..something to remind us..


Terima kasih ya ALLAH! Terima Kasih! Alhamdulillah, nikmat yang Engkau berikan kepada ku amat banyak! Syukran ya ALLAH!

Life isn’t about getting and having, it’s about giving and being. ~ Kevin Kruse

Wednesday, August 25, 2010

..kek batik biskut marie..

Yehaaaa..kek batik siappp..alhamdulillah..menjadi gak..kene cergas dan bersemangat..kalau tak, apa pun tak menjadi...saya guna resipi yang paling mudah dan ringkas n taraaaa...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Bahan²:
  • 250gm butter
  • 1 tin susu pekat manis (505gm)
  • 1/2 tin serbuk koko Van Houten
  • 1 bungkus biskut Marie (350gm)
Cara buat:
  • Panaskan butter dalam periuk.
  • Bila cair, masukkan susu pekat manis.
  • Kacau sampai sebati.
  • Masukkan serbuk koko.
  • Kacau lagi sampai sebati dan mendidih.
  • Bila dah mendidih, masukkan biskut marie yang dah dipatahkan dan tutup gas.
  • Siap untuk dimasukkan dalam bekas or loyang, then simpan dalam fridge.
Saya bungkus dalam plastik sebab ikut cara dari blog ni.. tempat saya amik resepi.

Resepi yang mudah, ringkas, sedap, yummy...dan cepat siap..start buat pukul 7pm..siap pukul 7.30pm..lepas terawih dah boleh makan..next time boleh la saya letak almond chunk lak kan..bagi crunchy..semalam tak sempat beli.

Tuesday, August 24, 2010

..mood..

Hari ni dah hari ke-14 berpuasa..sejak semalam sehingga hari ini saya berada dalam mood yang tidak selesa.  Tidak bersemangat dalam melakukan apa keje pun..hatta dari melipat baju sehinggalah menjalankan tugas di opis..dan juga untuk gi terawih..sebelum ni ceria je..isk..nape ye..waduh2..perlu teman sembang maybe..rasa sunyi je..isk..tapi kalau sembang pun macam la siap keje..ye tak..

Tingin nak makan kek batik biskut marie le..hmm..macam nak buat..sempat ke tak nk buat petang karang..hmm..lps terawih dpt makan..menarik gak kan..nak kene cari resepi la pulak..maybe it will cheer up my mood..

Muka² orang takde mood..


Semalam saya datang awal sgt ke tempat keje..awal gila...I'm the first..hari ini dalam sejarah..tapi tak boleh masuk opis sebab takde kunci..huhu..pintu kt opis tukar baru so sy belum dpt duplicate key..tapi hari ni saya lewat pulak..actually awal dr rumah tapi lori kt depan tu slow bangat..saya tak boleh potong..tension je..dh le lewat 4 saat..so dapat la satu mata merit..nyampah tul..grrr..

Tadi saya surf abaya kat net n main Super Mario Brothers masa break...tingin nak beli abaya tapi tak jumpa yg best..kot² ada sesape ada idea nak beli kt mana..

Jap lagi nak balik awal la..gi cari mende2 nak buat biskut marie..kalau menjadi..leh snap n buh dalam blog kan..kalau jadi buat dan kek batik tu menjadi la..takut skrg je semangat..nanti dtg lak mood malas..haha..

Monday, August 23, 2010

..kesihatan di bulan puasa..

Ada artikel nak share lagi..dari http://faridah-gotnotime.blogspot.com.

"Some people take the fasting month to reduce their body weight. Some use it to fatten up a bit, either purposely or not. By scientific logic and some studies done, the 30-day Ramadan fast should not change the human body weight.

Why is there no change in body weight during Ramadan? When humans fast for a month, the body's chemistry (metabolism) changes to something else. Our bodies go through a few changes but we don't feel each individual chemical change - all we feel is some discomfort once a while and then we forget. The human body is very intelligent during the one month fast.

This is what happens inside our body when we fast for one month. Usually when we are not fasting, the glucose inside our blood lasts roughly about 4 hours, then we start feeling hungry (rasa lapar & nak makan). When we fast, after 4 hours, when the blood glucose level goes down below a certain level (4.2 mmol/L), we feel hunger and the body still waits for food to go in the mouth. Since we fast, there's no food in the mouth. The body prepares for back-up glucose sources from inside the body itself - this is the glycogen that we store in our liver.


Our body will breakdown glycogen to supply glucose, thus we have enough glucose in blood but for a while and we start feeling hunger again when the glycogen (and thus glucose) is exhausted. Then the body starts to try to use our muscles as a source of glucose...magically our body can breakdown muscles to supply that needed glucose - so we feel good again. But after a few days of doing that (usually about 3 days), we feel quite weak in the muscles as our muscles are a bit reduced (reduced but not all of it), we can still move but slowly...and then our brain tells our body to stop using all our muscles (so we can still remain mobile) and looks for other sources of energy. This time, as a last resort, our body will start to use the largest source of stored energy inside us - this is the fat stored inside us.


We have lots of fat stored inside our bodies - about 30% of our body weight is fat!!! Some have more fat than others. When we fast past 3 days, our body starts to use the stored fat - the fat stores are reduced and we become lean (kurang lemak dalam badan). This will go on till the end of Ramadan. This is fortunate because this is a natural way to lose body fat. But this is only beneficial if we don't overeat (makan berlebihan). So.... isn't fasting something natural? Yes, it is a natural process and it does not hurt the body at all. All the fears about fasting is only in the mind! Now you know about what goes on inside the body when we fast, go and tell your friends! Happy fasting!"





Wednesday, August 18, 2010

..kebetulan..hadiah..

Saya baru je baca paper Utusan Malaysia online jap tadi..dan saya tertarik pada beberapa petikan dari artikel oleh Tan Sri Dr. Nordin Kardi, Profesor Kolej Sastera dan Sains, Universiti Utara Malaysia.

"Seorang guru tidak memaksa murid untuk taat kepadanya. Seorang ketua tidak menagih kesetiaan daripada yang diketuainya. Seorang bapa tidak meminta-minta anak dan isteri menghormatinya. Jika semua itu diperolehinya, juga adalah suatu kebetulan."

"Demikianlah jika anak-anak muda di Malaysia menuntut autonomi daripada orang tua-tua, mereka juga hendaklah membenarkan orang tua mentafsirkan keadaan dan kuasa mengikut makna mereka. Orang tua pula hendaklah tidak memaksa anak muda memberi makna kepada sesuatu perkara, kejadian atau fenomena dengan makna yang sama dengan mereka. Berilah makna kepada zaman masing-masing dan jika kebetulan makna itu sama, ia adalah satu 'hadiah'."

"Kesimpulannya, diam-diam saya ingin membisikkan ke telinga isteri saya bahawa, 'saya tidak akan hidup di dunia ini untuk memenuhi kehendak anda, dan saya juga tidak meminta supaya anda hidup untuk memenuhi kehendak saya. Jika kehendak anda dan kehendak saya serbasama, itu adalah suatu kebetulan yang sangat indah.'"
 
Credit to http://www.utusan.com.my

Tuesday, August 17, 2010

..ND lala..

Banyak cite yang tak tercite kat blog ni sebab kesibukan kemalasan yang melampau..gambar gi vietnam pun belum upload lagi..isk..bilanya nak buat ni..

Bulan posa ni..macam² terpk nak buat.. tapi tak buat² pun lagi..bertangguh la..malas la..penat la..macam² alasan yang tak boleh diterima..

Ingat nak buat bisnes serunding..since sale pun not bad masa Karnival ICT(entry yang akan dimasukkan kemudian) hari tu..terjual la 39 bekas..ok la sebagai permulaan..dan yang best ada pelanggan berulang..maknanya sedap la kot..huhu..serunding import dari Kelantan..

Blogshop saya dah create at http://rynehanekoma-shoppe.blogspot.com tapi tak siap lagi..kene siapkan dalam minggu ni jugak..insyaallah..selain serunding..maybe nak jual some of my accessories..macam handbag n kasut yang tak bape guna..all in very good condition..

Oppss..lupa pulak..tajuk entry ni 'ND lala'..actually itu yang nak tulis hari ni..melalut ke cite lain lak..

Nape ND Lala? Kot ada yang tak ingat@kenal..dia ni penyanyi dan pelakon era 80-an..dan juga ayah kepada penyanyi Shila OIAM..here's the picture..

Agak tua jugak la dia ni..nape saya berminat dengan ND Lala ni?

Mesti heran...apa yang bestnya dengan pemilik nama sebenar Amir Hamzah ni..hmm..actually nak cite..ada maksud di sebalik nama ND Lala ni..serius tak tau..baru je tau last weekend..masa tgk kt tv..program apa ntah tak ingat..

ND Lala stands for No Doubt Live Always Live Always..menurut ND Lala..sebelum masuk bidang seni..dia cari satu nama unik untuk diingati sampai bila²..kreatif betul .pastu dia tambah lagi..kalau makcik² tanya dia..dia akan jawab ND Lala stands for Nak Duit Lalala ni jugak...;))

ND Lala pun berjaya dengan bisnes dia..dia cakap dia dah lahirkan 69 jutawan melalui bisnes dia..tak tau la bisnes apa sebab tak bape minat..tapi suka determination dia..nampak sentiasa positif..

Nak solat n nak balik bukak posa..yehaaa..lagi 2 jam je lagi..

Monday, August 16, 2010

..Ramadhan 1431H..

Salam Ramadhan 1431H..

Dah 6 hari di bulan Ramadhan..baru nak tergedik2 wish kat blog ni..

Ramadhan datang lagi dengan seribu kerahmatan..semoga dipermudahkan Allah untuk melakukan ibadah di bulan yang mulia ini..dan semoga kebahagiaan itu milik kita semua..



Credit to http://www.budiey.com.

Tuesday, August 10, 2010

..garam..


Semalam saya cuti..ingatkan nak settle few things tapi jadinya gi tgk movie sebab pagi² kene gi opis dulu..bende yang dirancang tak sempat settle..cuti ke idak ni..isk..anyway..dapat gak tgk cite garam@SALT..

Dah lama tingin tengok..so semalam berkesempatan la tgk..tarikan dia hanyalah angelina jolie dan angelina jolie dan angelina jolie dan angelina jolie dan angelina jolie dan angelina jolie semata²..

Cite yang xde cite..yang ada hanya ketangkasan jolie..memang suka la tgk badan dia..muka dia..aksi dia..dan yg penting..bibir dia...

The synopsis..

Evelyn Salt is a CIA agent and highly respected by all, including her boss, Ted Winter. Out of the blue, a Russian spy walks into their offices and offers a vital piece of information: the President of Russia will be assassinated during his forthcoming visit to New York City to attend the funeral of the recently deceased U.S. Vice President. The name of the assassin: Evelyn Salt. Concerned about the safety of her husband, who she cannot contact, she goes on the run. Winter refuses to accept that she is a mole or a double agent but her actions begin to raise doubts. Just who is Evelyn Salt and what is she planning?

Pada yang nak tau..gi la tgk sendiri..cuma tak puas hati sebab kejap sgt..sejam setengah je..nak tgk jolie lagi..

Tuesday, August 3, 2010

..hari ini..

Hari ini..saat ni..saya lapar..dan badan saya gemuk dan perut terasa berlapis²..tapi saya makan dan terus makan..bila nak ada kesedaran ni..gym dah lama x pegi..asal nak pegi je banyak sangat halangan..keje yg sangat banyak..non-stop sampai ke tahap saya ngadu kat boss..huhu..macam budak²..

Actually saya baru balik trip dari vietnam..ada gak snap gambar..tapi x sempat nk upload lagi dlm blog..gambar² yang gemuk..huhu..

Baru balik dari tempat yang yang saya tak suka with a person that I hate most..tapi nak buat camne..ada bende lagi yang belum settle..what choice do I have..xde..

Pagi tadi bangun awal sikit n sempat borak² dengan my father..then tersebut tentang umur saya yang menghampiri 32 in 2++ months time..bapak saya terkejut..dia ingat saya muda lagi kot..haha...perasan muda..

Then my father start sembang soal jodoh..waduhh..bab paling tak best..hmm..nak buat camne kan..sedih gak..dia pun sebagai seorang bapa sedih..apatah lagi yang menanggungnya ni..air mata tu x nak cakap la bape kali dah tumpah...opsss...syahdu lak..

Pikir² balik..saya ni kurang amal..macam on off..dah lama tak solat malam..dhuha pun dah salu tinggal..subuh pun kadang terbabas..solat pun masa lewat waktu..bukankah itu semua penyumbang kepada kebarangkalian doa tak dimakbulkan kerana saya tidak bersyukur keapda Allah..tidak cuba mendekatkan diri pada-Nya..

Sedar..bukan tak sedar..tapi malas..waduh²..tu la agaknya lately saya bermuram durja..rasa tension..malas..lembab..cahaya tu tak datang..sebab saya yang mengaburinya dengan dosa²..

Baru baca buku "Kelebihan Istikharah" tadi..hmm...dalam buku tu saya baru baca tentang cahaya..bagaimana amalan solat dapat memberi cahaya kepada hidup..menarikk...kene habiskan baca ye..nanti saya tulis lagi apa yang saya dapat dari buku tu..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..labella..

kurus (71) life (69) emosi (59) soul food (37) ntah pape (25) lagu (21) movie (20) posa (18) love (16) artis (13) atkins (12) food (10) besday (9) motivation (8) ephyra (7) kahwin (7) volleyball (7) berita (6) new year (6) wordless wednesday (6) 30 days (5) raya (5) tunang (5) umah (5) cuti (4) info (4) ramadhan (4) Marc Jacobs (3) choc chip (3) fashion (3) relaks minda (3) resepi (3) resipi (3) budget (2) drama (2) fahrin (2) kasut clarks (2) korean drama (2) makan (2) quote (2) sale (2) sophie paris (2) tips (2) youtube (2) aerobik (1) ajl (1) aktitviti (1) anwar bebas (1) berlin (1) blogger (1) bonus (1) bunga (1) cantik (1) coach (1) cookies (1) cooking (1) gaji (1) holiday (1) hubby (1) iklan (1) jenjalan (1) jogging (1) keje (1) kenduri (1) korea (1) music (1) my things (1) nangis (1) novel (1) paris (1) pendapat (1) prof muhaya (1) rare (1) rencana (1) sbpa (1) segmen (1) shawl (1) solusi (1) spec n umah (1) sport (1) uk (1) venice (1) vera wang (1) wedding (1) work (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...