..something to remind us..


Terima kasih ya ALLAH! Terima Kasih! Alhamdulillah, nikmat yang Engkau berikan kepada ku amat banyak! Syukran ya ALLAH!

Life isn’t about getting and having, it’s about giving and being. ~ Kevin Kruse

Thursday, March 31, 2011

..turun lagi..

Hish..bosan orang baca entry berat saya turun lagi..huhu..yup..memang turun lagi..kesimpulannya 2.3kg in 6 days..tapi penurunan agak perlahan dalam 2 hari ni..saya salah amik makanan kot..huhu..trial and error.  Maybe amik cendawan terlebih kot..rasanya cendawan tinggi kandungan carbs ni..so berhati2 sikit..ingat ye..ayam, ikan, udang n sayuran hijau ye..cheese utk snack sesaje..not more than 3 slices per day.

Tercapaikah azam saya sekurang-kurangnya 4kg dlm 2 minggu induction ni..erk..boleh tak up 1kg lg..5kg in 14 days..hopefully boleh..doa banyak² and jaga makan...yehaaa!!!
Nak badan camni..erk..boleh ke..hehe..

Tuesday, March 29, 2011

..another sweet day..

Nape sweet? Haha..sebab...hmmm...

Dalam diet ni patutnya timbang seminggu sekali je.  Tapi kan..dek teruja nak tau bape berat turun.  Adakah naik balik ke, sebab semalam makan banyak la pulak.  Menu semalam:

BF: Dua biji telur suku masak + black pepper
LUNCH:  Ikan kembung bakar + tauge + masak asam keladi
DINNER (before 8pm): 1/2 dada ayam tandoori + kacang botol +  dua cucuk sate ayam
DINNER (before 10pm):  *Erk..camne 2 dinner ni..* Ratah kaki ketam + sup sayur skit

Sebab mak masak ketam..huhu..tak boleh tahan tengok ketam tu.

Pastu dalam pada tu..antara meal, makan 2 keping cheese and 2 suap serunding ayam.

And hari ni, takut la nak timbang..but guess what..another 600gm turun..fuyoooo...total 1.7kg in 4 days.  Wow!!!

Tipu la kalau tak terliur dengan makanan lain, especially buah mempelam yang kaler kejinggaan dah siap potong dalam fridge.  Tapi bear in mind....gula tu....banyak gulaaaa.  Sabarrrrr..bape hari je lagi.

Monday, March 28, 2011

..sweet monday..

Nape sweet Monday?  Hehe..sebabnya..saya turun 1.1kg dlm masa 3 hari.  Erk..biasa je ke? Bagi saya tak biasa la sebab saya ni susah sgt nak turun berat badan.  Dalam masa 3 hari tu, quite amazing la to me.  Nak dapat turun 1kg tu..sebulan pn blm tentu sebab pegi gym pn dalam 2-3 hari je seminggu.  Belum masuk minggu malas n byk keje lg.

Apa yang saya buat?  Diet gila2?  Jogging?  Tak makan malam?? Makan supplement?  De bella? Herbal Life??


NO..NO..NO!!



A big NO there.

So..saya buat apa?  Saya berangan je ke?

Rahsianye..hmm..maybe orang lain dah cuba..cuma saya je tertinggal bas kan..hehe..

Anyway thanks to Aishah, a friend of mine yang cadangkan tgk blog ni: http://www.taknakgemuk.com/..

At first tgk gitu2 je..kurang berminat..then kawan opis lak hantar emel tentang menu diet.  Pun saya pandang gitu2 je.  Tetiba pada satu hari nan syahdu..hari Rabu lepas kot..saya sesaje pegi timbang..erk..berat mencanak2 naik..paling berat dalam abad ni..paling berat sepanjang saya hidup di muka bumi ini.  What happen?

Saya dah panik.  Saya cuba cari kat net, apa2 solution yg boleh.  A few products yang saya tengok, sume memerlukan fulus yang agak banyak.  Saya pulak tgh on tight budget skrg.  Dalam dok baca forum tentang turun berat badan, tetiba ada yang suggest pegi http://www.taknakgemuk.com/.  Saya baru tingat, Aishah penah komen kat blog saya suh pegi blog ni.

Saya pun baca dan baca dan cuba faham.  Ada persamaan dengan emel yang opismate hantar.  Rupa2nya copy paste dari blog tu.  Saya jugak penah baca tentang Atkins diet yang penah dibuat oleh tuan empunya blog ThE sToRy.


Sama.  Yes!!!  Memang Atkins diet.  Diet berasaskan protein saja.  Dalam masa 2 minggu, saya amik protein saja dan sayur2 mewakili vitamin dan slightly no carbs.  No carbs at all.  No sugar as well.  Tapi dalam protein dan sayur yang saya amik tu...adala carbs yang tersembunyi but very low.  Saya copy paste dari http://www.taknakgemuk.com/.

Atkins diet terbahagi kpd 4 peringkat:

1. Induction (permulaan dan pengenalan) 2 minggu atau lebih, mengikut keadaan dan berat badan.
2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan)
3. Pre-maintenance
4. Lifetime Maintenance
*Induction sekurang kurangnye 2 minggu..itu kalau setakat nak kurang 2-3 kg boleh la...kalau banyak nak turun,lame la induction ok?

Semasa 2 Minggu Induction:

1.) Elakkan NASI, MI, MIHUN, LAKSA, LAKSAM, SPAGETTI, FETTUCINI, VERMICELLI, KUEW TIAU,OAT dan yang sebangsa dengannya.

2.) Elakkan Roti, roti berserat, roti bun, rotiBoy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa2 yang sebangsa dengannya.

3.) Elakkan Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.

4.) Elakkan Buah-buahan

5.) Elakkan minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas (coke, pepsi, 100plus, etc)

6.) Elakkan snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.

7.) Elakkan segala bentuk kacang untuk 2 minggu. Tak kira kacang biasa, gajus, kuah kacang, dhal,ataupun kacang je soalan exam....

8.) Elakkan makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong.

9.) Elakkan makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih. 



Sekarang, saya tengah dalam tempoh induction.  Yang best, saya tak perlu tahan lapar.  Saya makan je. Sebab..konsepnya makan untuk meningkatkan metabolisme badan membakar lemak untuk ditukarkan jadi tenaga.  Cuma makanan kene terdiri dari protein and mesti low carb.  The idea is untuk menipu badan.  Apabila carbs tidak diambil langsung, badan memerlukan tenaga untuk bergerak jadi dia akan menukar lemak yang ada menjadi tenaga.  So lemak yang sedia ada penyebab gemuk tu akan lupus slowly.

Dah 3 hari..so far so good.  Saya makan ayam goreng, sate, ayam bakar, telur, kobis, cheese dan tomyam.  Apa yang saya rasa, mulut rasa kering macam bulan puasa n asyik nak minum air je.  Memang minum air banyak sebab dahaga.  Rasanya proses ketosis sedang berlaku.

So tengok la camne..baru 3 hari..another 11 days to go including today.  Hopefully saya berjaya.


Monday, March 21, 2011

..monday blues..

Isnin datang lagi..last weekend..sgt tak productive.  Tak tau la angin apa dah masuk..memerap je dalam bilik sambil tgk movie and makan junk food..what??? junk food??

Ye sedar diri dah makin berisi..makan lagi junk food..elok sangat la tu..

Sebabnya...nak lepas gian..start hari ni..azam ni..azam nk g gym hari2..nak control makan..

Hari ni dah pakai bengkung yang sekian lama terperap..terasa perut kejap skit..and sure tak boleh mkn banyak..

Saya mmg dah gain weight..gambar di bawah is the proof..taken on 15 march 2011 at Bermaz Showroom, Jalan Ampang, KL masa ceremony terima hadiah iPad utk contest 7-eleven.  Adik saya yang masuk and guna nama saya..saya tumpang glamer je..but the point is...saya mmg dah jadi gebu...huhu..

Thursday, March 17, 2011

..mulai hari ni..

Mulai hari ni?

Nak buat apa mulai hari ni?

Focus ye...please focus.

Sekarang ni dah lari focus.

Kesannya?

Target keje ntah ke mana-mana..  Semangat keje ilang.  Datang keje asyik ingat nak makan and nak balik je.  Passion hilang.  Nape gitu eh?  Waduh2..  Abis tu kalau tak keje, nak buat apa?

Satu lagi.  Berat badan makin naik.  Timbang pun naik.  Pakai baju pun ketat.  Pakai seluar pun ketat.  Masa duduk pun terasa lemak membuak2 kat perut.

Mana pegi focus ni?  Hilang??

Hilang pegi mana?  Asyik ingat makan, tgk tv, tdo.  Penyakit malas melanda.

Sebab apa? Sebab takde fokus, tak tuju matlamat.  Matlamat ada tapi tak fokus.

Hish...hish...

Rasa nak bersukaria je..tapi at the end tak best pun rasa.  Tak tau nk buat apa bagi best. Kalau buat keje betul2..fokus..mesti best kan?  Kalau pegi gym ikut schedule pun mesti best kan.  Badan sihat, fit and boleh kurus balik.  Tapi hari ni tak bawak baju salin.

Semangat tu kene datang dari diri sendiri kan.  Tapi rasanya semangat sume tu hilang lepas peristiwa break-up baru ni kot.  Baru ke..rasa dah lama.  Now time to wake up!!!

Takde semangat, tak fokus..diri sendiri yang rugi.

Esok bawak baju gym, pegi keje awal.  Malam ni siapkan perancangan tahun 2011 utk bahagian saya.  Dah ada tapi separuh jalan, ni ha..baru jap tadi boss tegur n tanya mana perancangan tu.  Gerun wooo...  Admit..salah sendiri..huhu.  Malam ni kene siapkan. WAJIB, k.

Esok berkat hari Jumaat..penghulu segala hari..jadilah seorang yang penuh bersemangat dan sentiasa fokus.

Sunday, March 13, 2011

..@ ancasa resort allsuits..

Saya ada kat sini.  Baru sampai petang tadi.  Ada family day sedara saya.  Kami berkumpul beramai2, mak sedara n pak sedara sebelah mak saya..juga sepupu sepepat..meriah sungguh..ada lebih kurang 80 orang sume.  Kami menyewa 4 apartment yang dikongsi bersama2.

Ramai ada anak kecik.  Riuh...

Tapi..ada jugak yang menitiskan air mata..tetiba je air mata tu nak luruh..thank God, I wear glasses..so tak obvious sangat..

But why?

Nape nangis ni?

Hmm..sayu...

Mostly sepupu sudah berkeluarga.  Pak sedara n mak sedara (I called them auntie and uncle) pakat dok timang sume cucu2 sedara, tambah2 yang kecik2..yg still baby..kan cute..comel je...

Mak saya pun tumpang timang cucu sedara..tapi cucu sendiri?

Hmm..saya tahu jauh di sudut hatinya..pun macam saya jugak...

Saat ini, air mata nak kuar lagi...tapi saya tahan..

Saya jadi seorang yg sangat pendiam...diam sediamnya...

Nak sembang apa..takde apa nk cakap..rasa diri rendah sgt..kecik sangat (even fizikal beso..huhu)..

Masing2 bz dgn anak n hubby...tapi saya?

Macam mana nak tukar mood ni...isk...bercuti patutnya happy la kan...iskk..

Wednesday, March 2, 2011

..nanananana..

Saya banyak keje..sangat banyak keje..progress slow..arghh!!!!

Banyak keje dan banyak meeting and function and kelas..

Sangat banyak dan sangat geram..

Tak prepare apa pun untuk kelas Isnin ni..arghhhhh!!

Arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!

Tuesday, March 1, 2011

..brand new..

Hari ni saya gi buat kad staf baru.  Kad lama...dah patah, cip dah tak function..dah bape hari saya tak punch in.  Semalam dah pakai lawa2 nak g tangkap gambar tapi staf in-charge lak bercuti n mc...hish..

So hari ni tudung merah n kuning, inspirasi dari Rozita Che Wan lepas tgk gazet cite apa ntah semalam.  Dia pakai lawa la..saya..hmm...gambar kat kad staf nampak gemuksss...sebab mmg dah naik badan pun..tergambar kat muka..

 Ni gambar kat kad..nampak tua la pulak *sedarla hakikat..huhu..*..dan berisi of course..

Ni gambar saya snap tadi..dengan tudung yang sama sume..nape macam lain lak..cume berisi tu..x daya nak nolong..;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..labella..

kurus (71) life (69) emosi (59) soul food (37) ntah pape (25) lagu (21) movie (20) posa (18) love (16) artis (13) atkins (12) food (10) besday (9) motivation (8) ephyra (7) kahwin (7) volleyball (7) berita (6) new year (6) wordless wednesday (6) 30 days (5) raya (5) tunang (5) umah (5) cuti (4) info (4) ramadhan (4) Marc Jacobs (3) choc chip (3) fashion (3) relaks minda (3) resepi (3) resipi (3) budget (2) drama (2) fahrin (2) kasut clarks (2) korean drama (2) makan (2) quote (2) sale (2) sophie paris (2) tips (2) youtube (2) aerobik (1) ajl (1) aktitviti (1) anwar bebas (1) berlin (1) blogger (1) bonus (1) bunga (1) cantik (1) coach (1) cookies (1) cooking (1) gaji (1) holiday (1) hubby (1) iklan (1) jenjalan (1) jogging (1) keje (1) kenduri (1) korea (1) music (1) my things (1) nangis (1) novel (1) paris (1) pendapat (1) prof muhaya (1) rare (1) rencana (1) sbpa (1) segmen (1) shawl (1) solusi (1) spec n umah (1) sport (1) uk (1) venice (1) vera wang (1) wedding (1) work (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...