..something to remind us..


Terima kasih ya ALLAH! Terima Kasih! Alhamdulillah, nikmat yang Engkau berikan kepada ku amat banyak! Syukran ya ALLAH!

Life isn’t about getting and having, it’s about giving and being. ~ Kevin Kruse

Monday, January 14, 2013

..entry happy..

Lalalala..

Selamat pagi Isnin nan nyaman..

Haha..happy nampak?

Kalau bukan kita yang happykan diri sendiri..sape lagi..

Happy..happy..macam ada lagu Amy Mastura tajuk Happy je rasanya..erk..ada ke..jap nak google..

Ada..haha..happy..happy..



Nape happy..hmm..berat turun sekilo..yesssss...yesss...diet low carbs but not that low..weekend kita makan semua bende..yummyyy...

Turun sekilo pun dah besar rahmat rasanya..berat tak abis² dok naik and stagnant je selama ini walaupun diet tak makan malam..rasanya sebab minum air manis kot..kalau boleh hari² nak minum teh ais..tu dah mai angin la tu..

Bila susah hati...makan..bila senang hati pun makan..dah tu..camne la nak kurus..

Lalala..happy..lalala..

Wednesday, January 9, 2013

..saya nak kurus..


Sekarang ni...baru masuk hari ketiga..saya sedang cuba untuk buat Atkins diet yang tak bape strict..saya cuba tak makan nasik, bihun dan seangkatan dengannya...kurangkan carbs..

Tak tau la kenapa saya tak boleh buat Atkins gila² macam dulu..huhu..sekarang berat pun dah naik balik..dulu kononnya semangat diet tapi..half way..huhu..

But I just read this article..15 Kepercayaan Karut (Mitos) Tentang Mengurangkan Berat Badan, Nutrion dan Permakanan..ada lak keburukan ketosis ni..hmm..

So now..what to do..eat moderately..jangan minum air manis dah..banyakkan air kosong.

Tapi tu la..semangat kene kuat..dah lama gak tak pegi senamrobik..huhu..malas betulla..padahal kat depan rumah je pun.

Tadi dengar slot Prof Muhaya kat ikim.fm..dia cakap lebih kurang camni la..dalam setiap perkara yang kita lakukan, perlu ada 3 elemen ni:

  • TUJUAN
  • KONSEP
  • FOKUS
OK..till then..nak solat jap..


Tuesday, January 8, 2013

..happy new year 2013..

Lalala....2013 is here already..

Today is the 8th day in 2013..

Me..hmm..having lots of conflicts in 2012..but hopefully 2013 will shine..

2013..maybe I will accomplish one of my last year vision..so many visions and yet not even one is been accomplished..so bad..huhu..bila nak berubah ni..

Azam tahun baru? Hmm..carry forward azam tahun lepas, boleh tak..huhu..

2013..here I come..with a good hope..plus doa..may Allah bless me always..

Dengan semangat baru..I know that I can do it!!

Happy New Year!!

Friday, January 4, 2013

..halaqah: mengurus ujian..

Tengah dengar Ustazah Nor Hafizah Musa (pensyarah UTM) dalam Halaqah dengan tajuk Mengurus Ujian.

Ada satu doa yang saya tertarik untuk amalkan..sebutan arabnya saya tak sure...tapi ini terjemahannya..

"Ya Allah! Perlihatkan kepadaku yang benar itu benar dan berilah aku kemampuan supaya aku dapat mengikutinya. Ya Allah! Tunjukkan kepadaku yang batil itu batil dan berilah kekuatan bagiku menjauhinya".

Dalam surah Al-Baqarah, ayat 155-157, Allah berfirman,

"Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan, dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar. (Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali. Mereka itu ialah orang-orang yang dilimpahi dengan berbagai-bagai kebaikan dari Tuhan mereka serta rahmat-Nya; dan mereka itulah orang-orang yang dapat petunjuk hidayah-Nya.”

Ketika melihat orang dilanda bencana..bacakan doa ini,

"Segala puji bagi Allah yang menyelamatkan aku daripada penyakit atau bala yang mana kamu telah diuji dengannya; dan telah memberi limpah kurnia yang nyata kepadaku melebihi kebanyakan orang".

Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua, insyaAllah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..labella..

kurus (71) life (69) emosi (59) soul food (37) ntah pape (25) lagu (21) movie (20) posa (18) love (16) artis (13) atkins (12) food (10) besday (9) motivation (8) ephyra (7) kahwin (7) volleyball (7) berita (6) new year (6) wordless wednesday (6) 30 days (5) raya (5) tunang (5) umah (5) cuti (4) info (4) ramadhan (4) Marc Jacobs (3) choc chip (3) fashion (3) relaks minda (3) resepi (3) resipi (3) budget (2) drama (2) fahrin (2) kasut clarks (2) korean drama (2) makan (2) quote (2) sale (2) sophie paris (2) tips (2) youtube (2) aerobik (1) ajl (1) aktitviti (1) anwar bebas (1) berlin (1) blogger (1) bonus (1) bunga (1) cantik (1) coach (1) cookies (1) cooking (1) gaji (1) holiday (1) hubby (1) iklan (1) jenjalan (1) jogging (1) keje (1) kenduri (1) korea (1) music (1) my things (1) nangis (1) novel (1) paris (1) pendapat (1) prof muhaya (1) rare (1) rencana (1) sbpa (1) segmen (1) shawl (1) solusi (1) spec n umah (1) sport (1) uk (1) venice (1) vera wang (1) wedding (1) work (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...