..something to remind us..


Terima kasih ya ALLAH! Terima Kasih! Alhamdulillah, nikmat yang Engkau berikan kepada ku amat banyak! Syukran ya ALLAH!

Life isn’t about getting and having, it’s about giving and being. ~ Kevin Kruse

Sunday, May 30, 2010

..the end..?

Tadi entry saya cite gumbira..tapi dalam gumbira ada cite tak best gak..hmm..tak best ke..ntah..saya rasa biasa je..

Hubungan dgn Mr A..rasanya..dah takde kot..the end..?

Memang ada perkara kecil yang berlaku dan mungkin saya ego..tapi kalau sayangkan seseorang..perasaan ego itu akan hilang dengan sendirinya..tapi untuk kes ni..rasanya perasaan sayang tu takde..saya tak kesah pun..kuch2 hota hai pun takde..

Saya tak nak salahkan sesiapa..maybe we are not meant for each other.. and for the time being..I'm still the ..owner of a lonely heart..

..berita gumbira..

lAda berita gumbira..tapi perasaan gumbira tu tak macam mula2 dapat news tu..

Apanya yg best sgt tu..hmm..actually takla best sangat..tak confirm lagi pun..tapi tetap best..
.
.
.
.
.
.
.
.
Hari Jumaat lepas dapat call dari Dr Salman, a friend of mine..*friend?..wink* saying that saya boleh join team volleyball untuk SUKUM35..huhu..teruja sungguh..ni sebab derang x cukup org..last minute sorang tarik diri..lama gila saya tak main..last main umur 19..masa 2nd year kat UTM..kira2 13 tahun dah..isk..lama gila..masih boleh serve lagi ke..bend kaki..spike..erk..saya tak reti spike..digging boleh la..haha..recall balik all the terms..actually lama dah saya teringin nak main..tapi USM takde team ppuan sblm ni..

Tapi memandangkan USM jadi tuan rumah SUKUM..so terpaksa la diwujudkan team..mostly yang join adalah first timer..hmm..saya berharap dapat join jadi simpanan je la..takut saya mengalahkan team saya lak..maklumla..saya kurang fit, pastu lama x main, xtau stamina camne and masa training pn suntuk..SUKUM start 16 Jun ni..sempat ke saya mendapatkan skill lama balik..13 tahun woo..kalau ada anak..dah tingkatan 1 dah..huhu..

Apa pun, mmg saya teringin join the team..klau saya terpilih, kene training kt Penang la..start kul 5ptg n dpt pelepasan dr ketua jabatan..hmm..keje saya banyak gak..camne ye..hmm..datang opis awal..kul 7 dh terpacak..kan..boleh je..

Pape pun..tgu terpilih dulu la ye..mmg bersemangat ni..seriussss...

Wednesday, May 26, 2010

..mencari ketosis..

I read an article about ketosis kat utusan..last 2 weeks..ketosis terjadi apabila ketone, a hormone that contains alcohol yang dikeluarkan oleh badan melalui senaman yg menyebabkan kita rasa happy..

Hmm..betul la..today I'm happy..maybe sebab ketone dah kuar kot lps 2 hari gi gym..hehe..dan hari ni pun saya pegi gak..alhamdulillah..manage to loose more than 1000 calories..masa cycling tambah 10 min lg..peluh kuar banyak and i feel happy..

Hari ni pagi ptg meeting..n saya tak masuk opis pun buat keje..walaupun keje banyak..ntah nape..rasa relax je..tp keje bertimbun dan tertangguh..huhu..

Tadi lepas meeting saya lapar..so dgn senang hati saya bakar roti kat pantry, sapu kaya n bagi kat sume staf yg saya jumpa dan yg dok kt opis..apa x kene ntah..tetiba je rajin..saya mkn sekeping je pun..

Pastu..ada insiden skit..tombol pintu kat pantry baru rosak ptg tadi..dan saya terkurung dalam pantry lepas solat asar *surau dalam pantry* sebab ter'lock' dari dalam..tombol jammed..hp lak tertinggal dlm kete..sib baik ada telefon kt pantry..so saya call boss kecik saya n luckily dia lum balik lagi n he came to the rescue..kalau tak..hmm..terkurung la dalam pantry smpi pagi esok..huhu..alhamdulillah..Tuhan selamatkan saya...syukur..

Tuesday, May 25, 2010

..1000 kalori..

Saya berjaya pegi gym hari ni..yehaaaa..dh dua hari berturut2..am I gonna make it 4 days in a row..hmm..boleh je kalau nak kan..nak seribu daya, tak nak seribu dalih..

Hari ni..cycling saya berjaya nyahkan 701 ka lori..lebih 65 dr semalam..dalam masa 30 mins dgn speed 8..on thread mill lak..skit je..71 dalam masa 10 min dengan kelajuan 6...saya guna alat lain gak yang tak direkodkan jumlah pengurangan kalori..rasanya hari ni dapat hilang 1000 kalori kot...

Memang tak nk mkn malam..tapi mak masak ayam masak kicap pekat lak..mula saya x nk mkn..tp saya jamah skit dgn sesudu nasik..huhu..jadi la kan..cepatla digest dalam perut ni..

Instructor gym pun dah tegur badan saya dh naik..huhu..kene semangat ni..go!go!go!

Monday, May 24, 2010

..macam tak berjaya..

Hari ni saya gagahkan diri pegi gym gak..tak sangka..lepas 2 minggu tak pegi..saya mengalami penat yg melampau..baru cycling 30 mins..dh mengah..tu pn start dgn level 7..pastu slowly increase naik 8..so total calories yg dh bakar tadi masa cycling is 635..ok la eh..dr xde lgsg..usually saya boleh bakar 1000++ dgn level 8-9 in 45 mins..takpe..slow2..lama dh tak exercise..

Pastu saya try guna alat2 lain..boleh la..pastu dh rasa nk muntah..hmm..faham sgt dah..mmg camtu la saya..esp bila lama x aktif..after all baru 2 minggu++ je..isk2..so sesi hari ni dlm sejam je la..normally 1 1/2 - 2 jam..

Esok saya ingat nk pegi lagi..nak kuatkan semangat..saya tak nak gemuk..huhu..

Tadi berazam x nk mkn mlm..sy mkn coleslaw buat sndiri je..tapi mak masak ketam lak n tempe goreng..huhu..saya ratah tempe skit n mkn kaki ketam..erk..camne ye dr segi kalori..ntah..

Tajuk entry 'macam tak berjaya'..hmm..nape ye tak berjaya..well..saya rasa saya dh fail dalam satu percubaan..fail ke eh..rasanya fail la..percubaan ni sebaiknya jgn dicuba..tp saya cuba gak seskit yg akhirnya menampakkan hasil yg negatif..gagal lagi...kamarku sedia terkunci...lalalala..

One thing..I will never give up..

**Esok nk gi redeem sausage mcmuffin with egg kt McD..kene gi keje awal..thanks sharinginfoz sbb share this info...lama dh ngidam ni..

Sunday, May 23, 2010

..bumi demam..

Sekarang ni mmg musim panas..saya mmg tak tahan dok dlm umah siang2..nak kemas bilik pn xde mood sbb panas..tdo pn panas..buat keje pn panas..pendek kata semua panas..

Tension saya dgn badan melekit..skrg ni tgh pk nak beli air-cond ke tidak..tdo mlm pn panas..huhu..bumi demam kot..

Lagi satu..badan saya pun dh naik balik sbb lama x gi gym n makan pn x control..maklumla...umur cenggini metabolisme yg mmg dh rendah makin rendah..badan dh naik..lemak berkumpul..lemas bila seluar dh ketat kt pinggang..n panas lak tu..melekit2..n saya gak lemas kalau kuku panjang..even x potong seminggu..rimas sangat..

Kalau hujan pun..sejuk masa hujan tu je la..esoknya panas balik..panas terik n berkuap..bila agaknya ujian ni akan berakhir..

Ya Allah Ya Tuhanku...peliharalah umatMu dari segala bencana dan petaka..pulihkan kembali suhu bumi yang kian meninggi..kurniakan kesabaran pada hambaMu untuk melalui ujian ini..Amin..

Esok saya nk gi gym..WAJIBBBB..

*** tambah skit..just watched Halaqah @tv9..tajuk "Bumi Demam"..Ustaz Daniel Zainal Abidin yg jadi panel..dia cite..by thn 2030, plg awal kesan pemanasan global adalah 50% bumi Mekah akan tenggelam, Pulau Maldives tenggelam..masa tu saya umur 52..huhu..belum pencen lagi..huhu..sempat ke nk gi Mekah ni,.takut ah..

..piala thomas..

Rasanya mmg sangat lewat untuk cite psl Piala Thomas tahun ni..yg semua org tau..kita kalah di peringkat semi final..kalah dgn China..n piala tersebut milik China setelah berjaya kalahkan Indonesia, 3-0 di peringkat final..China raja badminton dunia buat masa ni..

Saya tengok la jugak saat2 kekalahan kita dgn China tu..patah jugak hati ni bila Chong Wei kalah dgn Lin Dan..dan kekalahan yg seterusnya adalah dijangka..esp Choong Hann sbb rasa tenaga dia tak terlawan dgn Chen Jin..tenaga tua..umur 33..tua setahun je dari saya..*erk..tenaga saya pn tenaga tua la ye..*

Hari ni lak baca paper..pemain pasukan Piala Thomas salahkan media di atas kekalahan mereka..huhu..mana leh camtu..kene akui kelemahan diri dan jgn asyik nk tunding jari salahkan pihak lain..

Bagi saya pemain kita tak boleh nk absorb tekanan..which is saya akui..bukan senang..kalau saya di tempat mereka pun *chewahh..berangan..* saya tak tau mcam mana nak control..dengan harapan rakyat Malaysia, dengan sorakan penyokong, dengan semangat dan air muka pemain China yang nampak confident sangat..

Walau apa pun..para pemain dah cuba bagi yang terbaik..*kalau derang rasa itu yg terbaik*..tapi bagi kita, itu bukan yg terbaik..so..BAM kene usaha cari bakat baru mulai sekarang utk Piala Thomas tahun 2012..kita musti dapatkan balik piala tu..MUSTI..

**Hmm..hopefully thn 2012, saya boleh tgk Piala Thomas dgn Mr Hubby terchenta la ye..n nak lagi best dengan baby..huhu..x salah berharap dan berangan kan..

..shahir juara af8..

Congrats Shahir...menang AF8..anda memang layak..saya mmg suka dia lagi dari awal AF8.. Tapi saya x tgk sangat AF tahun ni..gitu2 je..tau2 dh final..masa AFMASUK pn xtgk/xtau..baca paper baru tau..tapi final kene tgk la kan..tu pn boleh tetdo masa Maulana perform 2nd song..;)

Mak saya suka gila bila Shahir menang..asyik2 sebut Shahir..sampai pagi ni pn sebut Shahir gak..maybe imej dia ala2 Mawi kot..alim2 gitu..

Apa apa pun..all the best Shahir..jadila penyanyi yg Islamik dan menjaga tatasusila seorang Muslim..congrats gak kat Adira n Daus sbb dpt no 2 n 3..

Thursday, May 20, 2010

..S.A.B.A.R..

Saya baru baca Utusan online tadi..artikel Bagaimana nasib anak-anak lembap?

Ayat terakhir artikel tu menarik perhatian saya...

Kemuliaan hanya milik mereka yang bersabar kerana di hati mereka itu, ada cahaya yang terlindung.

Hmm..kene banyakkan bersabar dan teruskan usaha..segala ketentuan milik Allah SWT..

Wednesday, May 19, 2010

..ku turutkan kata hati yang ingin mencuba..


Mau saja… aku melepaskan diri dan terus berlari
Boleh saja…kata hati yang berbisik meracuni
Boleh saja …ku turutkan kata hati yang ingin mencuba
Gagal lagi… kamar ku sedia terkunci

Lirik lagu Aku Stacy..macam terngiang2 lirik "ku turutkan kata hati yang ingin mencuba"..

Kebetulan..saya juga dalam fasa ingin mencuba..dan memang saya turutkan kata hati yang ingin mencuba..saya tak ingin gagal lagi..saya nak berjaya kali ini..

Namun..saya perlu bersedia untuk sebuah lagi kegagalan sekiranya itu yang ditakdirkan...



I wish for VICTORY!!

..adamaya..

Just finished watching Adamaya..best sangat..orang lain tgk kt tv..saya tgk yg dload dr website tv3..tak sempat ah nak tgk kt tv..balik keje je dah pukul bape..dua hari ni saya tgk Adamaya secara marathon..

Bestttt sangat..eps last..saya nangis gak..geram kat Maya tu..tapi last..sian kat dia..how I wish to get soul mate macam Adam..kat mana nak cari ye..

Sinopis Adamaya

Perkahwinan adalah suatu ikatan suci manakala cinta sejati menuntut pengorbanan. Begitulah yang terjadi terhadap Adam, 24 tahun (Hussein) dan Maya, 21 tahun (Lisa Surihani). Adam kelulusan undang-undang tetapi lebih cenderung kepada fotografi. Maya merupakan pelajar universiti tahun kedua dalam bidang insuran. Ibu bapanya mengambil keputusan mencarikan suami yang dapat menjaganya kerana mereka terpaksa bekerja di luar negara selama lima tahun. Adam ialah pilihan terbaik kerana ibu bapa mereka bersahabat baik.

Adam menurut kehendak ibu bapanya kerana tidak mahu menghampakan mereka. Maya pada mulanya membantah kerana mempunyai kekasih hati, Dani (Faizal Yusup) tetapi selepas dipujuk oleh ibu bapanya, dengan alasan yang kukuh, dia akhirnya bersetuju. Walaupun tiada perasaan cinta, Adam sebagai suami telah bertindak bijak untuk mencari titik persamaan yang menyatukan mereka.

Mereka mula bercinta dan dikurniakan seorang anak. Selepas lima tahun, percintaan mereka menghadapi dugaan tatkala Maya digoda kembali oleh Dani. Adam mula berjauhan dengan Maya untuk mengejar impiannya dan ini membuatkan mereka sering bergaduh. Adakah Maya akan menyedari tiada cinta yang lebih tulus selain dari cinta suaminya?

Adamaya
mengisahkan perkahwinan di usia muda, di mana memerlukan komitmen yang tinggi dan tanggungjawab serta persefahaman sesama pasangan.

Credit to http://www.wazy84.com/tag/review-adamaya.

Tuesday, May 18, 2010

..stop, pause, play..

No harm staying alone..kan..ntah..tetiba rasa selesa je hidup sorang2..tak payah susah2 nak fikir pasal komitmen n how to blend with other people..normal ke saya ye?

I mean bukannya hidup sorang2 tanpa keluarga..tanpa kawan2..what I mean is tanpa teman hidup..soulmate..am I insane? Huhu..

Tapi pk2 balik..tak boleh aa pk camtu..kene percaya jodoh, ajal dan pertemuan di tangan Tuhan..

Saya yang susah nak masuk dengan orang atau orang yang susah nak masuk dengan saya? Kene check balik ni..muhasabah diri..

Nape saya pk camni hari ni..hmm..sebab..hubungan saya tak berjalan lancar..seakan ada yang menyekat..perasaan saya tak boleh nak pegi jauh..stagnant..

Isk..isk..isk..nak buat camne ye..is it a stop or a pause? Or continue playing?

..bagtree..

Last weekend saya kemas bilik saya..tapi half way je sbb panas la..tak tahan..rasa macam nk beli air-cond time² tu gak..tapi sabar..tgh dok survey..

Last 2 weeks..saya beli tempat sangkut baju tapi fungsinya dah ditukar menjadi bagtree..ni pun atas cadangan kawan saya yg pening kepala tgk collection handbag saya yang bersepah² kat dalam rak..

Saya memang berhasrat nak tangkap satu² gambar handbag tapi macam malas je..lagi pun panas..tunggu bilik dh kemas bebetul dulu..

Ni gambar bagtree saya from different angle..


Lepas tu..saya jumpa koleksi cincin saya lak..tak banyak..skit je..banyak lagi koleksi rantai tangan n gelang..hehe..n tak lupa brooch..banyak gila..sume kaler ada..


N ni gambar saya masa tengah kemas bilik..gedik nk tangkap gambar..edit skit sbb tak pakai tudung masa ni..;)

Thursday, May 13, 2010

..hati berbunga..



Hati saya berbunga2 hari ni..huhu..berbunga dengan rasa bersalah..tapi bunga tu terus mekar dalam hati..dalam hati ada taman..hehe..

Tapi.....













..saya takut..yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran..

Wednesday, May 5, 2010

..nasi lemak kopi o..

Nasi lemak kopi o? Isk..sedap ni kalau dapat..masyukkkk..tapi kalau dapat sausage mc muffin dgn kopi pn sedap gak kan..hihi..

Last week..ke last 2 weeks ye..saya ikut rombongan Cik Kiah LKPI..Lembaga Hitam..Lembaga Kebajikan Perempuan Islam yang juga dikenali sebagai mambang ijau..sebab uniform kaler ijau..huhu..rombongan ke KL..jalan2..shopping2..relax2..

Kami gi JAKIM kt Putrajaya, Yayasan Basmi Kemiskinan, Kementerian Pembangunan Wanita dan acara kemuncak mestila Nasi Lemak Kopi O @TV9..hehe..glamer2..dan juga acara memborong di jalan TAR..

Kat JAKIM, ada sesi soal jawab..mak suh saya tanya soalan..so dengan agak confident saya pun tanya la soklan ttg status halal Kopitiam dan barang2 lain..lepas tu kan, pengerusi sesi soal jawab to risik2 kat ketua rombongan kami..dia tanya.."Yang bertanya tadi tu Datin ke?" Wow wee..status Datin sehhh..ada gaya Datin ke saya ni..huhu..dh pakai baju mambang ijau pun ada rupa datin ke eh..huhu..

Saya dan mak saya..muka tak sama langsung kan..


Ni ada rupa datin ke..erk..macam xde tokoh je..

Cite paling best mestila masa pegi Nasi Lemak Kopi O @TV9..glamer..hehe..saya pesan kat kawan opis suh tgk saya on air..sekali boss tertengok daa..malunya..siap perli saya lagi masa meeting last Monday..malu...malu..

Dalam program tu, yang mengacara adalah Aziz Desa n Sharifah Nur. Di penghujung program, ada sesi berpantun n artis jemputan adalah Zamani Slam..huh..mmg saya minat gila kat dia ni..so dengan tak semena2 saya pun menjual pantun pada Zamani..pantun saya camni:

Dari Kedah kami datang
Sarapan pagi makan roti

Zamani dah lama membujang
Calon bagaimana idaman hati?

Zamani pun jawab:

Minum kopi dalam kole
Sebenarnya saya, apa2 jenis pun boleh

Haha..tak ke glamer saya..wakil mambang ijau berpantun..time ni la boss saya kt opis tengok...glamer ye anak buah dia masuk tv..gedik lak tu..huhu..

Lepas sesi pantun ni, Aziz Desa asyik usik saya dengan Zamani je..haha..kalau jadi pun best gak kan..tapi Zamani kurus sangat la..

Aktiviti shopping di Sogo berhasil di mana saya berjaya membeli beg Bonia..kecik je beg tu..untuk gi kenduri or dinner..ada 50% off..ori price RM5++..ok la kan..erk..ok ke ye..mak pun berjaya membeli beg Alain Delon yang bagi saya sangat la cantik..tinggal last piece..dan kami juga berjaya membeli new Santa Barbara wallet for my beloved father..

Banyak gak saya snap gambar masa trip tu..saya tempek kat bawah ni..

Kat lobby Kompleks Tabung Haji, tempat kami tdo

@Kementerian Pembangunan Wanita

Mak, Sharifah Nur, saya dan adik

Gambar sume geng mambang ijau yang dah pakai baju kaler lain dgn Aziz Desa n Zamani

Dengan Zamani

Dengan Aziz Desa lak (dlm gambar nmpk besar tapi dia kurus je..hensem gak)

Dengan Azean (dia tak fotogenik, lawa lagi kalau tgk live)

Saya yang fotogedik..;)

Saya dan Sharifah Nur..ramai orang cakap kami macam adik-beradik

Depan Seri Pentas

@Kafe Haslam kt situ, Yusof Haslam punya

Depan kete 8tv

Depan gate TV3




.
.
.
.
.
.





..abis dah..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..labella..

kurus (71) life (69) emosi (59) soul food (37) ntah pape (25) lagu (21) movie (20) posa (18) love (16) artis (13) atkins (12) food (10) besday (9) motivation (8) ephyra (7) kahwin (7) volleyball (7) berita (6) new year (6) wordless wednesday (6) 30 days (5) raya (5) tunang (5) umah (5) cuti (4) info (4) ramadhan (4) Marc Jacobs (3) choc chip (3) fashion (3) relaks minda (3) resepi (3) resipi (3) budget (2) drama (2) fahrin (2) kasut clarks (2) korean drama (2) makan (2) quote (2) sale (2) sophie paris (2) tips (2) youtube (2) aerobik (1) ajl (1) aktitviti (1) anwar bebas (1) berlin (1) blogger (1) bonus (1) bunga (1) cantik (1) coach (1) cookies (1) cooking (1) gaji (1) holiday (1) hubby (1) iklan (1) jenjalan (1) jogging (1) keje (1) kenduri (1) korea (1) music (1) my things (1) nangis (1) novel (1) paris (1) pendapat (1) prof muhaya (1) rare (1) rencana (1) sbpa (1) segmen (1) shawl (1) solusi (1) spec n umah (1) sport (1) uk (1) venice (1) vera wang (1) wedding (1) work (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...