..something to remind us..


Terima kasih ya ALLAH! Terima Kasih! Alhamdulillah, nikmat yang Engkau berikan kepada ku amat banyak! Syukran ya ALLAH!

Life isn’t about getting and having, it’s about giving and being. ~ Kevin Kruse

Wednesday, December 30, 2009

..lagi 2 hari..

Lagi 2 hari nk masuk 2010..cantik lak nombor 2010 tu..hopefully satu lembaran baru bakal tercipta..

Monday, December 28, 2009

..things that mesmerizing..

Saya dalam sesi penilaian staf lagi..tapi tanggungjawab tu kurang skit sbb bukan staf saya yang dinilai..saya hanya pemerhati dan bagi pendapat. And tak best..that fellow ada...arghhhhh..I did talk to him just now..just kata.."Since hari tu..u tak pernah ckp dgn i.." Isk2..camne leh terkeluar u i ni..patutnya..saya awak..takpe..next time tukar..he just smiled..eeeeii..I hate that smile..ingat awak bagus sgt ke..tak rasa bersalah eh..biar lah..x sempat nk teruskan lagi..my boss pn masuk..n sesi penilaian pn bermula..

Actually kali ni nk cite pasal hias bilik..mukadimah tu yg cam x best skit.. Dah lawa dh bilik saya..hehe..best sgt..smlm baru tempah lukisan utk diframe..kosnya..hmm..boleh tahan gak la..mmg nk invest utk cantikkan bilik..tapi lum siap..5 jan br siap.. pastu beli whiteboard kecik yg ada magnet..nk remove whiteboard lama yg xde magnet..USM x supply yg ada magnet..huhu..

Then..saya beli pen parker roller ball..utk kepuasan diri..beli fail utk simpan dokumen..beli air freshner utk bilik dan perfume kete..wangi kete saya..air freshner lum sempat pasang..

Nanti dh letak sume bende..saya nk tgkp gmbr bilik n letak kt sini..nanti la..bila lukisan dh siap..

Semalam gak..saya try call program Tanyalah Ustaz kat TV9..tanya tentang adakah tarian poco-poco menjejaskan akidah sebab gerak tarinya seolah-olah membentuk lambang agama lain..since saya mmg ajar poco-poco kat kampung saya.. Ustaz Roslan tak dapat beri jawapan n dia suh refer dengan Majlis Fatwa..

Adik saya record la video suara saya..tertera la nama saya kt tv..hehe..pastu ada la a few friends yang realize..sampaikan pakcik yg saya g tempah frame tu pn tanya is it i'm the one who called Tanyalah Ustaz this morning...*masa nk bg resit dia tanya nama, tu yg dia tanya*..glamer jap..cam artis...haha..

Saya ni nak glamer ke betul2 nak tanya ustaz eh...hehe..tapi mmg saya bebetul nk tahu tentang poco-poco tu..

Nak cuba upload video tu..problem lak..later la..

Friday, December 25, 2009

..pc baru..


Fresh lagi pc ni..baru pasang..firstly tadi..install yahoo messenger..then..bukak my blog..jot down something..*this is what I'm doing..;)*..sambil² install Adobe Pro..segala harta dari pc lama tak backup lagi..tu satu keje tu...hmm..mcm² la cekadak nanti..kk..tulih skit dah..nak sambung kemas bilik..


Thursday, December 24, 2009

..sesi penilaian..

Saya tgh ada dalam bilik mesyuarat, sedang menilai staf di bawah saya untuk penilaian akhir tahun..nak tak nak that fellow kena ada gak..nyampah lak rasa..tapi saya mengambil tindakan untuk tidak mempedulikannya..

Bagus gak sesi penilaian beramai-ramai ni..macam2 boleh tau..esp dalam menilai keperibadian staf dan cara kerja..

Tapi sesi ni amik banyak masa saya..nak g gym pn x sempat ni..camne nk kurus ni..lps sesi ni..rasa lapar sgt..waduh..balik umah..asyik cari makan je..oppss..hari ni dah khamis..camne leh tak sedar..

Esok nak datang opis..kemas bilik utk persediaan tahun baru..design baru..azam baru..semangat baru..

Monday, December 21, 2009

..kata fahrin ahmad..

Bagaimanapun, menurut Fahrin dengan wajah kesal, dia tidak mungkin kembali ke pangkuan Scha. Malah ketika ditanya adakah dia dan Scha putus cara baik, beritahu Fahrin:
"Baik ke? Lihatlah muka saya sekarang, saya kata 'tidak'. Tak mungkin saya akan bersamanya kembali.
"Tak lama lagi orang akan tahu kebenarannya. Kalau anda berada di tempat saya, anda akan rasa 'seronok' dan 'tertarik' dengan permainan dunia.
"Bukan saya nak dendam, cuma bila lihat cara manusia, saya rasa kebenaran itu tidak mungkin dapat disorokkan lagi. Mungkin kami dah tak ada jodoh dan keserasian, sebab itu kami tak dapat bersama, saya reda."
Petikan dari http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2009&dt=1221&pub=Kosmo&sec=Hiburan&pg=hi_01.htm.




Well Fahrin..cam sama je kita dua..hehe..

..lirik lagu best..

separuh jiwaku pergi
memang indah semua
tapi berakhir luka

kau main hati
dengan sadarmu
kau tinggal aku

benar ku mencintaimu
tapi tak begini
kau khianati hati ini
kau curangi aku

kau bilang tak pernah bahagia
selama dengan aku
itu ucap bibirmu

kau dustakan semua
yang kita bina
kau hancurkan semua

Lirik lagu ni,
Separuh Jiwaku Pergi by Anang...menarik..tapi 'cinta'? NO more....it's a big NO NO and NO.


Petikan lirik ni pun best..lagu Ella..Retak..

hati ini hancur dan luluh keranamu
hati ini hancur dan luluh keranamu
tergamak kau berpaling dan teguh memilih dia
semenjak hatimu dicuri jelita

hati ini hancur dan luluh keranamu
hati ini hancur dan luluh keranamu
seandainya ada lagi cinta di hati ini
AKAN KUBENAMKAN SERPIHANNYA SELAMANYA

semalaman di cermin kenangan
jari berdarah di retak setia
menanggung luka di sebalik senyuman
hanya kerana aku seorang wanita

Well..dengar lagu² ni..rasa best..sebab saya tahu bukan saya yang salah..:)

Thursday, December 17, 2009

..salam maal hijrah 1431H..

..nothing much to say..currently no mood to write anything..


..hari ni kene baca doa akhir dan awal tahun..saya posa hari ni..


..semoga kehadiran tahun baru membuka lembaran baru dalam hidup saya..


..ya Allah rahmatilah perjalanan hidupku..


..salam maal hijrah 1431H..

Sunday, December 13, 2009

..benci lagi..

Dalam hidup saya..rasanya inilah kali pertama saya sangat2 membenci seseorang..tak pernah lagi darjah kebencian setinggi ni..

Seseorang yang tiada perasaan..pentingkan diri sendiri..jahat pada saya..penipu..dan seangkatan dengannya..

Macam mana nak hilangkan perasaan negatif ni? I try to avoid him..but when it's related to work..I can't avoid him..

Saya bukan nak lari..cuma saya tidak suka..dan benci menatap wajahnya..

Tapi dalam apa keadaan pun..fikiran saya yang waras menguasai segala-galanya and I try to be as professional as I can..kalau ikutkan kata hati ni..macam2 la jadi nanti..

Sekiranya..dia lenyap dari pandangan mata saya buat selama-lamanya..mungkin lama-kelamaan perasaan benci tu akan hilang..mungkin..

Thursday, December 10, 2009

..benci..

Nape lama-kelamaan saya berasa benci..sangat benci pada seseorang dan tak senang sekiranya terpaksa deal direct dengan dia..saya benci sangat..dan seboleh mungkin tak nak sebarang urusan atau kaitan dengan dia..saya nak anggap dia tak pernah wujud dalam hidup saya..selepas apa yang dilakukan terhadap saya..tapi saya terpaksa..seboleh mungkin saya akan gunakan orang tengah..

Sepatutnya saya benci pada sikapnya bukan dirinya..tapi buat masa ni..saya memang benci..

Salahkah saya berperasaan begini?

Wednesday, December 9, 2009

..gi gym..

Today is my 3rd jejak kaki ke gym..takleh jadi ni..dah gemuk melampau..aim saya..nak buang sume fat yang ada kat badan ni..standard la..lepas frust..mesti badan saya naik mencanak-canak..sebab untuk mengubat kesedihan..saya makan..makan dan makan...dan inilah hasilnya..

BMI pun dh over..I need to throw away 13kg..untuk dapat ideal weight..kalau 15kg pn ok gak..hehe..leh slim macam erra fazira..haha..

Untuk kesihatan actually..badan ni nak pakai lama..

Kaki dan badan saya sakit semua..ada jugak exercise yang tak boleh buat tadi..siap mintak discount dr personal coach tadi..lawak je..

Tapi kali ni saya bebetul semangat nak loose weight..saya nak buktikan saya BOLEH!

Menyimpang tajuk sikit..saya baru terbaca majalah SOLUSI, Isu No. 14 2009 ..mak beli..pengisian majalah ni sangat menarik..tapi ada satu mutiara kata kat front page yang menarik perhatian saya..

"Kita tidak akan bahagia selagi orang di sekeliling kita tidak bahagia."

Saturday, December 5, 2009

..nur kasih eps 20-26..

I'm at Eastin Hotel, Penang..just finished watching Nur Kasih episod 26..hmm..airmata saya gugur juga..part2 dgn mak ni..memang tak boleh tahan..saya berjaya gak habiskan Nur Kasih..eps 20-26 kat hotel ni..malam sebelum ni tdo kul 3.30am sebab tak boleh stop..masa lunch tengok skit lagi..n the last one this morning..malam semalam terlena awal masa tengok Anugerah Skrin..tu sebab bangun awal pagi ni..alhamdulillah terjaga awal pagi..bolehla saya melaksanakan ibadah yang sewajarnya..

Nur Kasih..cerita yang sarat nilai2 kekeluargaan dan melahirkan sinar keinsafan..syukur kerana saya berpeluang menonton cerita ni..watak Aidil dan Lia, Adam dan Nur..sangat terkesan di hati..watak antagonis Sarah..Katrina..watak Mak Jah and etc..

Antara nilai yang saya dapat dari cerita ini..setiap yang terjadi adalah ketentuan Allah, siapalah kita hendak menidakkannya..dan setiap sesuatu yang terjadi pasti ada hikmahnya yang hanya diketahui Allah..dan "Tuhan takkan menduga kita lebih dari apa yang kita mampu tanggung."..quote dari Adam in eps 26..

Monday, November 30, 2009

..satu persoalan..

..satu persoalan..bahagiakah kita sekiranya kegembiraan yang kita nikmati adalah di atas kesedihan insan lain?

..nur kasih..

Sebelum ni tak pernah tgk Nur Kasih even ramai orang cakap best..tak reti nak tgk kalau tak tau cite dari mula..tapi last weekend..mintak tolong adik download semua episod..terpaku saya depan laptop..sampai semalam..saya berjaya abiskan sehingga dari episod 1 ke episod 19. Another 7 eps to go..cite yang menarik..lain dari yang lain..tak sempat nak sambung tgk lagi rasanya..ingat nk sambung malam masa kat bengkel nanti..well..nak kene sediakan tisu banyak² kot..

..hectic..

Today..30 Nov 2009..so many people on leave..and it sucks..so many things can't be done..starting tommorow I'll not be in the office full time..I got class to teach..till Wednesday..then..I got to attend a Bengkel @ Eastin Hotel, Penang from Thursday till Saturday(Thursday morning I got meeting..erk..)..then..the week after..Monday, 7 Dec..got meeting one whole day..8-9 Dec got another class to teach..what a hectic schedule..

Tuesday, November 24, 2009

..Tuhan sembunyi hikmah ibadat untuk uji ketaatan..

ALLAH tidak mensyariatkan sesuatu tanpa kebaikan dan manfaat kepada hamba-Nya, sebagaimana Dia tidak menciptakan sesuatu dengan main-main dan dengan cara yang batil. Firman Allah, "... (Iaitu) orang yang mengingati Allah sambil berdiri dan duduk dan dalam keadaan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (seraya berkata): "Ya Tuhan kami, tiadalah engkau menciptakan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari seksaan api neraka." - (Ali-Imran: 191)

Namun di setiap kejadian dan ciptaannya tersembunyi pelbagai rahsia dan hikmah yang sukar untuk dilihat secara mata kasar dan akal logik. Hikmah di atas ciptaannya hanya dapat dilihat secara umum tanpa penjelasan secara terperinci.

Misalnya solat, manusia tidak akan mengetahui hikmah dan kebaikannya secara terperinci. Bermula dengan hukum solat, rukunnya dan sudah pasti setiap pergerakannya juga kita tidak akan dapat mengetahuinya dengan lebih lanjut. Malahan pelbagai persoalan dan pertanyaan yang akan timbul untuk memuaskan akal.

"Mengapa solat perlu lima kali sehari?" "Mengapa ada perbezaan rakaat untuk setiap jenis solat?" "Mengapa solat Subuh di awal pagi?"

Mengapa dan terus mengapa. Akal sentiasa mencari jawapan di atas perintah ibadat yang disyariatkan Allah. Namun semua jawapan yang diberi berdasarkan kefahaman akal, ia tidak akan memuaskan sampai bila-bila. Hikmah adalah rahsia Allah yang Maha Bijaksana dan Maha Mengetahui.

Bagaimanapun, Allah menjelaskan hikmah itu secara umum di dalam al-Quran. Misalnya hikmah disyariatkan solat. Firman Allah "Sesungguhnya solat itu mencegah dari (perbuatan) keji dan mungkar. Dan sesungguhnya mengingat Allah (solat) adalah lebih besar (keutamaannya daripada ibadat yang lain)." � (Al-Ankabut: 45)

Hikmah disyariatkan membayar zakat. Firman Allah: "Ambillah zakat dari sebahagian harta mereka, dengan zakat itu kamu membersihkan dan menyucikan mereka." (At-Taubah: 103)

Timbul persoalan, mengapa Allah menyembunyikan hikmah di atas ibadah yang disyariatkan-Nya. Ulama menjelaskan bahawa hikmah ini disembunyikan sebagai satu cubaan kepada hamba-Nya. Allah mencuba hamba-Nya dengan ibadah yang manusia tidak mengetahui sedikitpun mengenai hikmah pensyariatannya. Dengan cubaan ini, terlihatlah siapa yang benar-benar mengikuti perintah Allah dan ajaran Rasulullah, dan siapa pula yang derhaka dan menolaknya.

Andai kata hikmah ibadah tidak dirahsiakan dan akal dapat memahaminya dengan mudah, sudah pasti, manusia hanya akan beribadah kepada Allah jika sesuatu ibadah itu sesuai dengan rasional akalnya yang terbatas, dan akan mengingkari jika sesuatu ibadah itu tidak sesuai dengan akalnya. Dan ini akan membuatkan manusia menyembah akal bukannya Allah yang mencipta mereka.

Yusuf al-Qardhawi dalam bukunya al-Ibadah fi al-Islam menyatakan: "Bukanlah menjadi keharusan bahawa ibadah yang disyariatkan itu perlu ada manfaat dalam kehidupan manusia dari segi material. Malahan bukan juga sesuatu yang mesti sesuatu ibadah itu boleh difahami akal yang terbatas. Ibadah adalah ujian bagi ketaatan manusia kepada Tuhannya. Jadi, jika akal dapat mengetahui rahsia ibadah secara terperinci, maka ia tidaklah dapat memberi manfaat dan makna kepada manusia terhadap konsep ibadah dan taat kepada Tuhan."

Cukuplah seseorang mukmin mengetahui hikmah ibadah itu secara umum, dan meyakini bahawa setiap ibadah itu adanya manfaat dan hikmah yang tersendiri. Allah tidak pernah memerlukan ibadah para hamba-Nya, tetapi Allah mencipta ibadah adalah semata-mata untuk kebaikan dan manfaat hamba-Nya.

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Wahai hamba-Ku! Sekiranya orang yang terdahulu dan terkemudian dari kamu, manusia dan jin di kalangan kamu, sekiranya mereka semua mempunyai hati bertakwa umpama hati orang yang paling bertakwa di kalangan kamu, nescaya hal itu tidak menambahkan apa-apapun dalam kerajaan-Ku. Wahai hamba-Ku! Sekiranya orang yang terdahulu dan terkemudian dari kamu, manusia dan jin di kalangan kamu, sekiranya mereka semua mempunyai hati jahat umpama hati orang yang paling jahat di kalangan kamu, nescaya hal itu tidak mengurang cacatkan apa-apapun dalam kerajaan-Ku." � (Hadis Imam Muslim)

Banyaknya rahsia alam semesta yang tidak mampu manusia khususnya saintis menemuinya, begitu banyak juga rahsia ibadah yang tidak terjangkau oleh akal. Hal ini sebenarnya membuatkan tumbuhnya rahsia rindu manusia kepada rahsia yang tersembunyi, dalam masa sama membuatkan manusia insaf dan sedar mengenai kelemahan dirinya sendiri.

Sudah ramai manusia tersesat kerana sengaja mencari rahsia hikmah dalam setiap perkara yang disyariatkan dalam ibadah. Apabila mereka tidak menemui rahsia itu kerana akal yang terbatas, mereka mula berasa ragu-ragu di atas kepercayaan yang ada dan kemudian menjadi sesat.

Al-Imam Ghazali dalam kitabnya Al-Munqidz min adh-Dhalal berkata, "Maka sesungguhnya suatu kebodohan sesiapa saja yang mencari hikmah yang ada di sana, atau orang yang mengatakan bahawa ibadah itu dilakukan secara kebetulan dan tidak ada rahsia Allah di dalamnya."

Oleh sebab itu, perbuatan mencari hikmah dalam ibadah dengan secara terperinci sehingga dapat memuaskan akal adalah perbuatan yang salah dan keliru. Berpuas hatilah dengan keterangan umum yang dinyatakan oleh Allah dalam al-Quran, kemudian sama-sama kita katakan, "Kami dengar dan kami taat."

Oleh Yussamir Yusof

Dipetik dari http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Tuesday/Agama/20091123235529/Article/index_html

..erti pengorbanan..

Saya petik sebahagian dari http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Tuesday/Ratu/20091124091311/Article/index_html

"Sukarkan kita memahami erti pengorbanan? Mungkinkah hati begitu kering sehingga sanggup melukakan orang lain dan menganggap hanya diri yang betul serta terbaik? Mungkin, ada benarnya kata pepatah, pepatah, rambut sama hitam, tetapi hati lain-lain.

Sempena kedatangan Aidiladha ini, marilah menghayati erti pengorbanan. Pengorbanan boleh datang dalam pelbagai cara dan bentuk, tetapi terpulang kepada kita untuk memahami, mensyukuri dan menginsafinya."

Friday, November 20, 2009

..ku percaya ada cinta..

Mereka meragui wujudnya cinta yang sejati
Tidak hati ini
Semenjak dari mula
Ku yakin ada cinta
Cintalah yang memungkinkan segala

Ku rela biar betapa pun perit tertusuk duri
Jalan berliku tiada bertepi
Ku percaya tidak sia-sia aku diuji
Demi cinta tersembunyi hikmah-Nya pasti

Pandang-pandang alam ini
Sambil pandang difikiri
Mana bumbung langit tinggi
Mana lantai bumi
Tiap satu yang terjadi
Tidak mungkin tersendiri
Cuba cari jawapannya andai meragui

Mereka meragui wujudnya cinta yang sejati
Tidak hati ini
Semenjak dari mula
Ku yakin ada cinta
Cintalah yang memungkinkan segala

Ada hikmah yang pasti
Sejak mula ku percaya ada cinta
Cinta itu memungkinkan segalanya
Cinta suci yang abadi

..entah kenapa..

Entah kenapa..saya rasa macam..hmm..tak tau camne nk describe lately..ada kalanya saya rasa puas bila saya luahkan masalah saya pada kawan2 saya..luahkan ketidakpuasan hati saya terhadap apa yg terjadi kepada saya..menyatakan keburukan seseorang kepada orang lain..apakah motif saya?

Apakah yang saya dapat selain daripada perasaan geram yang tak sudah2..perasaan marah yang membuak2..bercerita dengan penuh expression..mengingatkan kembali apa yang terjadi..apakah saya puas? Berbaloikah? Tetapi saya mahu bercerita..saya mahu kawan2 saya tahu betapa teruknya saya diperlakukan..tapi selepas itu..adakah saya berasa tenang? Siapalah saya untuk menuntut keadilan, kerana hanya Allah Yang Maha Adil. Semua yang berlaku adalah ketentuan-Nya. Dia yang mengawal setiap sesuatu.

Saya asyik menyalahkan orang lain..tapi tidakkah saya sedar..saya pun punya kesalahan..takkan saya asyik betul je..tapi..hmm..sepatutnya apa yang saya lakukan adalah..berdiam diri..sudah sudahla tu..

Adakah saya dianiaya? Yang saya tahu..hati saya hancur..mungkin kerana saya terbang terlalu tinggi..bila jatuh terhempas..peritnya terasa..

Saya dalam proses melupakan semua tetapi satu persatu kenangan datang..benda yang saya pakai..tempat yang saya pergi..makanan yang saya makan..saya cuba elakkan tapi semuanya dekat dengan saya dan menjadi sebahagian daripada kehidupan saya..semuanya sangat dekat..takkan saya harus tinggalkan kerjaya semata-mata kerana perkara ini..saya tak dapat elakkan diri dan ini melambatkan proses pemulihan hati saya..

Saya tahu dalam diri saya ada kekuatan..saya perlu keluarkan kekuatan itu...saya perlu tingkatkan kesabaran..saya perlu perbanyakkan ilmu..

Terkadang saya lalai..malas dalam mendekatkan diri kepada Yang Maha Esa. Orang yang bijak dan tenang lebih banyak mendiamkan diri dan menyerahkan semua urusan kepada Allah SWT.

Insya-Allah saya akan berubah untuk tidak menjadi saya yang dulu.

"Ya Allah Ya Tuhanku, bantulah hamba-Mu ini. Amin."

Thursday, November 5, 2009

..menaruh harapan..


sepanjang perjalanan ini
lembah dan lurah ku lewati
ketenangan yang ku cari
belum ku temui

ku menghimpun doa bertahun
mencari pepohon nan rimbun
bertemu dahan nan rapuh
tak dapat ku berteduh

dulu aku sendiri
kini masih sendiri
hadapi hidup ini

susah senang diriku
tak bertempat mengadu
seperti burung kepatahan sayap
di hati kecil ku menaruh harapan

selagi hidup belum sudah
aku akan terus melangkah
ku yakin rahmat Tuhanku
di hadapan menunggu


Sebelum ini saya dengar je lagu ni..sebab saya orang yang tak suka hayati lirik lagu. Lama dah dengar..saya tau lagu ni sedap..tapi tadi baru saya hayati lirik lagu ni, tu pun dengar lagu merapu Mat Salih kat Sinar FM..dia nyanyi in broken English..saya translate dalam hati. Lagu ini sangat kena dengan saya..dengan pengalaman hidup saya..dikecewakan..keseorangan..tapi saya mengharap rahmat Tuhan..saya yakin..ada bahagia menanti di hadapan..ada cahaya di hujung terowong..saya yakin...


.

Wednesday, October 21, 2009

..today is my besday..21 oct..


Happy birthday to me..yg ke..erk..age is just a number..hmm..I'm 31 today..still young..:) young at heart..

Bersyukur kepada Allah SWT kerana melanjutkan usia sehingga ke hari ini, saya boleh bernafas dan menikmati hidup, dikurniakan kesihatan yang baik, tubuh badan yang sempurna, rezeki yang tak putus-putus, keluarga yang sangat menyayangi saya dengan setulusnya, terutama mak dan bapak, kawan-kawan yang sentiasa menyokong saya..syukur pada Allah..

Rahmatilah hidupku, berikan aku petunjuk ke jalan yang benar dan diredhai-Mu, ya Allah. Tabahkan hatiku, berilah kekuatan dalam menjalani dugaan dan ujian-Mu..

Terharu pagi tadi bila mak wish dan peluk saya..isk..isk..

Thanks a million kepada semua yg sms saya..call saya..email saya..msg kt facebook to wish my besday..I really appreciate that..

Monday, October 19, 2009

..kebahagiaan sejati..





"Kebahagiaan sejati bagi seorang wanita dan isteri adalah mempunyai seorang suami yang memahami dan menghargai insan-insan yang dikasihinya..."

credit to http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1019&pub=Utusan_Malaysia&sec=Keluarga&pg=ke_04.htm




I'm waiting for the moment..seorang suami yang memahami..hmm..saya tahu dia ada..somewhere out there..cuma kesabaran yang saya perlu..di samping doa yang tak putus..





.

..mohon yang terbaik untuk semua..

I'm quite stable right now..and I've made my decision..tak menyewa lagi..ulang-alik dari Kulim, rumah parents..barang-barang akan diangkat slowly...decision ni pun disokong oleh my parents..they knew what happened..bersyukur pada Allah kerana saya dikurniakan ibu bapa yang sangat memahami dan sentiasa bersama saya di kala susah senang..sesungguhnya kasih sayang itu adalah dari-Mu, ya Allah.

Cuma penat sikit la..ulang-alik tiap hari..tapi lama-lama should be ok kan..orang lain boleh buat..kenapa tidak saya.

Saya perlu ambil masa untuk redakan hati dan perasaan sebab urusan hati ni sangat complicated. Bercuti mungkin.. Saya plan nak pegi UK gi tgk adik..tapi pk² balik dan bincang dgn mak..pegi umrah lagi best kan..tak sure lagi..akan saya usahakan..dan saya mohon petunjuk dari Yang Maha Esa. Kalau dekat² saya plan nak pegi Cameron la kot..dlm masa terdekat ke..bergantung kepada keadaan..

Saya juga berdoa mohon yang terbaik untuk semua dan terima kasih kepada sesiapa yang melukakan hati saya..terima kasih je yang mampu diucapkan.

Monday, October 12, 2009

..sajak adi putra..

Petikan sajak Adi Putra dari rancangan AC?

Akulah Adi Putra
Melayu tdk penah lupa
duduk tahun satu rasanya tersiksa
tiada siapa peduli
tetapi aku bisa bedakan
ilmu Allah bagi dan ilmu diajar guru bermula dengan
‘A’, ‘B’, C ,’one’, ‘two’, ‘three’, ‘alif’, ‘ba’, ‘ta’
di mana trillion di manakah billion,
di mana tafsir Al Quran
di mana doa2 para nabi para wali
untuk apa aku disini
aku berfikir rasional aku berfikir international
pandai aku bijak aku comel aku hanya untuk ditonton diuji dan dipuji
aku malu alangkah ruginya mereka
untuk apa semua ini
di mana mata hati mereka
pujian biar bertempat
marah bila bersopan
kurang ajar biarlah berbudi bahasa
tersirat mereka tak nampak
tersurat sahaja mereka lihat
di mana silapnya
Rasulullah memimpin ummah
hebatnya baginda
pimpinlah aku
doakanlah aku
aku punya cita-cita
aku punya idola
barangkali aku kecil mereka
hanya ketawa

Allah maha perkasa
tahfiz Al Quran itu hebat
Hafaz Yaasin itu penerang hati
matematik itu tunjang ilmu

ayuh bangsaku bangunlah
kita bertemankan islam
kita penuhkan ilmu didada
kita jadikan — paling hebat di persada dunia
bersamaku adi putra
akulah modal insan
anak melayu jati
wawasan 2020
takkan melayu hilang di dunia
pantang melayu menderhaka pada sultannya
pemuda harapan bangsa
pemudi tiang negara
mengapa bersembunyi diri di balik ibu pertiwi
sejengkalpun tanahairku dijajah
biar putih tulang jangan putih mat

credit to http://ligakampung.com

Sunday, October 11, 2009

..I'm trying to calm down..but..

Kalau boleh..dalam blog ni..nak cite yang molek2 je..tapi..last Friday..I got to know..the useless mamat..is now having a relationship with my new housemate..and they're buying house together..apakah? How can it be..why can't he think.. actually dh dekat nak masuk 3 bulan saya tak balik umah sewa..ulang-alik ke umah parents di Kulim sbb hati tak tenteram..(saya baik gitu2 je dgn housemate lain)..

Saya baru je plan nk start dok umah sewa balik by tomorrow sbb rasa dah lega sikit..tapi lepas dapat tau this thing..ntah la..rasa macam nak stay dgn parents terus..

Dugaan apakah ini..saya cuba berusaha untuk redha..but I just can't face both of them...

Monday, October 5, 2009

..dalam senyum..terselit kagum..

Today..at the opis..ada orang dtg jual/promote produk Mary Kay..tapi yg lawaknye..he's an.......Indian guy..vendor yg salu dtg promote office equipment kat saya.. Saya tegur dia..

"Dah tukar bisnes nampak.."

"Part time je..LCD, printer org x beli hari2.."

Dia promote betul2 semangat ni...siap offer nak buat demo..dengan muka loy je..

Ni la semangat orang bukan Melayu..sanggup redah apa je..malu tolak tepi..yang penting usaha..ala2 mcm David Teo..redah je..dalam senyum..terselit kagum..

..ceritera cinta sejati..

Cinta sejati adalah ketika dia mencintai orang lain, dan kamu masih mampu tersenyum, sambil berkata: aku turut bahagia untukmu.Jika kita mencintai seseorang, kita akan sentiasa mendoakannya walaupun dia tidak berada disisi kita.Jangan sesekali mengucapkan selamat tinggal jika kamu masih nak mencuba. Jangan sesekali menyerah jika kamu masih merasa sanggup.

Jangan sesekali mengatakan kamu tidak mencintainya lagi jika kamu masih tidak dapat melupakannya.Perasaan cinta itu nermula dari mata, sedangkan rasa suka bermula dari telinga. So, jika korang nak berhenti menyukai seseorang, cukup dengan menutup telinga. Tapi apabila korang cuba menutup mata korang dari orang yang korang cintai, cinta itu berubah menjadi titisan air mata dan terus tinggal dihati kroang dalam jarak waktu yang cukup lama.

Cinta datang kepada orang yang masih mempunyai harapan walaupun mereka telah dikecewakan. Kepada mereka yang masih percaya, walaupun mereka telah dikhianati. Kepada mereka yang masih ingin mencintai, walaupun mereka telah disakiti sebelumnya dan kepada mereka yang mempunyai keberanian dan keyakinan untuk membangunkan kembali kepercayaan.

Jangan simpan kata-kata cinta pada orang yang tersayang sehingga dia meninggal dunia , lastlast korang terpaksa catatkan kata-kata cinta itu pada pusaranya . Sebaliknya ucapkan kata-kata cinta yang tersimpan dibenak korang itu sekarang selagi ada hayatnya.Mungkin Tuhan menginginkan kite bertemu dan bercinta dengan orang yang salah sebelum bertemu dengan orang yang tepat, kita harus mengerti bagaimana berterima kasih atas kurniaan itu.


Cinta bukan mengajar kita lemah, tetapi membangkitkan kekuatan. Cinta bukan mengajar kita menghinakan diri, tetapi menghembuskan kegagahan. Cinta bukan melemahkan semangat, tetapi membangkitkan semangat. .
Cinta dapat mengubah pahit menjadi manis, debu beralih emas, keruh menjadi jernih, sakit menjadi sembuh, penjara menjadi telaga, derita menjadi nikmat, dan kemarahan menjadi rahmat.Sungguh menyakitkan mencintai seseorang yang tidak mencintaimu, tetapi lebih menyakitkan adalah mencintai seseorang dan kamu tidak pernah memiliki keberanian untuk menyatakan cintamu kepadanya.


Hal yang menyedihkan dalam hidup adalah ketika kamu bertemu seseorang yang sangat bererti bagimu. Hanya untuk menemukan bahawa pada akhirnya menjadi tak bererti dan korang kena biakannya pergi.Kamu tahu bahawa kamu sangat merindukan seseorang, ketika kamu memikirkannya hatimu hancur berkeping.Dan hanya dengan mendengar kata “Hai” darinya, dapat menyatukan kembali kepingan hati tersebut.Tuhan ciptakan 100 bahagian kasih sayang. 99 disimpan disisinya dan hanya 1 bahagian diturunkan ke dunia. Dengan kasih sayang yang satu bahagian itulah, makhluk saling berkasih sayang sehingga kuda mengangkat kakinya kerana takut anaknya terpijak.Kadangkala kamu tidak menghargai orang yang mencintai kamu sepenuh hati, sehinggalah kamu kehilangannya. Pada saat itu, tiada guna sesalan kerana perginya tanpa berpatah lagi.Jangan mencintai seseorang seperti bunga, kerana bunga mati kala musim berganti. Cintailah mereka seperti sungai, kerana sungai mengalir selamanya.Cinta mampu mellembutkan besi, menghancurkan batu, membangkitkan yang mati dan meniupkan kehidupan padanya serta membuat budak menjadi pemimpin. Inilah keajaiban cinta!


Permulaan cinta adalah membiarkan orang yang kamu cintai menjadi dirinya sendiri, dan tidak merubahnya menjadi seperti yang kamu inginkan. Jika tidak, kamu hanya mencintai pantulan diri sendiri yang kamu temukan di dalam dirinya.Cinta itu adalah perasaan yang mesti ada pada tiap-tiap diri manusia, ia seperti setitis embun yang turun dari langit,bersih dan suci. Cuma tanahnyalah yang berlain-lainan menerimanya. Jika ia jatuh ke tanah yang tandus,tumbuhlah oleh embun itu kedurjanaan, kedustaan, penipu, langkah serong dan lain-lain perkara yang tercela. Tetapi jika ia jatuh kepada tanah yang subur,di sana akan tumbuh kesucian hati, keikhlasan, setia budi pekerti yang tinggi dan lain-lain perangai yang terpuji.Kata-kata cinta yang lahir hanya sekadar di bibir dan bukannya di hati mampu melumatkan seluruh jiwa raga, manakala kata-kata cinta yang lahir dari hati yang ikhlas mampu untuk mengubati segala luka di hati orang yang mendengarnya.Kamu tidak pernah tahu bila kamu akan jatuh cinta. namun apabila sampai saatnya itu, raihlah dengan kedua tanganmu,dan jangan biarkan dia pergi dengan sejuta rasa tanda tanya dihatinya.


Cinta bukanlah kata murah dan lumrah dituturkan dari mulut ke mulut tetapi cinta adalah anugerah Tuhan yang indah dan suci jika manusia dapat menilai kesuciannya.


Bukan laut namanya jika airnya tidak berombak. Bukan cinta namanya jika perasaan tidak pernah terluka. Bukan kekasih namanya jika hatinya tidak pernah merindu dan cemburu.Bercinta memang mudah. Untuk dicintai juga memang mudah. Tapi untuk dicintai oleh orang yang kita cintai itulah yang sukar diperoleh.Satu-satunya cara agar kita memperolehi kasih sayang, ialah jangan menuntut agar kita dicintai, tetapi mulailah memberi kasih sayang kepada orang lain tanpa mengharapkan balasan.

* credit to http://arifjer.blogspot.com

Saturday, October 3, 2009

..berita kepada kawan..

Banyak sungguh bencana alam yang berlaku..taufan Ketsana di Filipina, tsunami di Pulau Samoa dan gempa bumi di Padang, Sumatera.. Semoga mangsa dan mereka yang kehilangan yang tersayang tabah menghadapi ujian ini.. Bait-bait lagu ini mungkin sesuai..

perjalanan ini
terasa sangat menyedihkan
sayang engkau tak duduk
di sampingku kawan

banyak cerita
yang mestinya kau saksikan
di tanah kering bebatuan

tubuhku terguncang
dihempas batu jalanan
hati tergetar menatap
kering rerumputan

perjalanan ini pun
seperti jadi saksi
gembala kecil
menangis sedih ...

kawan coba dengar apa jawabnya
ketika di kutanya mengapa
bapak ibunya telah lama mati
ditelan bencana tanah ini

sesampainya di laut
kukhabarkan semuanya
kepada karang kepada ombak
kepada matahari

tetapi semua diam
tetapi semua bisu
tinggal aku sendiri
terpaku menatap langit

barangkali di sana
ada jawabnya
mengapa di tanahku terjadi bencana

mungkin Tuhan mulai bosan
melihat tingkah kita
yang selalu salah dan bangga
dengan dosa-dosa
atau alam mulai enggan
bersahabat dengan kita
coba kita bertanya pada
rumput yang bergoyang

~ebiet g ade~

Thursday, October 1, 2009

..cinta embunan pagi..



berseri indahnya bagai pelangi

berkembang mekarlah bunga-bunga di hati
namun ku tiada juga begini
hujan turun melanda dan bunga gugur ke bumi

cintamu sesegar embunan pagi
semakin resah menanti terbit mentari
hangatnya yang membakar, mengeringkan
segala keindahan yang penuh kepalsuan

engkau yang aku sayangi
siakan hidupku ini
lautan madu ku beri
engkau racuni

ku sedari hina diri ini
kosong tiada bererti
biarlah diriku pergi
ku ubati lukaku sendiri

ku cuba gagahi bangun sendiri
biarpun sayapku telah tiada lagi
namun ku tak berdaya menghadapi
di dalam kegelapan bimbang tersungkur lagi

oh Tuhan kau teguhkanlah keimanan
untukku tempuhi suratan kehidupan
walaupun di hati rasa terkilan
tapi apakan daya semua takdir Tuhan



Wednesday, September 30, 2009

..puasa 6 hari di bulan Syawal..

Just now got hebahan..jemputan majlis berbuka puasa 6..lawak lak..leh la pulak puasa 6 ada majlis berbuka..hmm..insyaallah hari ni hari ke-3 saya puasa qada'..another 3 days more to go..esok, lusa and the day after x leh posa lak sbb ada jemputan jamuan raya..so insyaallah to be continued by next monday..

Dengar Ustaz Zahzan cakap pagi Isnin lepas, niat je puasa qada'..kalau diizinkan Allah..dapat le sekali pahala puasa 6 tu..

I'm getting better..hopefully..in the mean time I try to avoid him..dalam apa cara sekali pun..keje dan urusan yang lain²..setakat ni lum byk keje lagi yang libatkan we all..x tau la later camne..but with a proper SOP, I can just pass to my staff..

Plan jugak tak nak join our Family Day which is scheduled somewhere in this December..n tak nak join team bowling tahun ni..tetiba rasa tak rugi pun tak join bende² tu semua..sbb he's in..I can't face him..and I don't wanna know anything about him..biarla..

Monday, September 28, 2009

..it's over..

It's over..please don't ever ask about Rewl..it's over..he's no good..and it's over..I'm disappointed..I'm not feeling well..but it's over..please don't ask me why..please..it'll hurt..so much..enough for now..

Thursday, September 10, 2009

..20 Ramadhan 1430H..

Hari ni..saya xleh posa..isk²..salunya cycle dia 5 minggu..time ni..3 minggu lak..hmm..br berangan nak puasa penuh..at first rasa sedih gak sebab tak dapat nak menghidupkan 10 malam terakhir Ramadhan starting from tonite..tapi Tuhan Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hamba-Nya. Mungkin sebelum ni, saya dengan bangganya merasakan boleh puasa penuh sbb last period habis betul² sebelum Ramadhan..even saya mandi wajib pn kul 4 pagi semata-masa nak puasa on 1st Ramadhan sbb malam sblm tu niat hati nak pegi terawih tapi masih still x boleh lagi..

Mungkin Tuhan nak tunjukkan pada saya jangan terlalu bangga or confident sebab segala-galanya adalah ketentuan-Nya. Apakah cara terbaik pada saya untuk mendapatkan keberkahan malam Lailatul Qadar? Mungkin saya boleh berzikir dan bertasbih sambil tak putus-putus berdoa pada Allah. Mungkin saya boleh menyemak tafsir Al-Quran sambil menyelami maksudnya.

Pagi tadi saya baru je terdengar dalam rancangan Tanyalah Ustaz @ TV9 tentang wanita yang keuzuran tapi still nak view/dengar bacaan Al-Quran kat PC, ustaz tu kata boleh(tapi pagi tadi saya dgr gitu² je sbb rasa takkan jadi pd saya sbb ingatkan boleh puasa penuh). Mungkin itu juga boleh saya lakukan..why not kan..terasa ruginya tak dapat merebut pahala malam² terakhir Ramadhan ini. Kalau nak seribu daya, tak nak seribu dalih kan..semoga Allah merestui niatku ini.

Ya Allah, terimalah amalan hamba-Mu ini..Aminnn..

Tuesday, September 1, 2009

..mohon dijauhkan..

This morning..I heard hotfm..tema dia peristiwa yang mengejutkan.. Well..ada sorang caller ni..I pity this lady..sedih sangat..sampai rasa nak terkeluar air mata..

Cite dia gini..sebelum ni, hubby dia accident, pastu kete kene masuk workshop..then..dia terlalu risau n sedih sbb hubby dia accident..dia lak accident n kete dia pn masuk workshop. Sebab nak pakai kete cepat..dia x claim insurance n bayar guna duit sendiri. The day dia nak pegi amik kete tu..she found out..workshop tu terbakar..kete dia hangus..

Imagine myself in that situation..me myself x tau nak watpe..serious blank..mohon dijauhkan Tuhan dari segala bencana..Aminn.. To that lady..bersabar banyak² ye...ada hikmah di sebalik kejadian..hanya Tuhan Maha Mengetahui..

Tuesday, August 25, 2009

..harum ikhlas..



sayup hatiku sayupnya bintang

berlagu sepi berkelipan di dada malam
antara lafaz dan bisikan
rindu kepadamu mengusik
meskinya kasmaran sempat senyum kecil
mengenang cinta biar jauh tetap terasa
terbayang jua sebaliknya
andai ditakdirkan bersatu

betapa indahnya nikmat tak terkata
mampukah ku hadap
kau tak pernah ku tunjuk
tangisku bergenang di hujung mataku selalu
kau tak mungkin perasan kerana ku tunduk sembunyi darimu
kau tak mahu ku tawan
dengan pujuk rayu
dengan belas simpati

ku masih percaya padamu
satu hari kau kan sedar
ku masih menanti pulangmu
kerana cintaku takkan pudar

ku masih percaya padamu
satu hari kau kan balas
ku masih menanti pulangmu
kerana cintaku harum ikhlas




Tuesday, April 28, 2009

..beg laptop..

Aku baru je beli laptop sling bag kaler merah..n aku sgt suka..beli kt Jaya Jusco(JJ), Perai..best²..tapi yg jadi x bestnye...aku br tgk kt http://www.alicewonders.com/, harga dia RM115 je..campur kos penghantaran RM8..baru RM123..aku beli RM139 xde diskaun..takpe la..nk wat camne kan..

Begnya rupa gini..
Tapi suka la sangat..merah..nampak ceria je..x dapat cari handbag merah yang berkenan di hati pn xpe..janji beg laptop merah..leh la usung g mana²..hehe..buat permulaan ni x rasa berat lak gantung kt bahu..or sling kt badan..tp x tau la kalau lama²..
Rewl beli pouch utk letak kabel laptop dia..dia pn sama naik cari beg laptop..padahal dia baru je beli kt PC fair baru ni..
Masa kat JJ, aku dapat gak beli Big Apple Donut..at lastttt..hehe..beli 6 ketul..3 aku..3 Rewl..sume cedappp..abis diet aku..then..g beli Subway lak kt Juru guna kupon discount..pastu terus tgk B****a: Jangan Pilih Jalan Hitam kt Sunway Carnival, show kul 10pm..

Hmm..skrg diet aku mcm dh cacamerba..nk timbang takut lak..isk..camne ye..esok pg la sblm g keje nk timbang..
Aku ni akan tinggalkan opis starting from 4 may - 11 june utk kursus 3P kt main campus, penang..byk je keje kene siapkan awal n sub kt org lain..mcm takut je nk pegi kursus n tinggalkan opis sbb keje mcm byk je..tp aku nk pegi..utk kemajuan diri..n sementara ada peluang..boss pn approve..so a bit kaluts skrg ni..*tp suka hati tulih blog ni..ahaks..*

..cite B****a..

Last Friday night aku g tgk cite B****a: Jangan Pilih Jalan Hitam..x nak sebut tajuk dia sbb x bpe best untuk disebut..actually bukan nk tgk pn..intention aku nk tgk cite He's Just Not That Into You tapi..dh abis tayangan..ada tp kul 650pm..mana leh..langgar waktu Maghrib tu..x sanggup aku..hmm..sbb nk dh ada kt sana..so tgk je la movie apa yg ada..so cite ni je yg ada..panggung almost full..dua panggung derang bukak..isk..actually aku x bpe selesa sbb yg tgk tu ramai yg ala² mat rempit..aku x bpe selesa la..sib baik Rewl x rupa mat rempit..hihi..k la nak puji skit dalam ni..penampilan Rewl ni..hmm..boleh dipuji la..simple tp nampak smart..haha..

---------------------------------------------------------------------------------
:: B****a: Jangan Pilih Jalan Hitam ::

B****a mengisahkan dua remaja Amy (Salina Saibi) dan Tasya (Nabila Huda) yang menjadi mangsa kerakusan kekejaman manusia berhati binatang. Tanpa pendidikan dan latar belakang keluarga yang sempurna, Amy dan Tasya memilih untuk terjebak dalam dunia rempit oleh pengaruh teman lelaki. Muz (Syamsul Yusoff) teman lelaki Tasya seorang suka cakap besar dan Acai (Shaheizy Sam) teman lelaki Amy seorang yang pantang dicabar. Bapa Amy seorang kaki judi sering menganggu kehidupan Amy. Azam (Aaron Aziz) seorang bapa ayam cuba memujuk Amy kembali padanya dan insaf atas kesilapannya yang dulu. Amy yang mengetahui pekerjaan Azam cuba menjauhkan dirinya pada Azam. Muz terpikat pada Aisyah (Diana Danielle) tetapi tidak mengetahui Aisyah ialah adik kepada Azam. Tasya yang berang dengan kecurangan Muz, relakan dirinya ditiduri Acai dan gengnya. Tasya merasakan hidupnya tidak bermakna, membunuh diri. Muz mendedahkan cuba memberitahu identiti abangnya dan dirinya sebagai mat rempit. Azam kecewa tidak dapat memujuk Amy bertindak menculik dan jadikan Amy pelacur. Amy berjaya melarikan diri dari Azam dan cuba berlindung dengan bapanya Salleh (Nasir Bilal Khan). Salleh yang mabuk cuba mengambil kesempatan pada Amy.
*taken from http://katasuhaimi.blogspot.com/*


Aku sukaaaa tgk Aaron Aziz..nape ntah..rasa jatuh cinta pandang pertama..haha..hensemnye dia dlm cite ni..salu tgk kt tv mcm biasa² je...tp dlm filem ni..hensem semacam je...hehe..n aku sukaaa gak tgk Shaheizy Sam..watak dia sgt bersahaja..cute je..lain² tu biasa je..aku tak suka cite mcm ni sbb nampak mcm menggalakkan hidup bebas n merempit..org x insaf la tgk cite mcm ni..tp tu sekadar cite..budak² sgt² la x sesuai tgk cite ni..tu sbb kategori 18PL..anyway..salute to Syamsul Yusof..sebagai pengarah muda..not bad..

Monday, April 20, 2009

..fast n furious 4..

Serious..I'm not into this movie..tapi dh turn Rewl..so..aku cuba letak minat utk tgk cite ni..tp..hmm..show kul 11mlm..so..aku pn..boleh la terzzzzzzzzz... Org mesti heran camne cite gitu aku leh tdo...hehe..biasa la tu..cite Transformer pn aku tdo..erk..smpi skrg x tgk lagi full story..even dvd ada je kt umah tu..adik beli.. So cite ni takleh aku buat review..sbb aku x tgk bebetul..tapi lebih kurang camni la la..org jahat yg nk jadi baik..cara dia bwk kete(yg sempat aku tgk la..) mmg menakutkan..ngeri sungguh..tapi namanya movie..gitu la..

Aku tingin nk tgk cite He's Just Not That Into You..review kt cinema.com.my shows 4.5 stars..fuhh...cam best..leh kot nak ajak Rewl this week since now is my turn lak.. N ingat nk g beli gak Big Apple Donut..last week x sempat..sume kedai tutup sbb we all lambat..n kali ni nk g kedai beli bag laptop..nk beli jugak²..

Last weekend..adik aku tunjuk satu vclip Susan Boyle.. dari program British Got Talent..makcik Susan ni..tua dah..47..dagu pn berlapis..ckp nk nyanyi I Dreamed A Dream.. memula tu..audience sume wat muka..Simon Cowell pn cam x caya dia leh nyanyi..tetiba...mak aii..suara dia..tersangat la sedap..x sangka dgn rupa gitu..leh kuar sora sedap.. tu la namanya anugerah Tuhan..we should not judge the book by its cover..

Ok menu hari ni..oppss..aku terlebih sudah...isk..camne ni..

Breakfast
Sekeping roti bakar taruk egg scrambled + sekeping roti bakar taruk kaya
5 urat laksa ~ opismate bawak..kene rasa gak la..tp laksa mmg my fav pn..

Lunch
Mempelam cecah kuah rojak (akak cleaner bawak) *aku mkn banyak la..
Skit kuah laksa
2 bijik kurma
sebjik pisang

Tea-break
10 keping biskut cecah air teh gula taruk skit je..erk..camne leh 10 keping ye..waduhhh..bpe kalori dh tu..

Dinner
Lum lagi..hari ni balik umah mak..erk..camne ni..takut ah..

Actually last weekend..aku mkn nasik hari Sabtu tu..sbb kene teman mak g berkelah dgn kwn persatuan dia..so x kan x makan kan..then kt umah..aku asyik mkn cashew nuts+nasik goreng..isk..mlm je x makan..

Hari Ahad lak..aku bgn lewat sgt..x nk ckp la kul bpe..so aku mkn ala² je la..tp mlm tu..isk..bapak ajak mkn luar..aku dh termakan:
  • bihun kungfu - x bpe sedap
  • ayam n udang goreng tepung - cedapppp..
  • tomyam campur - so so la..
  • abc - sgt² cedapp..
N mlm tu aku blk dgn perut kekenyangan ala² ular sawa n tdo..isk..x timbang lagi ni...takut ah...abis aa diet...waaa!!! Suppose hari ni nk posa tapi x sahur lak..aku bab mkn..ok je..cuma mcm kurang air je..so x jadi la..after all aku nk posa sunat je..

Thursday, April 16, 2009

..turun skit lagi..

Kalau dh obsess..tektiap hari rasa nk timbang...pagi td timbang...holaaaa...another 0.5kg...haha...best..best..

Smlm aku telah masak sup carrot tp suka hati p tambah epal ijau..sedap gakk..rasa masam² gitu..n manis..mcm makan tomato..abis sebatang carrot n sebiji epal aku hirup..slurrrppp..diet ke tu..mula ingat nk mkn 1/2 je sbb rasa kenyang..lg 1/2 jam tmbh lg setengah sbb geram..hehe..

Meal smlm..

Breakfast
quacker oat+milo
dadih strawberry(opismate buat dia suh rasa)
kurma sebijik..mcm byk je breakfast tu...

Lunch
Biskut Weetameal Jacobs amik kt opis cecah teh ijau taruk pal sweet

Dinner
Sup carrot + epal ijau

Supper
Sebijik epal merah


Hari ni aku posa sbb mlm karang plan nk kuar..so mesti kene mamam kan..so pg td aku sahur kurma 3 bijik+biskut Jacobs 3 keping cecah vico..tp mnm vico x abis..n minum air kosong..

Hmm..aku tingin nk mkn Big Apple Donut...isk..

kk continue later..ada meeting...

Wednesday, April 15, 2009

..1kg..

1kg.....yeaaaa...trn 1kg..haha..bestnye..baru 1kg..isk..bpe kg lagi ni..isk..ni pn leh caye ke eh..hmm..actually last week pn trn 1kg tp kt umah mak lantak x ingat...naik balik mcm asal..pastu tdo n duduk je..hmm..xleh jadi ni..diet menjadi kalau x mkn even weekend..hmm..kt umah pn kalau nk melantak kene tgk kalori..kene wat bende lain yg x ingatkn mkn..

Ngeri gak 1kg ni..bila2 je leh berubah...tp seronok la jugak..sbb sblm ni timbang x berubah..1kg..lalala..isk..jgn happy sgt chek oooiii...

Smlm..mission accomplished...mkn laksam for dinner..n 2 keping biskut munchys yg dlm tu ada krim coklat as supper..kira kalori..dlm 100++..ok kot..laksam tu x tau bpe lak kalori dia..xde dlm list..kot la pakcik jual laksam tu leh labelkn kalori kt plastik laksam tu..hihi..

Hari ni kt opis dapat Pembantu Am Rendah(PAR) baru..yg dl punya wat pasal smpi diberhentikan..so wat air ke amik surat ke kami la pakat² buat..ni dia dh ada..hopefully dia ok..org lama..umur 45..service kt USM dh 25 tahun..sblm ni kt Sains Fizik, USM Penang..nampak gaya mcm sgt berpengalaman n ok sgt..tp aku amik sikap berhati2 di mana aku dh siapkan setiap jadual utk rekod tempahan dan keluar masuk surat..first impression..he's good.. Suppose dia jmpa boss..tp hari ni boss n 2nd boss pn xde..g kursus..so..aku la as boss kecik kene jmpa dia..

Hari ni semangat skit keje sbb aku dh tukar kedudukan pc dlm opis..tp kertas2 still selerak lagi..bila la nk kemas ni...isk..

Hmm..nk cite skit..smlm kan..ada short discussion dgn staf team development n 2nd boss..well I admit I'm not that good..but sometimes that look from my 2nd boss yg some sort like kecilkan our idea n opinion was a bit annoying..well..nmpk mcm aku nk tegakkan benang yg basah..well..aku x diberi kekuatan utk bahaskan dgn betul my idea..I dunno how to describe in proper words..I can accept other's ideas..but..I hate that cynic look n words..susah aa nk describe..smlm aku dh tertinggi suara dh pn..erk..tapi aku ni cepat mengalah..n terus terima je apa yg org ckp..kelemahan aku la tu..

Tuesday, April 14, 2009

..norkia..

Boleh ke hari ni aku g download lagu new boyz lama..tajuk norkia...haha..x pasal2..isk..nape tetiba nk dgr sora tomok je ni..heran..

Sambung balik cite format pc..technician dh siap format pc tu hari ni..pastu..leh lak mimpi that technician smlm..camne ntah leh masuk dlm mimpi..hihi..

Skrg ni tgh dok transfer fail balik ke dlm pc baru yg dh diformat dn ditambah RAM menjadi 2GB..isk..baru 2GB..org lain dh berGB2 rasanya..hmm..ni baru berura-ura nk upgrade RAM laptop lak..nk mintak kt boss..ala rm80 je boss..leh la...hehe..hari ni n esok boss xde lak..mlm krg dtg opis nk mintak leh tak eh..hehe..

Meal mlm smlm x jadi lak masak sup carrot sbb malas(carrot pn x beli) n sunkist pn xde..jmpa lak maggie in cup perisa singapore laksa..pastu tgk jumlah kalori dlm 300++..hmm..boleh la kot..senang dn cepat dn agak sedap la jugak..

Smlm timbang...isk..masih sama gak..isk..nape ye..bpe kali dh betulkan penimbang tu..isk2..sedih aa..mkn dh kurang..tp aku x workout..hmm..esok dh janji dgn kak suzie..staf kt opis..nk pegi gak gym masa lunch..1/2 jam pn jadi la..ptg smlm konon nk jogging tp ujan..konon la..pastu salahkan ujan lak..isk..

Ok..meal hari ni..

Breakfast
Pagi td beli 3 ketul kuih..sbb 3->RM1..beli donut, burger malaysia n kuih dlm tu ada kacang ijau..
so mkn burger m'sia n kuih kacang ijau tu je..then mnm plain water..n kopi 2 in 1 yg x abis2 lg ni..asyik tmbh air je..

Lunch
Donut yg beli tadi

Dinner
Ada hajat nk g pasar mlm..cari carrot n ikan bilis..n cili padi..(umah xde fridge..xleh beli byk sgt)
hmm..tp mls lak nk masak..beli laksam pn sedap kan..hr ni skit je kalori amik...should be ok kot..:)

Monday, April 13, 2009

..format pc..

Pc aku ni sgt la slow..single click jadi double click..grrr..hanginnn...buat keje pn slow bangats...so setelah dicampur, tolak, kali, bahagi..hari ni aku decide nk format pc tu..tp tu la..byk la pulak cekadak..nk transfer sume fail lak ke dlm pc lain..isk..amik masa 1/2 hari gak..buang masa di situ..sedangkan keje byk..arghhh tp aku leh relax je transfer file..sbbnya..aku dh x tahan..ada spyware, virus ke worm kot dlm pc tu...grrrr...takpe..buang masa skit skrg so that x buang masa n sakit hati lagi lps² ni..

Dah lama dh ingat nk format tapi x kesampaian..malas tul nk transfer file..tp aku x format sendiri..mintak tlg technician..hehe..suh aku buat..smpi esok pn lum siap...technician senang skit..sume file n driver n installer ada kt dia..harap aku ni..nnt teraba-raba..oppss..18sx..

Hari ni aku cuba minum byk air..tp the result..aku g toilet nk dekat 5 kali hr ni..seruan ke toilet tu bukan boleh tahan²..isk..malu lak pada staf² yg lain..takpe..lama² badan aku leh absorb la kot kan..hari ni lebih 1000 kalori ke..erk..ntah..

Breakfast
Sekeping roti bakar letak kaya
Quacker oat n milo

Lunch
5 keping biskut cecah green tea taruk gula skit

Dinner
Hmm...lum decide..
Sup sayur pn sedap kan..tp lum beli sayur lagi..sup carrot je la..aci..letak ikan bilis...
Ke mkn limau sunkist je..hehe..version malas tp leh kurus..:)

Sup Lobak dan Bilis
Bahan-bahan:
Lobak putih 1/2 batang sederhana besar
Lobak merah 1/2 batang sederhana besar
Ikan bilis 1 genggam
Bawang putih 2 ulas
Halia 2 inci
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk lada hitam

Cara-cara:
Potong bentuk baji lobak merah dan lobak putih.
Tumbuk kasar bawang putih, halia dan ikan bilis.
Tumis bahan tumbuk tadi sehingga wangi.
Masukkan 2 cawan air.
Biarkan mendidih.
Masukkan lobak dan masak selama 15 minit dengan api kecil.
Perisakan dengan garam dan lada hitam. Angkat.

Diambil dari..
http://ratuhati.com/index.php/Resipi-dan-Artikel-Masakan/Resipi-untuk-Ibu/Sup-Lobak-dan-Bilis

** Buat sup carrot pn kene tgk resepi..;))

Friday, April 10, 2009

..knowing..

Nk buat movie review la pulak..lama dh x tgk movie..last tgk Geng Upin Ipin tu la..lps beli crocs..terus tgk cite Knowing..mula ingat nk tgk Confession of a Shopaholic tp nnt leh dload la kot..Knowing cam lagi menarik..n my assumption is damn true...besttttttttttt!!!!!!!!
---------------------------------------------------------------------------------
:: Knowing ::
Cite ttg Nicholas Cage(John) n anak dia(Caleb) dapat satu kertas yg penuh dgn nombor. Nombor tu ditulis oleh sorang budak ppuan, Lucinda 50 years back. Cara Lucinda tulih nombor² tu mcm dirasuk. Kertas tu ditanam bersama-sama kertas lain yg ada drawing n etc oleh budak² sekolah tu dalam satu time capsule. Sekolah tu sesaje la tanam time capsule tu utk dibukak balik lps 50 tahun. So thn 2009..cukup la 50 thn..cikgu sekolah tu ada lagi..tp dh tua la..dia yg amik balik time capsule tu dlm satu acara.

So budak² sekolah tu dpt sorang satu kertas dr time capsule tu. Tapi Caleb dpt satu kertas yg a bit weird..so John cuba analyse nombor² tu..n nombor tu mewakili data tentang bencana alam yg berlaku dlm tempoh 50 thn lps..termasuk la tragedi 11 September..n dia pn leh ramal apa kejadian yg boleh berlaku akan datang based on nombor² tu dan kejadian terakhir bumi ni akan hancur. Dia cuba track Lucinda yg tulih nombor² tu tp dh mati..tp dia dpt contact anak Lucinda, Diana n her daughter, Abby.

Caleb n Abby ni lak selalu diganggu oleh suara² misteri yg mcm nk show smthing..n kdg² didatangi org yg pelik..yg rupanya alien. Alien tu yg rasuk Lucinda tu dulu utk tulih nombor² tu..n alien tu yg control bumi ni utk kiamat pd certain date..n alien tu dh pilih Caleb n Abby ikut derang sebagai wakil manusia utk terokai satu dunia baru. John nk ikut tp alien tu ckp x leh..selected ppl only.

Diana lak mati dlm accident. Bumi akan hancur. Cara bumi hancur tu..sungguh mengerikan..mcm kiamat betul rasa..sesape pn x dpt terlepas. Dia dtg dlm bentuk api gulung² yg musnahkan semua bende. Effect dia sgt la real..2 thumbs up for this movie.. I really really love Nicholas Cage..dulu suka tgk dia dlm City of Angels n Face Off..bestttt!! Dia jenis cool je..

..majuk + crocs..

Malas nk update blog..some more byk keje+meeting..tp yg pentingnya malasssssssssssss... camne nk overcome malas ni..sume xde mood..shopping ada mood...haha...leh gitu..

Tgh menahan perasaan ni..gaduh lagi dgn Rewl..x tau dh baik ke belum..tp aku just nk berdiam diri buat masa ni..he's at KL..got seminar to attend..suppose he'll come back today..should I wait for him..hmm..rasa mcm nk balik kg je hari ni..tapi..mcm nk tgu..ntah kul bpe dia nk smpi..aku tak contact dia pn..dia pn sama..hish²..apa nak jadi ni..tadi nmpk dia online ym kt Blackberry..ni dh xde dah..tp dia x tegur aku pn..so aku..hmm...baik dok diam je...

Sape suh dia buat aku jealous n geram ye tak..hish..penat aa gini..penat gak kalau x dpt nk ckp or jmpa dia..hmm..nk balik kg ke idak hari ni ye..ke tgu esok pg br balik..hmm..hmm..hmm..balik lg best kot..leh tgk one in million..nk tgk TOMOK..hehe..I'm a big fan of TOMOK..kalau dok sini..hmm..kalau jmpa dia..mesti nk kene dinner kan..isk..tgh diet ketat skrg ni..amik 1000kalori je per day..siap ada list of kalori dlm purse..target nk kurus ni..isk..krg terlebih kalori lak..ngeee...

Actually dia dh ckp perkara yg betul dlm satu sms yg pendek sblm ni..so I was..boleh la kot..tp skrg ni..rasa ego la pulak..biar la..this weekend nk dok diam je..boleh ke aku buat gitu eh..boleh ke..cuba..cuba..

Semalam aku gi buat massage n lulur kt satu saloon ni..mcm best tp hr ni xde kesan pape pn..nape ye..maybe sbb x sauna dulu kot..aku terperiod lak..tu sbb xleh sauna..nape rasa x puas masa dia urut tu ye..hmm..kononnya berangan ala spa la..hehe..

Last week..aku g beli kasut crocs yg jadi idaman kalbu sejak dua menjak ni..crocs buat promotion diskaun 30% on 2nd purchase..isk..sbb nk sesgt2..aku dh memaksarela Rewl beli jugak..
The is my crocs..and his...
Mula nk amik kaler gold..ada ke dia kata kaler kulit aku lg gelap dari kasut tu..grrr..tau le kaki aku gelap..isk...tp dia yg pilih that chocolate color..look nice on me..

Aku sukaaa sgt kasut ni..selesa..pakai g opis n pakai g mana² je..abis tu kasut kaler kuning, pink, orange n putih yg aku beli tu..bilanya nk pakai ye..isk..br² ni terjmpa lak sandal baldu hitam yg dh lama x pakai..isk²..

Bila la nk abis keje ni..arghhh!!! Bila la nk shopping ni...:D..Bila la nk slim down ni..:((

Thursday, March 12, 2009

..birthday wishlist..

Another tag from Efi..

1) Make a list of what u want on your birthday
2) The list should be 10 numbers
3) Post the image of this award to your posting
4) Give it to 10 frens of yours

My list..

1) Hidup dimurahkan rezeki dan dirahmati Allah..aminn..

2) I always wish a bouquet of roses from someone special..x pernah dapat on my besday..masa lain ada la..

3) Birthday cakes..of course..

4) Lots of wrapped presents..so leh rasa surprise..

5) Jam tangan Pierre Cardin..

6) Handbag Coach..semua kaler utk match semua baju..

6) Umur x bertambah..aci tak..stagnant je at number 25..

7) A hubby and cute little sons/daughters...

8) Wishes from my family, friends..

9) Pakej free untuk tour Europe..

10) Jeanie cam cite I Dream of Jeanie yg boleh grant all wishes..best..best..

Takde nk tag sesape..hehe..

..just read the bold and italic lines..

First time kene tag dgn cik yan..

The RULES:
Bold the statements that are true to you. Italic the statements that you WISH are true. Leave the Fibs alone. Then, stab 5 guys/ladies to do the same test.

The LIST to Bold/Italic/Just-let-it-be:

I miss somebody right now.
I don't watch TV these days.I own lots of magazines.
I wear glasses or contact lenses.
I love to play video games.
I've tried marijuana.
I have been in a threesome.
I have been the psycho-ex in a past relationship.
I believe honesty is usually the best policy.
I curse sometimes.
I have changed a lot mentally over the last year.
I carry my knife/razor everywhere with me.
I'm totally smart.
I've broken someone's bones.
I'm paranoid sometimes.
I would get plastic surgery if it were 100% safe, free of cost, and scar-free.
I need money right now.
I love sushi.
I talk really, really fast.
I have long hair.
I have lost money in Las Vegas.
I have at least one sibling.
I have worn fake hair/fingernails/eyelashes in the past.
I couldn't survive without Caller ID.
I like the way I look.
I am usually pessimistic.
I have a lot of mood swings.
I have a hidden talent.
I'm always hyper no matter how much sugar i have.
I have a lot of friends.
I am currently single.
I have pecked someone of the same sex.
I enjoy talking on the phone.
I practically live in sweatpants or PJ pants.
I love to shop.
I enjoy window shopping.
I would rather shop then eat.
I don't hate anyone.I dislike them.
I'm completely embarrassed to be seen with my mother.
I have a cell phone.
I believe in God.
I watch MTV on a daily basis.
I have passed out drunk in the past 6 months.
I've rejected someone before.
I have no idea what i want to do for the rest of my life.
I want to have children in the future.
I have changed a diaper before.
I've called the cops on a friend before.
I'm not allergic to anything.
I have a lot to learn.
I have been with someone at least 10 years older or younger.
I am shy around the opposite sex.
I have tried alcohol before.
I have made a move on a friend's significant other or crush in the past.
I own the "South Park" movie.
I would die for my best friends.
I think that Pizza Hut has the best pizza.
I have used my sexuality to advance my career.
I love Michael Jackson, scandals and all.
Halloween is awesome because you get free candy.
I watch Spongebob Squarepants and i like it.
I have dated a close friends's ex.
I am happy at this moment!!
I'm obsessed with guys (on TV).
I study for tests most of the time.
I tie my shoelaces differently from anyone I've ever met.
I can work on a car.
I love my job.
I am comfortable with who I am right now.
I have more than just my ears pierced.
I walk barefoot wherever i can.
I have jumped off a bridge.
I love sea turtles.
I spend ridiculous money on makeup.
I plan on achieving a major goal/dream.
I'm proficient in a musical instrument.
I worked at McDonald's restaurant.
I hate office jobs.
I love sci-fi movies.
I think water rules.
I went college out of state.
I like sausage.
I love kisses.
I fall for the worst people.
I adore bright colours.
I can't live without black eyeliner.
I don't know why the hell i just did this stupid thing.
I usually like covers better than originals.
I can pick up things with my toes.
I can't whistle.
I can move my tongue in waves, much like a snakes slither.
I have ridden/owned a horse.
I still have every journal I've ever written in.
I can't stick to a diet.
I talk in my sleep.
I try to forget things by drowning them out with loads of distractions.
Climbing trees is a brilliant past-time.
I have jazz in my blood.
I wear a toe ring.
I have a tattoo.
I can't stand at LEAST one person that i work with.
I am a caffeine junkie.
I have been to over 15 conventions.
I will collect anything, and the more nonsensical, the better.
I'm an artist.
I only clean my room when necessary.
I like a person of the same sex.
I love being happy.
I am an adrenaline junkie.

Nak tag sape ye..xde sesapa..so x yah tag..aci tak..
K dah..

Thursday, February 26, 2009

..upin & ipin adventure..

K..nk review cite Geng: Pengembaraan Bermula featuring Upin n Ipin..so cute..so funny..so Malaysian..n so..hmm..best la..x rugi tgk..

I just watched the film last night..managed to get couple seat..even dtg lmbt..sbb sume org pakat bawak anak²..so couple seat xde org nk dok la kot..the panggung was 75% full..ramai bebeno org..

And x sangka smlm gak..maskot Upin n Ipin datang..org punyala ramai..esp budak²..n geng Les' Copaque pn datang utk sign autograph..ramai betul org queue nk dpt autograph..aku nengok je la..smbil tunggu Rewl gi beli his fav waffles..last² org x ramai dah queue utk sign..aku lak tergedik skit nk amik poster n get the autograph..n happenned to be that's the last poster..haha..glamer le pulak..xde keje g simpan poster..hmm..nk watpe ye..

We all lewat 4 minit..sbb Rewl queue g beli air lak n 1901 hot dog..aku xnak..sbb plan nk makan kt gerai ikan bawal goreng..dh cakap kt dia smlm..so simpan space dlm perut..
-->> tapi..aku tergoda gak dgn bau 1901 hotdog tu..memula dia offer his tp aku x nak..dh tinggal ciput dia mkn..br aku menyuarakan hasratku..jadi la..dpt gak merasa 1/4 of it..yummy..
---------------------------------------------------------------------------------
::Geng: Pengembaraan Bermula::

Lim n Badrol pegi Kg Durian Runtuh utk jumpa atok Badrol, Tok Dalang. Derang nak g makan durian kat dusun. Rajoo dengan Sapy..lembunya yg power tolong bawak Lim n Badrol pegi dusun..then..Upin n Ipin pn nak ikut.. Akak derang, Kak Ros lak masuk dusun sebab nak cari Upin n Ipin, adik² dia..

Upin n Ipin sangatla comel n nakal..tetiba derang ternmpk a strange creature named Oopet curi n makan durian. Rajoo ni lak leh communicate dgn binatang..so dia faham bahasa Oopet ni..Oopet ni dok cakap..'sisapihi..sasipisi..' n ntah pape bahasa dia..tapi cute sangat..

So misteri hantu durian yang curi durian selama ni dah solved..actually Oopet ni yg curi..Oopet sesat dalam hutan sebab cari mak dia..

Since Lim, Badrol n Ros tgk Upin, Ipin n Rajoo hilang..derang cari la..kat sini la pengembaraan bermula.. Derang jumpa macam²..binatang macam predator la..ular n lintah gergasi la..mmg mendebarkan jugak la..

Last² predator tu actually Singh, pastu another predator is Salleh@Sally@S.I.L.L.Y..seorang mamat lembut..mmg lawak sgt tgk character dia..n boss derang is Pak Mail..derang bertiga ni buat penjualan haiwan liar secara haram..n derang ni la yang tangkap mak si Oopet..

Tok Dalang, Mak Uda(nenek Ros, Upin n Ipin) and Muthu(bapak Rajoo) pegi la cari budak² ni..last² jumpa gak..setelah penat budak² ni lawan n lari dari Pak Mail, Singh n Sally.

Lastly mak Oopet terlepas..n mak Oopet n Oopet dapat kembali ke dunia derang yg penuh warna-warni..Pak Mail n Singh lak tersesat masuk ke dunia tu..hmm..pastu siap la kene dgn mak si Oopet..dulu sape suh tngkp dia..

Oopet was so cute..sume character tu cute² belaka..ayam pn leh joget..boleh challenge Wall-E nih..go Malaysia go! K tamat la citenye..yg aku cite secara ringkas n ikut pemahaman dan bahasa aku le..
---------------------------------------------------------------------------------
So pas tgk cite..hmm..tergaduh pulak..in silent..isk..sbbnya..aku dh mention awal² aku tingin nak mkn ikan bawal goreng..hmm..dia lupa kot..pastu tanya kita nak makan apa..2-3x gak tanya..aku ckp x nak makan..hmm..dia offer makan McD..hmm..hmm..aku angin..hmm..hmm..aku still gak x nak makan..dh stop kete dpn McD dah pn..since x jadi..we all terus balik..

But the matter settled..aku dah mintak maaf..sbb..aku rasa aku salah kot..takpe la..aku x nak gaduh lama²..even smlm..perutku lapar..hehe..xpe..terus tdo..lagipun think +ve..x elok makan lewat malam kan.. He did explain..dia blur sbb x cukup tdo n x ingat apa yg aku cakap mlm sblm tu..

Just a question..aku kah yang bersalah?

Monday, February 16, 2009

..movies..

Last Friday..aku tgk 2 movies dlm satu hari..n aku x tdo..terror gak rasa..sbb mmg aku mmg nk tgk sesgt..1st: Eden Lake, 2nd: The Curious Case of Benjamin Button. Dua² cite tu best gila..

Tapi sblm tu..perjalanan ke Sunway Carnival agak mencabar..I decided to drive on that day..masa dok pusing nk parking kt atas Sunway Carnival..tetiba..jammed kt dalam laluan pusing² tu..isk² berpeluh gak..even aku ni..boleh dikatakan ganas gak la bawak kete tapi bila part ni..takut la juga adanya..kalau sume kete bergerak xpe lagi..tetiba sume kete dpn aku stop..aku pn kene tarik handbrake..bila nk jalan balik..kene tekan minyak kuat²..

First attempt..kete aku x kedepan..undur ke blkg..blkg aku lak ada kete..isk..mmg takut gila masa tu..2nd attempt..berjaya..tp kene tekan minyak kuat²..menderum² bunyik..kaki gigil tak kira masa tu...masa nk turun..aku suh Rewl yg drive turun..x berani..masa dlm panggung..gigil x abis lagi..jantung pn dub-dab non-stop..penattt..lps ni nk drive sendiri lagi ke..hmm..akan difikirkan..

---------------------------------------------------------------------------------
::Eden Lake::

Cite ni..pn buat jantung aku dub-dab non-stop..sbb mmg mengerikan..jahat gila budak² yang naik basikal BMX tu..aku dh terlewat 15 minit..tp still leh fhm jln cite..

Cite tentang satu couple ni, Steve n Jenna g bercuti tepi tasik dan diganggu oleh kumpulan budak² nakal naik BMX. At first takat kacau biasa² je..then..budak² ni curi kete+hp+wallet derang..then gaduh²..Steve tertikam anjing budak nakal tu..then budak nakal tu naik geram la..then terus buru couple ni..derang dpt Steve..n derang seksa this guy..toreh² sampai mati then dibakar..mmg ganas..penuh dgn darah cara dia seksa..aku tgk dlm keadaan mata pejam seskit..

Jenna manage to run away..tp dikejar oleh budak² nakal tu..kuat semangat betul la dia..kaki tersadung dgn bende tajam smpai tembus tapak kaki..nyorok dlm tong sampah..muka pn dh hitam legam..tgn dh terbakar skit..still manage to survive..lastly..dia leh larikan diri kuar dari kawasan Eden Lake tu..jmpa sebuah rumah..n dia mintak tolong..tp nasib dia x baik..rumah tu rupa² rumah parents budak² tu..so mestila parents menangkan budak² tu..dh le pulak..Jenna dh terbunuh 2 org kwn² budak nakal ni..dia pn xde prove..ye la dia dh penat gila..ending dia gitu je..mcm x fair.. Muka ketua budak² nakal ni mmg jahat teramat tp sekali tgk mcm Prince Harry..anak Lady Diana..

---------------------------------------------------------------------------------
::The Curious Case of Benjamin Button::

Cite ni cite romantik n unik..dia amik latar zaman dulu²..this guy..Benjamin dilahirkan masa baby dgn fizikal dan ability mcm org tua...mak dia meninggal masa deliver..bapak dia x leh terima hakikat dan letak dia kt sebuah rumah org tua²..dgn duit 18 dollar..

Ada sorang ppuan Negro, Queenie jmpa baby ni..n bela..mmg mcm monster muka dia..as he grows up..dia beransur² jadi muda..kes ni pelik..tp interesting..hehe..masa kecik..dia mmg xleh jln..sbb kaki dia mcm org tua..dia berchenta dgn Daisy smpi dpt anak..tp dia x sanggup nk jaga anak dia sbb takut Daisy takleh jaga dia n anak sekali..sbb dia makin muda..umur 49thn..mcm umur 20-an..hensem tul Brad Pitt..so dia lari bawa diri..utk menikmati kehidupan..n lastly fizikal dia mengecil jadi mcm teenager..masa ni dia dh lupa ingatan..dia x ingat dia sape..then..Daisy yg masa tu dh tua..jaga dia..smpi la dia jadi baby..n terus mati..2 jam 1/2 cite ni..tp mmg best..

I'm not a good narrator..tp mmg best dua² cite ni..hehe..kk..dah..

Monday, February 9, 2009

..roses..strawberry cecah coklat..

Ni dh masuk entry ke-4 hari ni..asyik dok dpn pc je..gian nulis kot..hmm..nk cite gak..dh dpt roses dari Rewl smlm..punya la lama tgu..dia nk g servis kete kt sini²..so lps servis kete suppose dia call aku..n pass roses yg aku kirim..dlm kul 10am dia call..br smpi tmpt servis kete..so dlm 2-3 jam lepas tu la kot..sbb kete byk..then dlm kul 1pm..aku call..dia x pick-up..dua² no aku call..x pick-up gak..aku antar msg..x reply..

Smpi la pukul 5pm++..he called..ckp br lps abis servis..isk..ye ke..xkan lama sgt..ntah..dia ckp ramai org..dia x tau risaunye aku..sbb dia x pick-up phone..dia kata another hp tertinggal dlm kete..lg satu dia x dgr..hmm..setakat ni..accept je la alasan dia..mmg aku risau gila..terbyg² mcm² bende jadi..hmm..marah pn ada..tp bila dh dpt those roses..+ lily+strawberry+coklat+chocolate coated strawberry+jagung+ubi apa ntah..erk..leh ilang lak marah tu..hehe..thanks a lot ye..

The roses..hmm..cantikk sgt...except yellow roses dh buruk skit..tp kan lily..hmm..cantik...stunning..

..orange n pink roses..

..white lily..

..chocolate coated strawberry..
..strawberries..

Hmm..esok leh letak bunga² tu kt opis..bilik opis selerak..tak kesah la..ada bunga leh jadi penyeri..hehe..erk..opis..esok keje..mls le pulak..keje bykkk..

Mak aku suka lak mkn ubi tu..dia kata manisss sgt..hmm..hmm..hmm..strawberry salut coklat tu rasa cam coklat yg ada kismis kt dlm..anyway cedapp.. Rewl ckp..strawberry sedap mkn dgn yoghurt letak madu..hmm..lum try lagi..nk kene beli yoghurt la ni..

Lagi satu nk cite..aku check Live Traffic kan..ada org Jepun la singgah blog ni..betul ke dia singgah..sbb url ni cam nama jepun kot..haha..
K la..cukup la..esok² lak smbg..

..award from Efi..

Hmm..first time kene award..or tag or seangkatan dengannye..x reti sgt la..since I'm quite new in this blogging arena..xde la baru sgt..tp sblm ni lama dh x update..lamaaa sgt..

The rules of this award are:-

1. Copy Badge “2008 Cute’s Blogger Award” untuk diletakkan di blog anda.


->> Erk..2008..aku jwb thn 2009..leh ke eh..hentam je la..kk..aku copy letak kt sblh..

2. Link atau ceritakan kembali siapa yg memberikan award ini kepada anda.
->> Efiza..kawan masa kt UTM..n ahli kumpulan Belalang Penyek *haha..apa punya nama..da..* yg terdiri drpd 6 org..aku, Yan, Lina, Efi, Ati n Nor..and we still keep in touch until now..except Nor..mana ko pegi eh Nor..

3. Setiap blogger hendaklah menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih pemenang seterusnya..
-->> ni maleh ni..hehe..apa ye..idea...pls...

i. Aku still single..belum kawin lagi..available ke..hmm..ntah..rasa mcm tak..tp ntah..ada a big question mark di situ..

ii. My fav color is PINK..tp lately aku suka ORANGE..x tau nape..

iii. Kalau g kedai mkn..aku mesti order air suam..tp kan kalau dating..aku akan order air suam..tp aku mesti nk minum air yg partner aku order..x byk..skit je..nk maniskan mulut..tp mmg aku suka buat camtu..nape ntah..

iv. Aku suka sgt membaca..especially novel n paper..kdg² aku x suka dgn hobi aku ni..sbb bila dh dpt novel..sume keje aku x buat sbb terlalu asyik dgn novel tu..n kalau hari Ahad..aku akan beli 2 paper..Mingguan Malaysia n Berita Minggu..n aku akan baca semua berita yg ada..dan menyebabkan masa utk hari Ahad jadi skit sbb dihabiskan utk baca paper..aku x suka..tp mcm dh hooked to it..

v. Aku seorang yg emosional+jiwang=ewang..gelaran yg diberi oleh kwn²..cepat sgt terasa..tapi cepat juga memaafkan..aku susah nk marah org..kalau marah sgt..ke rasa jeles ke..air mata akan meleleh dgn cepatnye..susah nk control..

vi. Aku seorang yg cerewet..especially bila shopping..rasanya ikut style mak aku..tapi aku suka shopping..kalau hari tu demam..or suara takde..bila shopping..sume back to normal..abis je shopping..sakit balik..

vii. Aku tak makan daging lembu, kambing dan seangkatan dengannya..since ujung form V..masa tgh SPM smpi skrg..dh 13 thn dah..sebabnya..masa kt asrama..derang hidang daging yg busuk..pastu lps makan aku muntah..then..aku x boleh mkn daging..confirm akan muntah..tapi kuah daging aku mkn..so aku hanya mkn ayam je la..susah gak kalau g kenduri mana²..

viii. Aku anak sulung dlm family..tp kan org kata x nmpk cam sulung pn..

ix. Dah no 9, idea stuck..jap² nk pk..aku ni senang sgt naik berat bdn..tp kalau nk turun..isk..payahnye..skrg ni tgh tembam..isk..

x. Last dah..my dream is..to get married to the person that I love n have my own family..

Sekian adanya..aku nk award kt sape ye..x reti ah..x bg kt sesape boleh...

..eVa..

Citenye gini..x tau funny ke idak..tapi kebetulan la kot..smlm g kemas stor kat umah lama bapak..then mak aku terjumpa sekeping kertas yang ditulis 31 thn yg lepas..nama² yang dicadangkan utk aku..masa aku still dlm perut mak..masa tu mak kata xde lg teknologi nk scan baby girl ke boy..so mak aku plan 2 list nama..girl and boy..the names are:
Aku berkenan nama Melorina, Sara Mardiana n Eva..hehe..cam glamer je..tp mak ckp..bila tnjk list tu..bapak aku pilih Azura..tp nama Eva cam best je..hehe..kalau lelaki..ada nama Shahron..hehe..dekat² nama org tu je..

Tapi mmg rasa nostalgia la jugak tgk list tu..hmm..aku akan simpan kertas tu..buat panduan cari nama anak² aku esok..tapi nama Melorina tu..hmm..sblm ni..Rewl ckp dia suka lak nama Melur..hmm..kebetulan ke..ntah..

Eva tu kan kawan Wall-E..last 2 weeks..aku dh 'ter'curi keychain Eva dari bilik Rewl..*ter ke..erk..*..pastu beria dia mintak balik..smpi sanggup g amik sndiri dlm kete aku..hmm..actually keychain tu mmg aku punya la kan..since nama aku ada kemungkinan jadi Eva..hehe..leh gitu..dh mintak balik..dia x bagi lak..nk mintak lagi la..Cop..cop...ada game Eva tembak barang buruk Wall-E kat http://www.cinema.com.my/walle/scrapshoot/index.html.. best la..hehe..aku suka game cute² gini..

Funny ke eh cite ni..rasanya more to nostalgia..

So..leh tak this week aku nk guna nama eVa..hehe..eVaaaaaa...

..ada cite nk cite...

Erk..ada smthing funny nk cite..tp x dan lak..nk pegi kemas stor kat umah bapak yg lagi satu..isk..bila nk cite ni..hmm..balik jap lg la..smlm ingat nk cite..tp ngantuk gila tahap gaban..jap lg nk cite gak...EVAAAAAAA!!!

Saturday, February 7, 2009

..orange..

Lately, aku teramat suka warna orange..nape ye..baru² ni dh selamat beli beg kaler orange utk dipadankan dgn kasut orange yg dh ada..n tadi..tetiba g beli pen kaler orange..isk²..orange duniaku..

Last weekend, aku pegi bengkel kt Pendang Lake Resort..template bertemakan orange..aku yg organize that bengkel..penatttt...tp bila dh selesai sume..rasa lega yg teramat..

Apa lagi nk cite eh..hmm..jap nk pk..byk gak bende jadi..tapi x sempat nk pick up satu²..haa..template blog aku ni pn dh berubah wajah skit..tak orange..tapi..merah yg ala² nk orange la gak..gmbr pn tukar..gmbr masa bengkel pakai tdg orange..hehe..

This week..Rewl g bengkel kt Cameron..n aku pesan roses color pink, yellow and of course ORANGE..dia tanya..nape x pesan color merah..ntah..rasa merah tu cam dh biasa je..x sabar nk have those roses..dia smbg smlm kt KL lak..isk..this Monday I'll get them..dh layu ke eh..hopefully he will take good care of them..i love roses..so much..

Masa cuti raya cina..aku selamat jahit manik kt baju orange plain..tp cari kain dia x jmpa lak..isk..mana g kain tu eh..weekend ni nk cari la..leh pakai this Tuesday..*Monday cuti ganti Thaipusam*.

Cite pasal orange lagi..last Friday..aku ada presentation penilaian CPD dari aras III ke aras IV utk PTK..this is my 2nd time..mmg jadi kebiasaan aku akan pastikan slide yg aku present mesti sama dgn warna baju yg aku pakai..since masa present tesis undergrad dulu pn..aku ingat lagi..color gold..baju pn ala² gold..this time..of course la orange kan..baju pn orange..tdg orange..hbag orange..kasut orange..orange lady gitu..n sblm start my presentation..one of the panel, Prof Rosni*Dekan School Comp Sc and happened to be my lecturer before*, dia tegur aku..

"Sama ye color baju and slide.."

Haha..first time org perasan..and slide tu aku siapkan dari pukul 5.30pg smpi kul 8.00pg..then..terus shoot ke Penang utk presentation kul 9.00pg..smpi USM 2 minit sblm 9.00pg..then terus dipanggil utk present..nafas pn x abis sedut lagi..luckily the panels like my idea..fuuuh.berbaloi rasa..sbb pagi tu gak buat slide sekali translate dr malay ke english and I managed to get around 15 slides all together..with orange theme..thanks to Office 07 for having such color..:)

Tapi cite sedih ttg orange pn ada..last week..aku main jadi GD utk team netball..simpanan je actually..main utk 2nd half..gelang kristal ikat dgn emas kaler orange aku..jatuh dan hilang..hmm..dh cari tp x jmpa..xde rezeki..sape suh pakai gelang masa main..ye tak..ada la kot bende² salah yg aku buat sblm ni..xpe..aku sedih tapi redha...

Abis dah cite psl orange..ikut tajuk la kan..nanti cite lain lak..erk.aku dh ditag oleh Efi la..tp x buat lagi..camne ye..x reti la..camne Efi?


Wednesday, January 21, 2009

..rumah sewa dimasuki pencuri..

Hmmm..pencuri x guna..aku mohon hidup dia x selamat sampai bila²..x payah hidup lagi bagus.. Kesahnya..smlm masa kt opis..dlm pukul 5.50pm..dpt call dr hsmate saying that umah kami kene masuk pencuri..kalut la balik..tinggal semua keje kt opis..

Bila sampai umah..erk..bilikku rupa tongkang pecah..brg yg hilang: 3-4 utas gelang kristal yg aku beli kt Sabah n yg mak bagi..kaler ijau, merah n coklat..dan juga brooch salut emas..dia ingat emas kot..harga RM14.95 beli kt First Lady, Tesco Taiping. Sedih aa..gelang² aku syg sgt..'

Hsmate aku..Siti..ilang 3 cincin emas dan 2 subang emas..sorang lagi Kak Ira..ilang 2 gelang zhulian dan satu cincin..hsmate sorang lg..Sal..x ilang pape..tp bilik² kami dh rupa tongkang pecah.. habis semua berterabur..

So dh buat police report..polis dtg tgkp gmbr n amik finger print tp xde..kami suspect dia pakai sarung tgn..dia masuk umah dengan mengopak grill..padlock Soleck masih terletak elok..dia juga telah merosakkan tombol pintu..

Pencuri..ko mmg x gunaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....!!!!!!!

Anak jiran sblh memaklumkan dia ternampak seorang lelaki India lari dari rumah kami pada sblh ptg..kejadian berlaku semasa kami tiada di rumah..agaknye dia dh aim lama n tahu kami semua keluar bekerja..

Aku rasa takut lak nk dok dlm rumah tu..mcm x selamat..sib baik tuan rumah baik hati..mlm tu gak dia repair tombol pintu tu..kalau tidak..kami x boleh ttp pintu..lg x selamat..dh le anak dara 4 org..

Hmm..ada hikmah di sebalik kejadian...Tuhan Maha Mengetahui..

Tuesday, January 20, 2009

..nak nangis..

Ada insiden skit..nk nangis..leh tak..hmm..dgn period pain n lum bfast..tp nk nangis..leh tak..skit² leh kot..hmm..mcm mls je nk g tgk The Rec..nk nangis..hopefully pasni ok skit..

..cite cacamerba..

Hmm..blm layak jadi penulis tegar lagi..hehe..anyway..hari ni nk cite..smlm aku g jalan² pekan Parit Buntar yg x sebesar mana tu..memula g repair brooch..byk gila brooch aku yg comel² xleh pakai sbb batu tercabut la..pin ilang la...n etc..br je jmpa kedai repair brooch tu..lmbt siap pn xpe..janji ada tmpt utk repair..merata dh cari..ada brooch tu dh nk dekat 10 thn..masih elok tp pin tanggal..sayang tul..masa tu beli kt semua house..zaman muda² dulu..

Pastu..mula la menggatal g tgk² kain pasang kot² ada yg berkenan..erk..tersambar satu..tanah hitam..bunga pink n merah..rasanya 10x suh akak salesgirl tu angkat turun kain tu..sabar je la..aku puji akak tu yg sabar dgn aku..last² beli gak..RM50 terbang..isk..nk g tempah hr ni kalau sempat..tempah murah je..RM17..sgt menjimatkan..

Then..saje g cuci cermin mata n nk check tahap kerabunan mata sbb rasa mcm x bpe clear je especially bila tgk slide presentation ..rupa²nye power naik 50 utk dua² belah mata..kalau x silap..asal 275..so skrg mnjadi 325..isk²..makin tua makin rabun..so..mula la mereka nk beli frame baru..memula ingat nk tukar style..nk cari half frame..try punya banyak spec..dekat sejam rasanya dok kedai tu..dr yg x branded ke yg branded..sekali lagi aku puji salegirl tu..sbb aku tau tahap cerewet aku mmg la tahap gaban..dia sabar je..n asyik senyum je n sgt ramah..ye la nk jual brg ye tak..

Smpi kedai nk ttp aku lum abis pilih..hehe..last² grab frame bonia kaler merah..ni la 1st time beli branded frame..then..dia explain psl cermin automatik leh jadi gelap n cerah..quite expensive kalau nk pakai lense tu..then..gatal lak tgk sunglasses..erk..rupanya murah je eh kalau sunglasses letak power pn..dlm RM200++ je..so..aku end up beli sunglasses bonia gak..erk..budget burst..kene jimat balik ni..erk..ikat perut..yee ha...tp apa pn..x sabar tgu spec n sunglasses siap sabtu ni..nak melaram pakai spec kaler merah raya cina ni..haha..mcm la nk sambut..;)

Hmm..apa lagi ye..hari ahad lepas..aku g tgk lg tapak rumah yg aku booking hr tu..tgk² rumah terrace double-storey lagi luas dari semidi double-storey..sbb build-up area sama..semidi ni..dia p buat lekuk²..so nmpk kecik..tp balkoni semidi sgt menawan kalbu..tepi pn ada balkoni gak..design depan pn comel lagi..hmm..bapak aku ckp sblm sign agreement boleh tukar lagi..agreement nk sign dlm seminggu dua lagi..n actually ada org yg nk rumah yg aku booking tu n sanggup byr lebih..hmm..dok pk² lagi..bapak aku ckp lg..kalau x kawin..rugi beli umah besar²..bukan leh duduk pn..nk buat investment pn kureng skit..hmm..camne ye..aku dh berkenan ni..nk kawin..hmm..tu aku x sure..

So..ptg ahad tu gak..aku ajak Rewl dtg jugak² tgk umah tu..hmm..conclusion..xde..decission pn xde..sempat pk lg ye tak..smpi ujung minggu ni..

Ni gambar lukisan utk umah terrace..RM175k..N yg ni..umah semidi..RM230k tp aku punya RM237,400..
Mlm ni..kalau jadi..nk g tgk The Rec..cite hantu Sepanyol..mcm best je baca ulasan dlm paper n cinema.com..dh lama rasanya tingin nk tgk cite hantu yg menakutkan..bukan hantu Melayu la..sbb ikut teori adik aku...hantu omputih atau pn yg bukan Melayu..dia dok jauh..so dia x kacau kita..haha..boleh la kot..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..labella..

kurus (71) life (69) emosi (59) soul food (37) ntah pape (25) lagu (21) movie (20) posa (18) love (16) artis (13) atkins (12) food (10) besday (9) motivation (8) ephyra (7) kahwin (7) volleyball (7) berita (6) new year (6) wordless wednesday (6) 30 days (5) raya (5) tunang (5) umah (5) cuti (4) info (4) ramadhan (4) Marc Jacobs (3) choc chip (3) fashion (3) relaks minda (3) resepi (3) resipi (3) budget (2) drama (2) fahrin (2) kasut clarks (2) korean drama (2) makan (2) quote (2) sale (2) sophie paris (2) tips (2) youtube (2) aerobik (1) ajl (1) aktitviti (1) anwar bebas (1) berlin (1) blogger (1) bonus (1) bunga (1) cantik (1) coach (1) cookies (1) cooking (1) gaji (1) holiday (1) hubby (1) iklan (1) jenjalan (1) jogging (1) keje (1) kenduri (1) korea (1) music (1) my things (1) nangis (1) novel (1) paris (1) pendapat (1) prof muhaya (1) rare (1) rencana (1) sbpa (1) segmen (1) shawl (1) solusi (1) spec n umah (1) sport (1) uk (1) venice (1) vera wang (1) wedding (1) work (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...