..something to remind us..


Terima kasih ya ALLAH! Terima Kasih! Alhamdulillah, nikmat yang Engkau berikan kepada ku amat banyak! Syukran ya ALLAH!

Life isn’t about getting and having, it’s about giving and being. ~ Kevin Kruse

Thursday, February 26, 2009

..upin & ipin adventure..

K..nk review cite Geng: Pengembaraan Bermula featuring Upin n Ipin..so cute..so funny..so Malaysian..n so..hmm..best la..x rugi tgk..

I just watched the film last night..managed to get couple seat..even dtg lmbt..sbb sume org pakat bawak anak²..so couple seat xde org nk dok la kot..the panggung was 75% full..ramai bebeno org..

And x sangka smlm gak..maskot Upin n Ipin datang..org punyala ramai..esp budak²..n geng Les' Copaque pn datang utk sign autograph..ramai betul org queue nk dpt autograph..aku nengok je la..smbil tunggu Rewl gi beli his fav waffles..last² org x ramai dah queue utk sign..aku lak tergedik skit nk amik poster n get the autograph..n happenned to be that's the last poster..haha..glamer le pulak..xde keje g simpan poster..hmm..nk watpe ye..

We all lewat 4 minit..sbb Rewl queue g beli air lak n 1901 hot dog..aku xnak..sbb plan nk makan kt gerai ikan bawal goreng..dh cakap kt dia smlm..so simpan space dlm perut..
-->> tapi..aku tergoda gak dgn bau 1901 hotdog tu..memula dia offer his tp aku x nak..dh tinggal ciput dia mkn..br aku menyuarakan hasratku..jadi la..dpt gak merasa 1/4 of it..yummy..
---------------------------------------------------------------------------------
::Geng: Pengembaraan Bermula::

Lim n Badrol pegi Kg Durian Runtuh utk jumpa atok Badrol, Tok Dalang. Derang nak g makan durian kat dusun. Rajoo dengan Sapy..lembunya yg power tolong bawak Lim n Badrol pegi dusun..then..Upin n Ipin pn nak ikut.. Akak derang, Kak Ros lak masuk dusun sebab nak cari Upin n Ipin, adik² dia..

Upin n Ipin sangatla comel n nakal..tetiba derang ternmpk a strange creature named Oopet curi n makan durian. Rajoo ni lak leh communicate dgn binatang..so dia faham bahasa Oopet ni..Oopet ni dok cakap..'sisapihi..sasipisi..' n ntah pape bahasa dia..tapi cute sangat..

So misteri hantu durian yang curi durian selama ni dah solved..actually Oopet ni yg curi..Oopet sesat dalam hutan sebab cari mak dia..

Since Lim, Badrol n Ros tgk Upin, Ipin n Rajoo hilang..derang cari la..kat sini la pengembaraan bermula.. Derang jumpa macam²..binatang macam predator la..ular n lintah gergasi la..mmg mendebarkan jugak la..

Last² predator tu actually Singh, pastu another predator is Salleh@Sally@S.I.L.L.Y..seorang mamat lembut..mmg lawak sgt tgk character dia..n boss derang is Pak Mail..derang bertiga ni buat penjualan haiwan liar secara haram..n derang ni la yang tangkap mak si Oopet..

Tok Dalang, Mak Uda(nenek Ros, Upin n Ipin) and Muthu(bapak Rajoo) pegi la cari budak² ni..last² jumpa gak..setelah penat budak² ni lawan n lari dari Pak Mail, Singh n Sally.

Lastly mak Oopet terlepas..n mak Oopet n Oopet dapat kembali ke dunia derang yg penuh warna-warni..Pak Mail n Singh lak tersesat masuk ke dunia tu..hmm..pastu siap la kene dgn mak si Oopet..dulu sape suh tngkp dia..

Oopet was so cute..sume character tu cute² belaka..ayam pn leh joget..boleh challenge Wall-E nih..go Malaysia go! K tamat la citenye..yg aku cite secara ringkas n ikut pemahaman dan bahasa aku le..
---------------------------------------------------------------------------------
So pas tgk cite..hmm..tergaduh pulak..in silent..isk..sbbnya..aku dh mention awal² aku tingin nak mkn ikan bawal goreng..hmm..dia lupa kot..pastu tanya kita nak makan apa..2-3x gak tanya..aku ckp x nak makan..hmm..dia offer makan McD..hmm..hmm..aku angin..hmm..hmm..aku still gak x nak makan..dh stop kete dpn McD dah pn..since x jadi..we all terus balik..

But the matter settled..aku dah mintak maaf..sbb..aku rasa aku salah kot..takpe la..aku x nak gaduh lama²..even smlm..perutku lapar..hehe..xpe..terus tdo..lagipun think +ve..x elok makan lewat malam kan.. He did explain..dia blur sbb x cukup tdo n x ingat apa yg aku cakap mlm sblm tu..

Just a question..aku kah yang bersalah?

Monday, February 16, 2009

..movies..

Last Friday..aku tgk 2 movies dlm satu hari..n aku x tdo..terror gak rasa..sbb mmg aku mmg nk tgk sesgt..1st: Eden Lake, 2nd: The Curious Case of Benjamin Button. Dua² cite tu best gila..

Tapi sblm tu..perjalanan ke Sunway Carnival agak mencabar..I decided to drive on that day..masa dok pusing nk parking kt atas Sunway Carnival..tetiba..jammed kt dalam laluan pusing² tu..isk² berpeluh gak..even aku ni..boleh dikatakan ganas gak la bawak kete tapi bila part ni..takut la juga adanya..kalau sume kete bergerak xpe lagi..tetiba sume kete dpn aku stop..aku pn kene tarik handbrake..bila nk jalan balik..kene tekan minyak kuat²..

First attempt..kete aku x kedepan..undur ke blkg..blkg aku lak ada kete..isk..mmg takut gila masa tu..2nd attempt..berjaya..tp kene tekan minyak kuat²..menderum² bunyik..kaki gigil tak kira masa tu...masa nk turun..aku suh Rewl yg drive turun..x berani..masa dlm panggung..gigil x abis lagi..jantung pn dub-dab non-stop..penattt..lps ni nk drive sendiri lagi ke..hmm..akan difikirkan..

---------------------------------------------------------------------------------
::Eden Lake::

Cite ni..pn buat jantung aku dub-dab non-stop..sbb mmg mengerikan..jahat gila budak² yang naik basikal BMX tu..aku dh terlewat 15 minit..tp still leh fhm jln cite..

Cite tentang satu couple ni, Steve n Jenna g bercuti tepi tasik dan diganggu oleh kumpulan budak² nakal naik BMX. At first takat kacau biasa² je..then..budak² ni curi kete+hp+wallet derang..then gaduh²..Steve tertikam anjing budak nakal tu..then budak nakal tu naik geram la..then terus buru couple ni..derang dpt Steve..n derang seksa this guy..toreh² sampai mati then dibakar..mmg ganas..penuh dgn darah cara dia seksa..aku tgk dlm keadaan mata pejam seskit..

Jenna manage to run away..tp dikejar oleh budak² nakal tu..kuat semangat betul la dia..kaki tersadung dgn bende tajam smpai tembus tapak kaki..nyorok dlm tong sampah..muka pn dh hitam legam..tgn dh terbakar skit..still manage to survive..lastly..dia leh larikan diri kuar dari kawasan Eden Lake tu..jmpa sebuah rumah..n dia mintak tolong..tp nasib dia x baik..rumah tu rupa² rumah parents budak² tu..so mestila parents menangkan budak² tu..dh le pulak..Jenna dh terbunuh 2 org kwn² budak nakal ni..dia pn xde prove..ye la dia dh penat gila..ending dia gitu je..mcm x fair.. Muka ketua budak² nakal ni mmg jahat teramat tp sekali tgk mcm Prince Harry..anak Lady Diana..

---------------------------------------------------------------------------------
::The Curious Case of Benjamin Button::

Cite ni cite romantik n unik..dia amik latar zaman dulu²..this guy..Benjamin dilahirkan masa baby dgn fizikal dan ability mcm org tua...mak dia meninggal masa deliver..bapak dia x leh terima hakikat dan letak dia kt sebuah rumah org tua²..dgn duit 18 dollar..

Ada sorang ppuan Negro, Queenie jmpa baby ni..n bela..mmg mcm monster muka dia..as he grows up..dia beransur² jadi muda..kes ni pelik..tp interesting..hehe..masa kecik..dia mmg xleh jln..sbb kaki dia mcm org tua..dia berchenta dgn Daisy smpi dpt anak..tp dia x sanggup nk jaga anak dia sbb takut Daisy takleh jaga dia n anak sekali..sbb dia makin muda..umur 49thn..mcm umur 20-an..hensem tul Brad Pitt..so dia lari bawa diri..utk menikmati kehidupan..n lastly fizikal dia mengecil jadi mcm teenager..masa ni dia dh lupa ingatan..dia x ingat dia sape..then..Daisy yg masa tu dh tua..jaga dia..smpi la dia jadi baby..n terus mati..2 jam 1/2 cite ni..tp mmg best..

I'm not a good narrator..tp mmg best dua² cite ni..hehe..kk..dah..

Monday, February 9, 2009

..roses..strawberry cecah coklat..

Ni dh masuk entry ke-4 hari ni..asyik dok dpn pc je..gian nulis kot..hmm..nk cite gak..dh dpt roses dari Rewl smlm..punya la lama tgu..dia nk g servis kete kt sini²..so lps servis kete suppose dia call aku..n pass roses yg aku kirim..dlm kul 10am dia call..br smpi tmpt servis kete..so dlm 2-3 jam lepas tu la kot..sbb kete byk..then dlm kul 1pm..aku call..dia x pick-up..dua² no aku call..x pick-up gak..aku antar msg..x reply..

Smpi la pukul 5pm++..he called..ckp br lps abis servis..isk..ye ke..xkan lama sgt..ntah..dia ckp ramai org..dia x tau risaunye aku..sbb dia x pick-up phone..dia kata another hp tertinggal dlm kete..lg satu dia x dgr..hmm..setakat ni..accept je la alasan dia..mmg aku risau gila..terbyg² mcm² bende jadi..hmm..marah pn ada..tp bila dh dpt those roses..+ lily+strawberry+coklat+chocolate coated strawberry+jagung+ubi apa ntah..erk..leh ilang lak marah tu..hehe..thanks a lot ye..

The roses..hmm..cantikk sgt...except yellow roses dh buruk skit..tp kan lily..hmm..cantik...stunning..

..orange n pink roses..

..white lily..

..chocolate coated strawberry..
..strawberries..

Hmm..esok leh letak bunga² tu kt opis..bilik opis selerak..tak kesah la..ada bunga leh jadi penyeri..hehe..erk..opis..esok keje..mls le pulak..keje bykkk..

Mak aku suka lak mkn ubi tu..dia kata manisss sgt..hmm..hmm..hmm..strawberry salut coklat tu rasa cam coklat yg ada kismis kt dlm..anyway cedapp.. Rewl ckp..strawberry sedap mkn dgn yoghurt letak madu..hmm..lum try lagi..nk kene beli yoghurt la ni..

Lagi satu nk cite..aku check Live Traffic kan..ada org Jepun la singgah blog ni..betul ke dia singgah..sbb url ni cam nama jepun kot..haha..
K la..cukup la..esok² lak smbg..

..award from Efi..

Hmm..first time kene award..or tag or seangkatan dengannye..x reti sgt la..since I'm quite new in this blogging arena..xde la baru sgt..tp sblm ni lama dh x update..lamaaa sgt..

The rules of this award are:-

1. Copy Badge “2008 Cute’s Blogger Award” untuk diletakkan di blog anda.


->> Erk..2008..aku jwb thn 2009..leh ke eh..hentam je la..kk..aku copy letak kt sblh..

2. Link atau ceritakan kembali siapa yg memberikan award ini kepada anda.
->> Efiza..kawan masa kt UTM..n ahli kumpulan Belalang Penyek *haha..apa punya nama..da..* yg terdiri drpd 6 org..aku, Yan, Lina, Efi, Ati n Nor..and we still keep in touch until now..except Nor..mana ko pegi eh Nor..

3. Setiap blogger hendaklah menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih pemenang seterusnya..
-->> ni maleh ni..hehe..apa ye..idea...pls...

i. Aku still single..belum kawin lagi..available ke..hmm..ntah..rasa mcm tak..tp ntah..ada a big question mark di situ..

ii. My fav color is PINK..tp lately aku suka ORANGE..x tau nape..

iii. Kalau g kedai mkn..aku mesti order air suam..tp kan kalau dating..aku akan order air suam..tp aku mesti nk minum air yg partner aku order..x byk..skit je..nk maniskan mulut..tp mmg aku suka buat camtu..nape ntah..

iv. Aku suka sgt membaca..especially novel n paper..kdg² aku x suka dgn hobi aku ni..sbb bila dh dpt novel..sume keje aku x buat sbb terlalu asyik dgn novel tu..n kalau hari Ahad..aku akan beli 2 paper..Mingguan Malaysia n Berita Minggu..n aku akan baca semua berita yg ada..dan menyebabkan masa utk hari Ahad jadi skit sbb dihabiskan utk baca paper..aku x suka..tp mcm dh hooked to it..

v. Aku seorang yg emosional+jiwang=ewang..gelaran yg diberi oleh kwn²..cepat sgt terasa..tapi cepat juga memaafkan..aku susah nk marah org..kalau marah sgt..ke rasa jeles ke..air mata akan meleleh dgn cepatnye..susah nk control..

vi. Aku seorang yg cerewet..especially bila shopping..rasanya ikut style mak aku..tapi aku suka shopping..kalau hari tu demam..or suara takde..bila shopping..sume back to normal..abis je shopping..sakit balik..

vii. Aku tak makan daging lembu, kambing dan seangkatan dengannya..since ujung form V..masa tgh SPM smpi skrg..dh 13 thn dah..sebabnya..masa kt asrama..derang hidang daging yg busuk..pastu lps makan aku muntah..then..aku x boleh mkn daging..confirm akan muntah..tapi kuah daging aku mkn..so aku hanya mkn ayam je la..susah gak kalau g kenduri mana²..

viii. Aku anak sulung dlm family..tp kan org kata x nmpk cam sulung pn..

ix. Dah no 9, idea stuck..jap² nk pk..aku ni senang sgt naik berat bdn..tp kalau nk turun..isk..payahnye..skrg ni tgh tembam..isk..

x. Last dah..my dream is..to get married to the person that I love n have my own family..

Sekian adanya..aku nk award kt sape ye..x reti ah..x bg kt sesape boleh...

..eVa..

Citenye gini..x tau funny ke idak..tapi kebetulan la kot..smlm g kemas stor kat umah lama bapak..then mak aku terjumpa sekeping kertas yang ditulis 31 thn yg lepas..nama² yang dicadangkan utk aku..masa aku still dlm perut mak..masa tu mak kata xde lg teknologi nk scan baby girl ke boy..so mak aku plan 2 list nama..girl and boy..the names are:
Aku berkenan nama Melorina, Sara Mardiana n Eva..hehe..cam glamer je..tp mak ckp..bila tnjk list tu..bapak aku pilih Azura..tp nama Eva cam best je..hehe..kalau lelaki..ada nama Shahron..hehe..dekat² nama org tu je..

Tapi mmg rasa nostalgia la jugak tgk list tu..hmm..aku akan simpan kertas tu..buat panduan cari nama anak² aku esok..tapi nama Melorina tu..hmm..sblm ni..Rewl ckp dia suka lak nama Melur..hmm..kebetulan ke..ntah..

Eva tu kan kawan Wall-E..last 2 weeks..aku dh 'ter'curi keychain Eva dari bilik Rewl..*ter ke..erk..*..pastu beria dia mintak balik..smpi sanggup g amik sndiri dlm kete aku..hmm..actually keychain tu mmg aku punya la kan..since nama aku ada kemungkinan jadi Eva..hehe..leh gitu..dh mintak balik..dia x bagi lak..nk mintak lagi la..Cop..cop...ada game Eva tembak barang buruk Wall-E kat http://www.cinema.com.my/walle/scrapshoot/index.html.. best la..hehe..aku suka game cute² gini..

Funny ke eh cite ni..rasanya more to nostalgia..

So..leh tak this week aku nk guna nama eVa..hehe..eVaaaaaa...

..ada cite nk cite...

Erk..ada smthing funny nk cite..tp x dan lak..nk pegi kemas stor kat umah bapak yg lagi satu..isk..bila nk cite ni..hmm..balik jap lg la..smlm ingat nk cite..tp ngantuk gila tahap gaban..jap lg nk cite gak...EVAAAAAAA!!!

Saturday, February 7, 2009

..orange..

Lately, aku teramat suka warna orange..nape ye..baru² ni dh selamat beli beg kaler orange utk dipadankan dgn kasut orange yg dh ada..n tadi..tetiba g beli pen kaler orange..isk²..orange duniaku..

Last weekend, aku pegi bengkel kt Pendang Lake Resort..template bertemakan orange..aku yg organize that bengkel..penatttt...tp bila dh selesai sume..rasa lega yg teramat..

Apa lagi nk cite eh..hmm..jap nk pk..byk gak bende jadi..tapi x sempat nk pick up satu²..haa..template blog aku ni pn dh berubah wajah skit..tak orange..tapi..merah yg ala² nk orange la gak..gmbr pn tukar..gmbr masa bengkel pakai tdg orange..hehe..

This week..Rewl g bengkel kt Cameron..n aku pesan roses color pink, yellow and of course ORANGE..dia tanya..nape x pesan color merah..ntah..rasa merah tu cam dh biasa je..x sabar nk have those roses..dia smbg smlm kt KL lak..isk..this Monday I'll get them..dh layu ke eh..hopefully he will take good care of them..i love roses..so much..

Masa cuti raya cina..aku selamat jahit manik kt baju orange plain..tp cari kain dia x jmpa lak..isk..mana g kain tu eh..weekend ni nk cari la..leh pakai this Tuesday..*Monday cuti ganti Thaipusam*.

Cite pasal orange lagi..last Friday..aku ada presentation penilaian CPD dari aras III ke aras IV utk PTK..this is my 2nd time..mmg jadi kebiasaan aku akan pastikan slide yg aku present mesti sama dgn warna baju yg aku pakai..since masa present tesis undergrad dulu pn..aku ingat lagi..color gold..baju pn ala² gold..this time..of course la orange kan..baju pn orange..tdg orange..hbag orange..kasut orange..orange lady gitu..n sblm start my presentation..one of the panel, Prof Rosni*Dekan School Comp Sc and happened to be my lecturer before*, dia tegur aku..

"Sama ye color baju and slide.."

Haha..first time org perasan..and slide tu aku siapkan dari pukul 5.30pg smpi kul 8.00pg..then..terus shoot ke Penang utk presentation kul 9.00pg..smpi USM 2 minit sblm 9.00pg..then terus dipanggil utk present..nafas pn x abis sedut lagi..luckily the panels like my idea..fuuuh.berbaloi rasa..sbb pagi tu gak buat slide sekali translate dr malay ke english and I managed to get around 15 slides all together..with orange theme..thanks to Office 07 for having such color..:)

Tapi cite sedih ttg orange pn ada..last week..aku main jadi GD utk team netball..simpanan je actually..main utk 2nd half..gelang kristal ikat dgn emas kaler orange aku..jatuh dan hilang..hmm..dh cari tp x jmpa..xde rezeki..sape suh pakai gelang masa main..ye tak..ada la kot bende² salah yg aku buat sblm ni..xpe..aku sedih tapi redha...

Abis dah cite psl orange..ikut tajuk la kan..nanti cite lain lak..erk.aku dh ditag oleh Efi la..tp x buat lagi..camne ye..x reti la..camne Efi?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..labella..

kurus (71) life (69) emosi (59) soul food (37) ntah pape (25) lagu (21) movie (20) posa (18) love (16) artis (13) atkins (12) food (10) besday (9) motivation (8) ephyra (7) kahwin (7) volleyball (7) berita (6) new year (6) wordless wednesday (6) 30 days (5) raya (5) tunang (5) umah (5) cuti (4) info (4) ramadhan (4) Marc Jacobs (3) choc chip (3) fashion (3) relaks minda (3) resepi (3) resipi (3) budget (2) drama (2) fahrin (2) kasut clarks (2) korean drama (2) makan (2) quote (2) sale (2) sophie paris (2) tips (2) youtube (2) aerobik (1) ajl (1) aktitviti (1) anwar bebas (1) berlin (1) blogger (1) bonus (1) bunga (1) cantik (1) coach (1) cookies (1) cooking (1) gaji (1) holiday (1) hubby (1) iklan (1) jenjalan (1) jogging (1) keje (1) kenduri (1) korea (1) music (1) my things (1) nangis (1) novel (1) paris (1) pendapat (1) prof muhaya (1) rare (1) rencana (1) sbpa (1) segmen (1) shawl (1) solusi (1) spec n umah (1) sport (1) uk (1) venice (1) vera wang (1) wedding (1) work (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...