..something to remind us..


Terima kasih ya ALLAH! Terima Kasih! Alhamdulillah, nikmat yang Engkau berikan kepada ku amat banyak! Syukran ya ALLAH!

Life isn’t about getting and having, it’s about giving and being. ~ Kevin Kruse

Thursday, September 15, 2011

..nota seorang yang sorang..

Entah mengapa rasa sayu hati..
Mengenangkan nasib diri..
Rindukan kehadiran seseorang..
Seperti waktu dahulu..
Teman berbual..
Teman mengadu..
Teman bermesra..
Teman bergurau-senda..

Kini..diri ini ditinggalkan..
Seorang..
Walau hadirnya yang lain..
Cuba menceriakan hati..
Namun hakikatnya..
Masih seorang..

Seseorang yang dinanti..
Masih tak nampak bayangnya..
Bakal mengisi kekosongan..
Kesunyian..

Aku berjanji dengan setulus jiwa..
Bila tiba masanya..
Akan kubahagiakan hati seseorang..
Yang telah lama kudambakan..

Kepada Yang Maha Esa..
Doaku tak putus..
Mohon diberikan anugerah terindah..

Aminn...

..hari ke-6..

InsyaAllah..masuk hari ke-6 posa hari ni. Mohon takde halangan semasa berpuasa.

Semalam tak jadi beli chunky loaded pizza sebab dapat rezeki yang tak dijangka masa nak balik keje semalam. Alhamdulillah. Staf CEDEC yang jemput jamuan raya semalam packkan nasik minyak+kurma+acar timun nenas bila tahu saya dan sorang lagi staf berpuasa. Syukur..bau nasik minyak tu menikam² kalbu ini. Balik, mak goreng ayam n paceri nenas jadi pelengkap lauk. Marvellous!!

Then, masa nak balik semalam gak dapat tapau pisang goreng balance gotong-royong. Rezeki..rezeki..syukur..syukur. Chunky loaded pizza? Petang ni..yeah..let's get it.

Nak timbang tak? Erk..macam takut..semalam siap termimpi² pegi gym. Memang memanggil² la tu. Next week kita start no. Target nk ilangkan lagi 10kg by ujung tahun ni..sempat kah?

Wednesday, September 14, 2011

..sweetnye lisa surihani n yusry kru..


So sweet aa this couple. Jelesssssssssssssssss. Lisa..ko ni nape la kurus sangat. Mimpi la nak dapat badan camtu..rangka dah besar siap..huhu.. Nak kurangkan lemak² tu dah dalam proses..insyaAllah..tapi nak kecikkan rangka..erk..ada ke diet utk tulang..hihi..merepek tul..

Baju Lisa sweet n simple..sukaaaaaa. Badan kecik, leh aa pakai baju ketat² camtu..x nampak seksi pun. Nanti nak buat baju kaler camtu la..buat kebaya..ikut shape skit tapi loose..boring aa..baju kurung.

Gambar² lain..
Sukaaaa gambar ni..lawaaaaaa...
dgn bakal abg ipar..




All pictures taken from beautifulnara.

..hari ke-5..

Hari ni, insyaAllah posa hari ke-5. Baca email pagi tadi, rupa²nya hari ni ada jemputan jamuan raya dari CEDEC. Isk². Rasa macam nak bukak posa je sebab jamuan raya semalam tak bape puas. Dapat makan laksa je sebab dah abis. Bila nak tambah, laksa dah abis..tinggal kuah dan timun+bawang je. Isk..sadis..takpe²..tu namanya takde rezeki kan. Sudahnya balik tu saya makan biskut Weetameal cecah teh, dan satu bar kitkat chunky. Sempat lagi baca jumlah carb n kalori sebelum makan..haha..carb: 30gm, kalori: 248kJ...kalau x salah la.

Google tadi pasal hukum berbuka puasa qada'. Ni hasilnya...


Siapa yang berbuka puasa dalam bulan Ramadhan, wajib ke atasnya mengqadhakan puasanya itu dan dia tidak boleh dengan sengaja membatalkan qadha puasa wajibnya melainkan jika ada keuzuran yang dibenarkan syara’. Ini berdasarkan hadith dari Umm Hani’ r.’anha yang berkata:
“Wahai Rasulullah, aku telah berbuka sedangkan aku tadinya berpuasa? sabda Nabi kepada beliau: Apakah engkau tadi puasa qadha? Jawabnya: Tidak, Sabda Nabi saw: Maka tidak mengapa (tidak memudharatkan kamu) jika puasa itu adalah puasa sunat.” (HR Abu Daud dan telah disahihkan oleh al-Albani).
wallahu a’lam
Sumber dari http://soaljawab.wordpress.com/2008/09/01/hukum-buka-puasa-qadha-yang-wajib/

So..kesimpulannya..teruskanla puasa...hihi..takde rezeki lagi la jawabnye...
Kk..sambung cite semalam..bila balik rumah lak..makan bihun sup 2 mangkuk. Then..kenyang..rasa tak nak makan dinner dah..tetiba tengok mak masak sambal tumis udang+petai with masak lemak ketam..hish..makan la pulak..leh lak bertambah nasik..waduh²..apa nak jadi ni..

Tadi timbang dengan keadaan takut² dan yessss..memang naik 600gm...waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!

Posa hari ni, tingin lak nak makan pizza..ala pizza baru tu..yg ada banyak lapis..pizza chunky loaded..

pic credit to beautifulnara
Hmm..macam menarik dan memanggil² daku..waduh..bape berat yang naik pulak ni..

..salam takziah..

Salam takziah kepada blogger Fidza, dEspEraTe mAmA, di atas pemergian bonda tercintanya menemui Maha Pencipta. Menitik jugak air mata ni sebab dok ikut jugak cite tentang arwah dalam blog Fidza.

Sesungguhnya mati itu benar dan kehidupan di dunia ini hanya persinggahan sementara sebelum tiba ke alam yang kekal abadi.

Al-fatihah...

Monday, September 12, 2011

..best dan tak best..

Update dr my ipad..ada 2 cite..1 best..1 tak best..

Cite best: Saya berjaya dapatkan nasik lemak ayam untuk bukak posa ni..yabedabeduuuuu!!!!

Cite tak best: Call tailor td, dia ckp dia kt hospital dah..esok bersalin...waaaaaa!!!! Koman2 2-3 bulan gak cuti..

Nak cari tailor kat mana lak...isk..iskk..waaaaaaa!!!

Dah..dah..nk gi prepare bukak posa..

..100 years..

Enjoy this video!!!

..100gm..

Update ringkas..timbang tadi..naik lak 200gm..isk..risau²..lepas gi toilet..turun 300gm..hihi..

Kesimpulannya berat tak naik..maintain..cuma +- tu biasa la kan..syukur..best posa ni rupanya..

Tapi lepas x posa ni..kene gi gym la ye..work out..

..nasi lemak..

Serius..hari ni hari ngantuk sedunia. Ngantuk gila seh. Dengan selsemanya..aircond yang sejuk..isk..posa lak tu. Dugaan..dugaan. Tingin sangat nak makan nasik lemak..haha..start dah..

Jom tengok nasik lemak mana yang best...











Sedap kan..isk..terliur tengok..posa²..ada lagi 4 jam lg..sabo...sabo...

nasi lemak..nasi lemak..
mari makan nasi lemak..
kita makan waktu pagi..
tidak lapar siang hari..

ada lauk sambal tumis..
kalau pedas jangan nangis..
mari cepat adik manis..
kalau lambat nanti habis..

Tingat lagu zaman dulu..masa sekolah rendah..leh lak tu ingat lirik dia..hihi..;)

..maintain..

Hari ni nak cite berat badan saya yang saya rasa naik sekilo lepas raya ni. Lepas posa ganti selama 3 hari last week..berat saya.....naik? turun?..hmm...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
naik la..

Naik bape kg?

Erk..naik 0.1kg = 100gm dari berat masa posa hari tu. Alhamdulillah. Rasa macam tak caya sebab banyak makan. Tapi kan, dah tau gitu, last weekend, saya makan tak ingat donia. Erk..boleh ke camtu. Hari ni, insyaallah saya posa ganti hari ke-4 tapi tak berani timbang..haha..

Timbang esok je la..boleh?

Kalau hari ni, berjaya posa *takut period je*..meaning another 3 days to go. Dugaan gak posa masa time org tak posa ni. Esok tak posa sebab ada jamuan raya kat Pusat Islam. Lusa onwards pulak. Ingat nak posa sampai Jumaat tapi Jumaat cuti lak..hari Malaysia. Hari cuti mmg payah la nak posa. Dah la mak ajak gi jenjalan.

Nak cite pasal kete saya. Mileage dah lebih 100k, umur baru nak masuk 5 tahun bulan Feb next year. So ikutkan bapak saya, macam² kene tuko..clutch plate, brake apa ntah n bla²..kiranya major service la..dan hasilnya..RM700 melayang...lalala. Camne nak simpan duit ni..isk..even saya dalam mode berjimat sekarang ni. Terpaksa gak kaco duit bonus. Tapi kira ok la..ada duit utk bayo, dari kaco duit saving kan.

Mode berjimat? Erk..ye ke. Hmm..semalam saya dah 'terbeli' 2 helai kain untuk antar tailor buat baju. Erk..jimat ke tu. Ala..murah je sebab beli kat kedai borong. Baju kat situ takde la lawa sangat tapi kalau kalau pandai cari, memang akan jumpa yang lawa². Kene spend masa sikit la. Hari ni nak gi antar tempah. Bukan apa, baju kurung saya banyak yg besar²..hihi..but seriously..betulll. Kalau pakai, nampak macam baju pinjam lak. Betapa gemuknya saya dulu..erk. 7.4kg dah ilang. Confirm la shrink kan..hehe..;)

K, dah..wat keje mode..update blog ni just nak ilangkan monday blues je..

Thursday, September 8, 2011

..hari ke-3..

Hari ni saya posa hari ke-3..insyaallah...hopefully dapat penuh hari ni. Esok boss panggil datang umah..makan²..takleh posa lagi..isk. Semalam saya tak posa sebab memang penat uruskan sesi fotografi budak² baru masuk..berjalan ke sana sini. Jamuan makan tu saya makan dengan banyaknye..huhu..tapi air kosong tak lupa la..kene bekalan secukupnya. Kalau tak minum banyak², rasa tekak kering. Air manis tak jalan lor..

Hari ni nak makan mcd..hihi, le ke.. Hari Selasa lepas dah dapat sate (makan skit je), dadih (x mkn lg..ada dlm fridge), lemang n rendang, corn in my cup, agar², apum balik. Banyak gila menu bukak posa.

So hari ni, mcd will do? Erk..tak takut ke berat naik..maintain naik 1kg lagi buat masa ni. Ngeri gak tapi bak kata sorang staf ni, bulan raya ni..makan je selagi leh makan..lepas ni, baru diet balik. Hmm..menarik gak cadangan tu kan..hehe. Masa musim nk posa ni xleh gi gym..tgu cukup 6/7 hari posa..baru leh gi gym. Alasan je tu..huhu. Boleh je kalau nak pegi, kan.

Ni dah kul 11.07am..meh sambung keje, meh....

Tuesday, September 6, 2011

..makan ketupat..

Sindrom ngantuk saya berpanjangan sampai malam semalam..lebih² lagi berbuka dengan 2 ketul ketupat daun palas yang mak saya buat..yg terlebih² kacangnya. So masa kemas dapur..mata ni lalok je. Lepas tu tdo tak ingat dunia dan terlepas sahur. Isk..hari ni posa tak sahur la..insyaallah boleh bertahan. Cuma tak cukup air rasa sebab saya memang dah terbiasa minum air minimum 2 liter masa berbuka n sahur. Berbuka semalam dapat seliter je.

Lagi 3 jam 1/2 je lagi..harapannya..berjaya la..esok taktau nak posa ke idak sebab esok ada pendaftaran pelajar. Nak kata saya penat tu tak kot tapi esok derang siapkan makan..hehe..rugi pulak tak makan, ye tak. Tapi kalau posa esok, dapat dah 3 hari..posa penuh minggu ni..straight 5 hari..and another 2 days to go. Lepas tu..merdeka!!! Think..think..

Before that..baik pk hari ni berbuka makan apa. McD? As wished yesterday? Lagi, apa ye yang sedap? Ketupat lagi? Menarik gak..ada banyak lagi dalam periuk kukus tu. Tapi nanti ngantuk tahap gaban, camno..dah le..esok pagi kene gerak awal dari umah..7.30pg dah kene terpacak kt opis..ni sebab student baru nak masuk la ni.



Sate pun menarik..beli kat pasar malam Taman Selasih hari ni. Lagi? Haaa..dadih...tingin ni..japgi nak gi cari..then makan aiskrim dah beli since sehari sblm raya hari tu..tak berusik pun. Menu² yang bagi gemuk..memang saya terror. Tapi posa 2 hari ni, saya rasa ringan je badan. Best eh posa. Timbang pun that additional 1kg tu remain..hehe. OK la..jangan naik dah. Dok dendiam kat situ. Turun takpe.

Entry hari ni macam kamus bergambar lak. Makin meleleh air liur la..sabar..sabar...
OK..nak gi solat Asar seksiap..

Monday, September 5, 2011

..kesah mee rebus..

Saya sangat ngantuk. Isk..apo kono ni..ngantuk. Tetiba kan tingin nak makan mcd..camne nih..isk². Tak boleh²..kat umah ada macam² lauk..lauk semalam yang tak jadi makan. So jangan ngada beli mcd. Tapi saya tingin makan mcd sambil lepak kt situ sembang² dengan.....................................opsss..dengan sape ye..unfortunately takde sapa..huh..sadis sekali..

So moralnya, tak payah beli. Balik rumah bukak posa dengan lauk yang mak masak. Cukup. Dok dendiam. Tak yah membazir.

Sebut pasal makan² ni..nak cite sikit pasal mee rebus yang sedap bangat kat RnR Air Keroh. RnR yang lama bukan restoran jejantas. Masa balik Muar hari tu, benti la kat situ untuk solat jamak Maghrib n Isyak. Mak saya komplen nape tak stop kat restoran jejantas. Lawa sikit katanya. Ntah..naluri saya cakap nak benti kat situ..huhu. Bukan boleh patah balik dah pun. Toilet dia tahap B--..haha. Surau pun so-so je la.

Abis solat, adik saya order bihun sup. Kat kedai bihun sup tu ada mee rebus. Saya try order satu. Cakap kat dia tauge lebih. Saya tanya abg yg jual tu, sedap ke. Abg tu cakap..sedapla..sebab dia yang buat sambil perli saya..tauge je lebih, pinggan tak nak lebih..huhu..agak sedikit malu di situ. Ntah apa yang malu pun saya x tau. Saya tak tanya harga, hulur RM5, dapat balance RM2.

Bukan mee rebus ni..tak capture pic pun..tapi tengok pic googled ni..isk..terliur la pulak..
Bila makan..oppsss..marvellous. Then mak saya pun nak order satu. Saya cakap dah segan nak tolong order sebab tadi macam dah malu. So mak saya gi order, kali ni dengan taugeh lebih n tambah cili hijau. Mak saya kene RM3.20. Waduh²..takkan tambah 20sen untuk bende ciput tu. Hmm..mak saya dah geram. Tapi makan la jugak.

Tetiba adik saya yang makan bihun sup tingin nak makan mee rebus tu, then mak saya suh saya yg gi order lak. Malu letak tepi. Mintak tauge lebih n tmbh cili. Nak tengok bape harga nak kene.

Saya kene RM3. Huhu..camne eh. Pada hal orang yang sama. Then bapak saya pun nak makan, so saya order lagi 2..pun kene RM3 je each. Then bihun goreng + ayam goreng adik saya pun dpt diskaun 50 sen. Sudahnya, saya le makan tak tenteram. Kuah mee saya dah sejuk sebab asyik ulang-alik gi order. Mak saya still tak puas hati sebab dia kene extra 20 sen. Adik saya cakap..muka kaklong, muka rezeki..haha..ye ke..ntah. Kalau ye..syukur pada Tuhan yang memberi rezeki.

Moralnya di sini, marilah bertandang ke RnR Air Keroh untuk makan mee rebus yang sedap abad ini. Tak ingat nama gerai tapi dia gerai tengah, bukan tepi.

..sesuci lebaran..

Sesuci...di hening subuh sunyi..sesuci..terdengar nurani..sesuci..salam ntuk Ilahi..bagaikan memanggil insafi pada diri..lalalala..

Selamat Hari Raya ye..raya yang ke-7..baru nak wish..

Bukan apa..bz gila..gila pun tak bz macam ni. Bz apa la sangat tu..hmm..apa lagi..tempahan kuih raya la..rasanya xde rest kot. Then balik kampung lak. Lepas raya pun buat kuih raya lagi sebab tak cukup. Then semalam siapkan HCMS lak..karang tak lepas COP lagi..apa tu HCMS n COP? Ala..malas nak cite..ni sume pasal exercise kenaikan pangkat la..kalau ada rezeki kan..

Well..my raya..tahun ni ada gambar raya..tapi ada dalam external hard disk..dan tertinggal kat rumah..dan rasanya adik saya wat balik Kuala Kangsar kot..rasanya la..kalut2 cari pagi tadi tapi tak jumpa. Sudahnya lewat gak sampai opis..huhu..

Cite raya saya..hari raya first, saya ada kat rumah..solat sunat aidilfitri kat surau depan rumah. Masa khutbah raya, saya dan mak tetdo..huhu..sebab malam sebelum tu, kami kalut buat kuih tart nenas..so tdo lewat. Tak pakai baju raya pun..pakai jubah je..sebab baju raya sume glamer sangat..macam tak sesuai je untuk dok umah. Lepas makan nasik himpit, soto kuning, kuih kacang, lodeh, rendang daging n ayam *sume yang dinyatakan dicampur sekali*..yang sangat heaven..hasil tangan mak saya..kami berehat kekenyangan dan adik saya sibuk layan budak2 datang beraya. Saya tdo petang tu..huhu.

Hari raya kedua, kami bertolak balik ke Muar, Johor. Bertolak lambat..kul 1++ptg..tu pun kalut takut azan Zohor berkumandang. Sebab kalau solat kt rumah, confirm la kul 2.30ptg baru gerak. Sangat lambat, ok..tak bagus untuk driver macam saya...hehe. Kami balik 2 kete..saya drive myvi..adik drive wira.

Kat Muar, dok sehari je. Hari Jumaat dah balik sebab adik saya punya flight balik UK, esoknye..on 3 September. Sayu je rasa dia balik. Lagi setahun baru leh jumpa..huhu. Plannye nak gi sana hujung bulan 3 tahun depan.

Hari ni saya posa qada. Kalu dapat pahala posa 6 sekali..syukur..alhamdulillah. Saya sahur segelas air kosong je. Ngantuk sangat. Kurma pun tak makan. Bangun tadi pun lambat. Mau taknye..semalam seharian mengadap laptop..siapkan HCMS.

Seminggu tak posa..dan melantak sakan..tetiba posa..so rasa penat sikit. Cabaran posa qada ni lain macam sikit. Saya cuba kuatkan semangat..ada 7 hari sume.

Lepas makan dengan banyaknye sampai tak ingat dunia..berat saya naik 1kg je..fuhhh..saya reserve 2kg actually sebab memang tak pantang langsung. So 1 kg ni nak dihapuskan balik..yehaaaaa!! Lepas abis posa qada ni..rasanya nak gi gym balik. My Atkins..hmm.nak terus ke idak eh..xtau la. Ada gak baca, bila amik banyak protein..kidney penat nak proses. Ngeri gak ye. So maybe saya buat Atkins yang tak extreme. Saya tak amik nasik dan minuman manis tapi saya amik la yang lain eg buah dll and of course pegi gym sebab saya rasa perlu bagi firm and kecikkan bhg punggung dan paha..tempat yang paling problem. Actually target nak hilangkan lagi 5kg..tapi since dah naik lagi 1kg ni..so total lagi 6kg la.

Hari ni keje. Rasa macam nak sambung cuti je..haha..best dok umah..relax²..tapi lama2 sure boring kan. Nak cite lagi tapi student nak jumpa lak..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..labella..

kurus (71) life (69) emosi (59) soul food (37) ntah pape (25) lagu (21) movie (20) posa (18) love (16) artis (13) atkins (12) food (10) besday (9) motivation (8) ephyra (7) kahwin (7) volleyball (7) berita (6) new year (6) wordless wednesday (6) 30 days (5) raya (5) tunang (5) umah (5) cuti (4) info (4) ramadhan (4) Marc Jacobs (3) choc chip (3) fashion (3) relaks minda (3) resepi (3) resipi (3) budget (2) drama (2) fahrin (2) kasut clarks (2) korean drama (2) makan (2) quote (2) sale (2) sophie paris (2) tips (2) youtube (2) aerobik (1) ajl (1) aktitviti (1) anwar bebas (1) berlin (1) blogger (1) bonus (1) bunga (1) cantik (1) coach (1) cookies (1) cooking (1) gaji (1) holiday (1) hubby (1) iklan (1) jenjalan (1) jogging (1) keje (1) kenduri (1) korea (1) music (1) my things (1) nangis (1) novel (1) paris (1) pendapat (1) prof muhaya (1) rare (1) rencana (1) sbpa (1) segmen (1) shawl (1) solusi (1) spec n umah (1) sport (1) uk (1) venice (1) vera wang (1) wedding (1) work (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...