..something to remind us..


Terima kasih ya ALLAH! Terima Kasih! Alhamdulillah, nikmat yang Engkau berikan kepada ku amat banyak! Syukran ya ALLAH!

Life isn’t about getting and having, it’s about giving and being. ~ Kevin Kruse

Sunday, August 17, 2014

..atkins diet: from monday to saturday (6 days)..

I totally love this diet. In 6 days..I've lost 2.8kg..nearly 3kg..for this stage, I wanna loose another 7kg to make it 10kg. I'm too fat. Yang bestnya ada baju yang boleh masuk dah. Esok boleh la melaram pi opis.

After I lose 10kg..I'll try another 10 kg to make it 65kg..quite a long journey huh. Tu la sape suh makan banyak. Agaknya dah kurus senang sikit kot nak preggy, InsyaAllah.

My menu:

Saturday
Breakfast: Telur dadar + minced chicken + cendawan
Lunch: Try nak buat butter prawn tapi tak jadi, so makan je la apa yang jadi tu + salad
Dinner: 2 portion ayam goreng kunyit (makan kat kedai)

Sunday (today)
Breakfast: Scrambled egg + tiau miau
Lunch (early lunch): Cadang nak buat ayam kukus
Dinner: Belum tau, malam ni kene tdo umah mak mertua (satgi diet lari lak..takutnya..adeh..maybe beli kot..tengok la nanti)

Ok..nak pi iron baju seksiap..nak melaram esok..yehooo!!!

Friday, August 15, 2014

..atkins 5th day..

Hari ni Atkins hari ke-5..pagi tadi timbang..after 4 days Atkins..yeah..turun lagi..0.8kg..so total penurunan in 4 days is 2kg. Wow..wow and wow! Orang lain maybe turun banyak lagi dari ni..tapi memang dah besar rahmat dah..at least nampak la figure lain kat weighing scale tu.

Semalam pun last day puasa 6..so hari ni kita raya. Saya makan KFC sambut raya..haha.. Tapi KFC tanpa kulit tepung yang rangup tu ye. Sos dia cicah seskit je. Tak habis pun sepeket. Lepas tu makan coleslaw. Rasanya macam manis and ada gula. Hmm..ok kot..cheat sikit je. Hopefully tak tambah carb banyak sangat.

Malam ni ingat nak kukus ikan salmon, buh brokoli and ratah. Mu hubby makan je dengan nasi. Senang je..hehe.

Secara ringkasnya, menu hari ini adalah:

Friday
Breakfast: Scrambled egg + kobis + capsicum + bawang + udang
Lunch: 2 ketul ayam KFC bahagian dada (dibuang tepung) + 1 cup coleslaw
Dinner: Nak kukus ikan salmon + brokoli

Best..best!!!!
My dream..

Thursday, August 14, 2014

..start balik atkins..

Saya start buat balik Atkins..this time strict Atkins.

Bulan April lepas saya buat Atkins main²..buah pun makan..penurunan is lembabs ye sebab tak ikut rules Atkins. I just started last Monday..so today is the fourth day. Since Tuesday until today, I'm fasting..posa 6 + qada..sekalikan je la..so hari ni last day fasting..fasting + Atkins, a great combination I guess.

Saya start dengan induction week dulu..2 minggu tuu...so sebelum induction..saya makan 6 pieces durian crepe..huhu..nanti lepas 2 minggu, on cheating day, saya nak makan lagi durian crepe tu. Sedap oo...

Kali ni saya try susun jadual pemakanan saya. Saya dah beli banyakkk ayam dalam frigde. Telur saya dah kurang lalu la. Tuna is another option. Salmon some more..saya try grill salmon tapi kan macam tak bape suka la rasa dia. Ada lagi 2 ketul..nak tak nak..kena habiskan jugak la.

My Atkins menu is inspired by this blog, http://www.fieza.net/tips-diet-atkin-hari-pertama/. Takde la ikut sangat tapi sebagai mempelbagaikan menu. Sebab macam hampir no idea nak masak apa.

Menu saya sepanjang Atkins 3 hari lepas:

Monday
Breakfast: Egg scrambled  + sedikit cendawan + mayonies Kewpie + Sos Peri-peri Nandos
Lunch: Telur dadar + salad balanced kuah spageti + balance ayam bakar + balanced rendang ayam. (Ni semua balanced makanan hari² sebelum)
Dinner: Salmon grill + sup sawi

Tuesday
Sahur: Minced chicken + salad
Berbuka puasa: Ayam goreng kunyit + ayam goreng halia (beli kat kedai)

Wednesday
Sahur: Ayam paprik (beli kat kedai)
Berbuka puasa: Ayam bakar + coleslaw kobis + mayo Kewpie + brokoli rebus

Thursday (today)
Sahur: Ayam + udang goreng (buh kunyit, garam, black pepper + chili flakes) + salad
Berbuka puasa: Cadangnya nak beli Ayamas

Semalam tak pegi keje sebab sakit kepala sangat. So gatal pi timbang. How amazed..after 2 days..berat asal 84.7kg, turun jadi 83.5kg..total turun 1.2kg in 2 days..menarik jugak ye.

So esok pagi pulak la timbang tengok ada kesan tak. Sebab berdasarkan pembacaan saya, bila kita buat Atkins diet ni, badan akan mengalami ketosis and normally it happens after 3 days. Masa tu berat akan turun banyak.

May my journey with Atkins success!! Nak kurusss...huhu..


Tuesday, August 5, 2014

..jom puasa 6 di bulan syawal..

Alhamdulillah..hari ni dah 9 Syawal.

Selamat Hari Raya
Maaf ZahirBatin

Gambar raya saya? Huhu..ada dalam DLSR adik saya. Dia tak bagi² pun lagi.

Jom jom pakat puasa..

Actually saya baru hari pertama berpuasa hari ini. Tetiba rasa selesa pulak puasa. Agaknya perasaan berpuasa dari bulan Ramadhan masih lagi terbawak² kot..so alhamdulillah..sehingga saat ini tak rasa penat sangat puasa. Maybe cuaca yang redup pun banyak membantu.

InsyaAllah saya akan cuba puasa sampai hari Sabtu ni. Puasa qada awal² senang, tak payah pikir dah. Kalau boleh saya nak puasa ganti dulu..ada 5 hari..lepas tu diikuti dengan puasa 6. Tengok la macam mana. Selalunya saya sekalikan dua² sebab sibuk nak makan² raya.

Saya pun rasa nak kuruskan badan..so ok jugak puasa ni kan. Bulan puasa lepas takdenya berat badan turun. Sama je. Maybe sebab minum air manis kot.

Tetiba pulak saya rajin nak masak. Boring dah kot dengan makan di luar. Ingat nak kukus ikan tenggiri je. Macam senang. Then..masak nasi..siapppp!!

Semoga dipermudahkan semuanya. Ok nak solat dan nak balik rumah dah. Selamat berpuasa kepada semua yang berpuasa. Adios!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..labella..

kurus (71) life (69) emosi (59) soul food (37) ntah pape (25) lagu (21) movie (20) posa (18) love (16) artis (13) atkins (12) food (10) besday (9) motivation (8) ephyra (7) kahwin (7) volleyball (7) berita (6) new year (6) wordless wednesday (6) 30 days (5) raya (5) tunang (5) umah (5) cuti (4) info (4) ramadhan (4) Marc Jacobs (3) choc chip (3) fashion (3) relaks minda (3) resepi (3) resipi (3) budget (2) drama (2) fahrin (2) kasut clarks (2) korean drama (2) makan (2) quote (2) sale (2) sophie paris (2) tips (2) youtube (2) aerobik (1) ajl (1) aktitviti (1) anwar bebas (1) berlin (1) blogger (1) bonus (1) bunga (1) cantik (1) coach (1) cookies (1) cooking (1) gaji (1) holiday (1) hubby (1) iklan (1) jenjalan (1) jogging (1) keje (1) kenduri (1) korea (1) music (1) my things (1) nangis (1) novel (1) paris (1) pendapat (1) prof muhaya (1) rare (1) rencana (1) sbpa (1) segmen (1) shawl (1) solusi (1) spec n umah (1) sport (1) uk (1) venice (1) vera wang (1) wedding (1) work (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...