..something to remind us..


Terima kasih ya ALLAH! Terima Kasih! Alhamdulillah, nikmat yang Engkau berikan kepada ku amat banyak! Syukran ya ALLAH!

Life isn’t about getting and having, it’s about giving and being. ~ Kevin Kruse

Wednesday, April 30, 2014

..bunga..

Asyik cite Atkins je kan..hmm..meh kite cite lain pulak..anyway update Atkins sikit..semalam takde penurunan..euwww...sabarrr...

Hari ni nak cite pasal bunga. My hubby tak romantik pun. Tak pernah bagi bunga.*erk..ada kaitan ke romantik dengan bunga?* Saya memang tingin tapi dah dia tak bagi kan. Tambah² kalau dapat bunga ros, bestnye.

Saya ada baca kat mana ntah.."berterus teranglah dengan pasangan, apa yang kita mahukan"..so dengan selamba mintak bunga kat hubby. Hari² mintak. Hari² dia tak bagi. Hari² dia cakap lupa. Memang dia kuat pelupa sekarang.

Tapi yang terharunya dia tulis kat FB:

Ooo..rupanya dia ingat..tapi taktau kat mana kedai bunga. Biasala..dah namanya tak romantik kan. Saya faham.

Ye..saya faham..

Tapi..

Saya nak jugak bunga tu..NAK JUGAKKKKK!!!!





Tuesday, April 29, 2014

..sixth day atkins..

Hari ke-6 ber'atkins'..boleh panggil Atkins lagi ke..erk..sebab saya makan buah. Semalam..sedap punya menyicah. Mak mentua bagi jambu air n mempelam. Harus la makan kan..kalau tak rugiiiii..n kalau biar..busuk je..

So apa dah jadi dengan Atkins saya..yang tak boleh makan buah. Hmm...semalam saya makan laksa Johor..huhu..jap²..meh nak cite..camne leh jadi laksa Johor.

Gini..sebelum decide nak start Atkins..saya ada order laksa Johor kat sorang lecturer ni..*fuyooo..lecturer buat jual² makan..saya?? hampeh..* Order still on..saya pun lupa..alih² pagi semalam dapat whatsapp, laksa Johor saya akan di'deliver' pagi..erk..so how..how..how..n how. Bukan setakat laksa Johor..order jugak sambal tumis ikan bilis utk simpan dlm freezer..pastu dapat lak free donut oreo..3 ketui lagi..sempena promosi katanya.

Haa..macam mana diet saya..huhu..adakah terbabas? Haha..nasib baik saya kuat semangat. Saya tak sentuh pun donut. Laksa Johor tu..balik rumah makan dengan hubby..tapi saya punya without the laksa aka spaghetinye..saya makan kuah berlaksakan timun dan carrot n buh telur rebus. Ok gak kan. Janji takde karbohidrat. Walaupun keinginan membuak² nak makan gak spagheti tu. Sabar...sabar. Nak kurus..nak loose weight. What happen to the donut? Hubby dah le tak makan sangat..so..saya simpan dalam fridge. Hopefully masa cheating day, saya dapat merasa. Lamanya nak tunggu cheating day..alahai. Dalam fridge pun ada seketui lagi durian crepe. Sabarrrrrr.

Hasil kesabaran saya..hmm..not bad la kan..timbang pagi tadi..gigih ni...turun 400gm lagi..alhamdulillah. Yehaaa..rasa nak melompat!! Terus rasa badan ringan..padahal...lots of kilos lagi la untuk dibuang..takpe..sabar..sabar..tahann..you can do it.

So nak kata saya ni buat Atkins sepenuhnya pun idak le kan..cuma saya elakkan karbohidrat. Buah saya makan...tapi yang menyicah kuah rojak tu..erkk...gulaaa tu..hmm..hantam saja la.

Breakfast and lunch hari ni..pagi tadi secara kelam kabut..saya berjaya kukus ikan dori untuk bawak bekal. First time masak ikan dori ni. Ok la..kukus je pun..confirm menjadi..tapi rasanya x sempat simpan untuk lunch la..makan sikit tadi rasa lapo..lunch satgi ada yang pi cari bende lain. Takpe..as long as ia bukannya carbs.

Lalalala..saya adalah happy..lalalala..

Monday, April 28, 2014

..fifth day atkins..

Wahh..gigih saya update..hari ni hari ke-5 Atkins diet..hmm..yee..saya terbabas..huhu..makan buah cicah kuah rojak..euwwww..pi umah mak mertua..dia suh makan..kalau tak..siap suh makan char kuey tiau lagi...tu lagi la tidakkk kan..so tak nak hampakan dia..cicah la kuah rojak dengan jambu, mempelam n sengkuang..jambu dan mempelam tu amik dari pokok.

Saya pun terbabas makan keropok ikan yang saya goreng..asalnya nak bagi hubby makan..tapi..erkk..I can't say NO to keropok..isk..nak bagi sedap hati..keropok tu buat dari ikan kan..ikan tu kan protein..tapi..tepung tu...erk..abaikan..

Hmm..macam mana la Atkins saya ni..dah cacamerba..dah tak boleh panggil Atkins dah..anyway..I'm trying..

Tapi timbang lepas 3rd day Atkins..turun 1.9kg dah..isk..betul ke..macam tak caya je..tapi pagi tadi tak timbang la sebab tido umah mak mentua..

So hari ni takleh bawak bekal pape..so I end up beli ayam goreng kat RnR Juru..on the way datang keje tadi..jap nak ngap ayam goreng as breakfast..tak sabar nak timbang esok pagi..hopefully ada la perubahan..serious nak loose weight ni.

Friday, April 25, 2014

..second day atkins..

Selamat pagi..selamat sejahtera..

Second day of Atkins diet..alhamdulillah..semalam berjaya dilalui dengan jayanya.

Semalam lepas keje, pegi shopping groceries kat Tesco..leka cari barang..alih² sampai kul 8..dengan belum solat Maghrib..balik rumah..kalut² mandi..solat..pastu rasa lapar gilaaaaaaa..

Husband sampai je..terus ajak dia kuar makan...yeah..I had chicken tandoori at Restoran Kapitan..legaaa...dah le sedap..

So hari ni, second day of Atkins diet..

Opps..dah timbang..hilang 300gm..good..permulaan yang baik..hopefully saya berjaya..seksa jugak ni..takleh makan karbohidrat..takpe²..saya boleh..yehaaa!!!!

Thursday, April 24, 2014

..first day atkins..

Semalam saya masak spageti aglio olio..simple dan sedap..makanan karbohidrat terakhir yg saya makan sebelum start atkins hari ni..opss..bukan terakhir la sgt..smlm mkm pop corn masa tgk movie Captain America. Makan banyak gila..last la katakan..

So pagi tadi timbang..naik lak sekilo..takpe..saya confident dengan diet atkins..cuma takut tak confident dengan diri je..boleh bertahan atau tak dgn induction weeks ni...2 weeks gitu..

Pagi tadi bangun lambat tapi sempat gak goreng telur cendawan n sosej..

Saya nak kurus..yeahhh!!!

Wednesday, April 23, 2014

..atkins diet..

Malu nak cite..tapi sekarang saya dah gemuk.

Gemuk yang tahap naik tangga sikit dah mengah.

Gemuk yang tahap tangan sangat besar.

Gemuk yang tahap almost semua baju dalam wardrobe takleh pakai.

Gemuk yang tahap buat keje sikit dah penat.

Gemuk sampai asyik melecet kat celah pelipat...

Gemuk sampai muka nampak bolat..seketui gitu.

Gemuk yang tahap, orang semua dah tegur tentang tahap kegemukan ni.

Gemuk yang tahap diri sendiri pun dah tak suka dengan badan sendiri *tapi hubby pulak suka..pelikkk...*.

I gained 10kgs..padahal niat asalnya nak buang 10kg..so mission impossible is to sack 20kg..but start dengan 10kg dulu.

So saya bertekad nak start atkins diet balik starting from tomorrow.

Saya tengah aktif cari resepi yang bersesuaian.

Saya nak make sure bekalan protein kat rumah cukup.

Saya nak make sure saya boleh masak malam sebelumnya.

Saya nak kurus sebelum raya *kain baju raya dah beli tapi takut nak tempah sebab saiz badan besaq sangat..*

Saya kena akur dengan janji saya untuk disiplin masa makan.

Semoga saya berjaya..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..labella..

kurus (71) life (69) emosi (59) soul food (37) ntah pape (25) lagu (21) movie (20) posa (18) love (16) artis (13) atkins (12) food (10) besday (9) motivation (8) ephyra (7) kahwin (7) volleyball (7) berita (6) new year (6) wordless wednesday (6) 30 days (5) raya (5) tunang (5) umah (5) cuti (4) info (4) ramadhan (4) Marc Jacobs (3) choc chip (3) fashion (3) relaks minda (3) resepi (3) resipi (3) budget (2) drama (2) fahrin (2) kasut clarks (2) korean drama (2) makan (2) quote (2) sale (2) sophie paris (2) tips (2) youtube (2) aerobik (1) ajl (1) aktitviti (1) anwar bebas (1) berlin (1) blogger (1) bonus (1) bunga (1) cantik (1) coach (1) cookies (1) cooking (1) gaji (1) holiday (1) hubby (1) iklan (1) jenjalan (1) jogging (1) keje (1) kenduri (1) korea (1) music (1) my things (1) nangis (1) novel (1) paris (1) pendapat (1) prof muhaya (1) rare (1) rencana (1) sbpa (1) segmen (1) shawl (1) solusi (1) spec n umah (1) sport (1) uk (1) venice (1) vera wang (1) wedding (1) work (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...