..something to remind us..


Terima kasih ya ALLAH! Terima Kasih! Alhamdulillah, nikmat yang Engkau berikan kepada ku amat banyak! Syukran ya ALLAH!

Life isn’t about getting and having, it’s about giving and being. ~ Kevin Kruse

Sunday, January 21, 2007

..ya atau tidak..

Lama dah cari lirik lagu ni, well I enjoy the melody as well as the wordings..sekarang baru je main kat HotFm..

..Y A A T A U T I D A K..
mudahnya jikalau ada alat pengesan cinta
tak perlulah ku meneka-neka
adakah senyumanmu punya
dua makna berbeza
tersurat atau tersirat sebaliknya
tapi bila ku tunggu
undangan ku disambut
kau dingin tak mahu
ataupun malu?
keliru ku keliru
membaca isi hatimu
punyakah perasaan?
aku teragak-agak
takut ku tersilap langkah
ku sekadar insan peramah
ku perlu jawapan
katakan ya atau tidak
hey! apa maksud jelinganmu
bagai memberitahu isyarat ingin bersamaku
di sini menanti penuh berdebar
di sana mengorak langkah
jangan nanti baru menyesal tak sudah
tapi bila ku tunggu
ruang terbuka pintu
kau dingin dan hanya kaku membisu
ikutkan kata hati ingin ku luahkan saja
tarikanku di dalam diri...
nanti apa pula yang kau sangka
usah kau bermain hati
tak usah bermain teka-teki
jika aku yang kau mahu...
berikanlah jawapanmu
ku tunggu dan tertunggu
tanda sama setuju
untuk mempertaruh cinta di kalbu
..E R R A F A Z I R A..

..kisah si bawal putih bersama sebuah persahabatan..

Kehadiran tahun baru membawa satu pengertian baru buat si bawal putih. Satu penghijrahan secara perlahan-lahan, mungkin mengambil masa namun perlu positif dan sanggup menerima kenyataan walaupun pahit. Persahabatan yang satu ketika dahulu agak dingin kini kembali mesra. Walaupun terasa kekok, malu dan penuh tanda tanya namun si bawal putih benamkan sahaja perasaannya itu. Rahsia yang bersisa tidak perlu disingkap, walau keinginan meluap-luap. Berteman, bersahabat bagai mengubat kesepian. Persoalannya adakah kemesraan ini kekal berpanjangan? Adakah musim dingin akan lenyap terus atau ia akan kembali? Si bawal putih akui, dirinya serba kekurangan, namun tahun ini, akan dikaji, akan ditilik segala kekurangan dan si bawal putih mahu muncul dalam dalam kebangkitan baru, dalam pakej yang baru. Mampukah ia?
Namun satu yang agak sukar diubah, walau kini perhubungannya dengan sang terubuk bagai mula menunjukkan bibit-bibit yang manis, tetapi hatinya hanya satu, dan satu itu telah diserahkan kepada sebuah persahabatan. Hatinya masih kering, keras untuk mengakui dan menjanjikan sesuatu buat sang terubuk. Si bawal putih tahu, tiada gunanya menaruh harapan pada sebuah persahabatan kerana hasilnya telah diduga, tetapi buat sementara biarlah hatinya berbunga, buat sementara biarlah hatinya ceria..walaupun segalanya bersifat sementara. Sementara menunggu hatinya betul-betul yakin, pabila saatnya tiba, bertemunya seseorang yang bisa mencairkan hatinya, yang bisa membuatnya bahagia. Sejalur harapan masih di situ, andai dia gagal lagi, adakah perlu dia melarikan diri lagi kali ini? Jelas, si bawal putih tidak serik membahayakan diri, bermain api kerana soal hati, dia sendiri tidak mengerti. Telah cuba dihapus, cuba dihanyutkan dek arus, namun ia utuh di situ, lantas bagaimana caranya lagi? Persahabatan yang ada akan kekal selamanya menjadi sebuah persahabatan walau apa yang terjadi, itu tekadnya kerana segala-galanya bermula dari sebuah PERSAHABATAN.


..S A H A B A T..
sahabat
perjuangan ibadah kita
hakikat insan dihidupkan
dimatikan bila tugas selesai
itulah janji Tuhan
sahabat
apa lagi yang tak pasti
kebatilan akan pastinya runtuh
Islam kan tertegak atas kebenaran
tegakkan keyakinan
sahabat
apa lagi yang kau ragukan
adalah sunnah Rasulullah
yang sedikit akan pasti menang
dengan bantuan Allah
sahabat
apa lagi yang kau sedihkan
darjatmu tinggi di sisi Tuhan
kiranya kau insan bertakwa
kiranya kau insan beriman
..G R U P A P R E S I A S I S E N I..

** Jika ketenangan dan keredhaan-Nya yang dicari, Allah akan terus uji hati kita sehingga ke suatu masa, kita akan rasa indahnya tawakal kepada-Nya dan itulah nikmat dalam jagaan-Nya..
dari seorang sahabat

Wednesday, January 17, 2007

..bukan mengelak..

maafkan aku kawan
kerana tidak bersemuka
malu……?
curiga….?
simpang jauh
takut….?
baik tidak payah hidup
itu bukan sifat aku
kau tentu sedia maklum
keadaan aku sekarang ini
sesuatu telah terjadi
harap kau mengerti

tika ini aku cuba melaraskan kembali
situasi yang telah lama aku tinggalkan
kerana terikatnya satu keadaan
pada masa tertentu mesti ditunaikan
jika ingin kembali seperti sediakala
kata-katamu aku ingat hingga kini
pasti tidak akan aku persiakan
kerana aku juga ingin hidup
seperti insan lain juga
kekadang aku membayangkan
betapa aku hidup gembira
itu suatu masa dahulu
sebelum terlantar begini

sekarang
tidak berguna….?
entahlah…..
apa akan jadi hari esok
kita tunggu dan lihat
jangan……jangan tunggu sahaja
mesti lakukan sesuatu
jika inginkan perubahan
itu katamu
aku ingat selalu
terima kasih
kerana memahami aku.

**nukilan seorang teman..mohawk mohican

..biru, balar, kelam dan senja..

petang itu….biru
bukan petanda ceria
malah tambah keruh
begitu ramai yang mencemuh
biarkan……
akan terhenti cemuhan itu
jika rentetan masa tertunda
aku bukan meminta pada yang tiada
maung pasrah mungkin mengerti
pada mainan jiwa ini

petang itu balar……
biarpun hati tercalar
jangan disentuh mawar itu
durinya berbisa
tapi kedegilan menguasai diri
tetap yakin pada yang salah
kerana di situ terserlah
keagungan serta keegoan
apa lagi tidak diendahkan
sakit rasanya…….

petang itu kelam……
sudah tahu apa akhirnya
dapat dititik pada dasar peminta
siapa yang kejam….?
dia atau mereka…..?
buat buta hati
walau disakiti
anggukkan sahaja
pada kehendak mereka
moga di suatu hari
pengertian akan teserlah
di minda mereka

senja………
kian menghampir
sedarlah dari lena
bangun dari mimpi ngeri
hilangkan rasa egomu
pasrahlah pada yang Satu
agar suci jiwa
minda terbuka ceria
kerana pada-Nya kita berserah
di suatu hari nanti
pasti……

**nukilan seorang teman..mohawk mohican

Monday, January 15, 2007

..seindah senyummu kasih..



Seindah Senyummu Kasih..tajuk novel tu..baru beli..actually lama dah cari..sebab tgk kat tokeikedai.net, wording dia..fuhh..suka..dah buh dlm my first post..let me quote again..

"Hati ini mencintaimu namun layakkah aku berada di sisimu? Aku cuma satu daripada jutaan buih di pantai yang sering mengharapkan butiran pasir mengingati kehadirannya. Namun mampukah pantai mengingati buih yang silih berganti dan pergi? Itulah aku..yang sering menduga-duga hati sendiri tanpa berani mencabar siapa sebenarnya aku di hatimu."

I really love those words..pastu smlm pegi kedai buku Harfa, ingat nak cari material buat peraduan NST..alih² nampak lak buku tu, then terus beli..tak pk apa dah..bila baca..hmm..takde la best sangat..baru ms 114 dari 282ms..x tebal sangat..cite pasal a girl ni nama Raihan..hmm..sedap gak nama tu..:) *ada member UTM dulu pun nama tu gak..terbayang lak muka dia..* Cite pasal kat kolej...curi-curi lak baca last page dia..cam happy ending..hmm..jarang sangat beli novel..salu pinjam je kt librray or kat kawan..last beli masa kat UTM dulu..haha..novel Raja Azmi kat Pesta Konvo UTM..tu pun beli sebab dpt diskaun and dpt sign Raja Azmi n Rashid Sidek, tajuk dia Jendela Putih kalau tak silap..cite dia best..tapi mana ntah I put that novel..

Apa lagi je yang jadi ye..last Friday, ada birthday party kat opis..it's mine and a few others'..besday thn lepas sambut tahun ni..takpe la..janji ada gak yg sambut kan..dapat la cash RM15..nak beli apa ye..beli tudung..hmm..let me think..kene tambah skit le duit sendiri..berkenan satu baju tu kat Kedai Haji Sany..harga RM150..after less..hmm..ada RM15 je..x cukup kosong..hehe..

Last weekend, lepak kat umah je..adik sume xde kt umah..bosan..tgk tv..xde yang best..sekali layan Grey's Anatomy, dia tayang balik love life sorang²..la ni baru tau..best lak jadinya..dulu xtau sangat..ni adik la yang ajar tgk cite tu..cite cam ER..dalam dok lepak² tu baru tingat, banyak peraduan lum siap..dateline sume minggu ni..kalut la..smlm tdo kul 3 pagi..contest NST tu..best..I manage to do alone..tadi dah hantar..la ni ada dua lagi x buat..kene cepat ni..angan² nak menang Naza Sorento..haha..sebut pasal menang..my adik punya ex-housemate menang RM1juta baru ni dalam peraduan TM. Iskk..cam x caya..tapi kene percaya..rezeki dia..I masuk gak..tp xde rezeki..after all tak harap sgt pun..takde apa lain nak update dah..cuma nanti kene sambung cite bawal putih..ada cerita lain lak..:þ

Friday, January 12, 2007

..bawal putih RM43 sekilo..

KUALA LUMPUR: Harga pelbagai jenis sayur, ikan dan barang keperluan di kebanyakan tempat di seluruh negara terus meningkat semalam berikutan kekurangan bekalan dan tindakan pemborong membekal pada harga tinggi.Tinjauan di seluruh negara mendapati, harga secara umumnya masih tinggi, walaupun ada beberapa jenis sayur dan barang keperluan asas mencatat sedikit penurunan berikutan pemulihan sistem pengangkutan selepas banjir semakin surut.Keadaan cuaca menyebabkan beberapa kawasan ditenggelami air serta angin kencang dan laut bergelora menjadi faktor utama pelbagai jenis ikan terus mencatat harga tinggi kerana nelayan tidak ke laut.Pergerakan harga semalam berbanding kelmarin paling ketara di Johor Bahru dengan sawi, kacang buncis, kacang panjang, bawang besar dan ubi kentang turun, manakala bawang putih, udang sederhana, cili merah dan tomato meningkat.Kawasan yang mencatatkan paling sedikit perubahan harga ialah di Ipoh dengan hanya harga ikan kembung meningkat berbanding kelmarin, manakala harga 14 barang lain yang dipantau kekal seperti kelmarin.Bawal putih kekal pada RM43 sekilogram di Georgetown iaitu harga tertinggi berbanding di tempat lain. Harga ayam proses di bandar utama seluruh negara dijual pada harga antara RM4.50 dan RM8 sekilogram (kg), ikan kembung (RM6-RM14), cencaru (RM4.50-RM10), bawal putih (RM12-RM43) dan udang sederhana (RM10-RM28).Cili merah (RM4-RM10), sawi (RM1.60-RM5), bayam (2.50-RM4.50), kubis (RM2-RM3.50), tomato (RM3-RM6), kacang buncis (RM3.50-RM8.50), kacang panjang (RM3-RM6.50), bawang merah (RM2-RM5), bawang besar (RM1.90-RM3) dan kentang pula (RM1.70-RM3).Pengerusi Persatuan Nelayan Kebangsaan (Nekmat), Mohamad Dolmat, ketika dihubungi berkata, kekurangan bekalan ikan disebabkan nelayan tidak ke laut terutama di Pantai Timur kerana laut yang bergelora.“Sukar untuk menjangkakan sehingga bila keadaan ini akan berterusan,” katanya. Beliau berkata, beberapa jenis ikan semakin sukar diperoleh di pasar sekarang. tetapi Nekmat mempunyai stok ikan seperti tenggiri yang biasanya diperoleh daripada negara lain.

Dipetik dari Berita Harian, Jumaat 12 Januari 2007

** Mahal ye harga bawal putih.. tu sebab orang susah nak beli.. :þ

Thursday, January 11, 2007

..kisah si bawal putih bersama sebuah kesepian..

"Meniti malam-malam nan suram, kesepian mencengkam, setiap urat dan nadi serasa mati, melihat mereka berlainan wajah, berbilang karenah, bermacam madah, hati terasa gundah kerana graf hidup masih di situ, mendatar tanpa lonjakan, satu garisan meluncur di paksi-y, dengan nilai kecerunan hampir sifar. Semua bermula dari diri, dek terlalu memikirkan hal yang satu, agenda hidup tergendala, hidup bagai sia-sia. Bagaimanakah untuk bangkit? Apakah wujud sinar di hadapan sana? Sedangkan diri sudah terasa hilang jiwanya, diri ini bukan lagi diri yang dulu, yang sentiasa menempatkan diri di antara yang terbaik, di antara yang teratas, kini diri ini ditinggalkan arus dengan seribu penyesalan," luahan hati si bawal putih mengenangkan keadaan diri.
Sampai satu ketika dia hanya berserah tetapi bukan itu yang dimahukan. Mengapa takdir tidak memihak padanya, tetapi itu tidak boleh dipersoalkan. Bermula dari dalam, si bawal putih perlu mencari apa yang kurang, ujian yang datang bukan kepalang, kesabaran yang jitu menjadi benteng, walaupun acapkalinya tewas, namun tiada ada apa yang boleh dibuat, semua itu di luar kekuasaan. Kuatkah dia hidup tiada berteman? Kuatkah dia hidup menepis semua anggapan? Kuatkah dia hidup melihat semua berpacaran? Kuatkan dia hidup apabila sering ditinggalkan? Kuatkah dia hidup apabila sentiasa menerima kekalahan? Adakah ini sudah tersurat? Perlukah dia mencari yang tersirat? Di manakah akhirnya pencariannya itu? Hidup terasa hilang maknanya. Kadangkala matlamat goyah kerana tidak selari dengan kehendak. Di manakah dirinya perlu diletakkan? Segala dugaan jelas menyumbang kepada kematangan, pendinding ke arah dugaan yang lebih hebat kelak. Apa pun juga yang terjadi, hidupnya perlu diteruskan..

Friday, January 5, 2007

..mimpi..

Semalam best sangat mimpi..sampai rasa cam tak mau bangun tdo..alih² bangun lambat..bejot some more..lagi la syok tdo..camne nih azam nk gi opis awal..isk..tapi sebab mimpi best sangat..how I wish it'll become true..tapi orang kata mimpi yang kite ingat tak akan menjadi..isk..takpe la..janji dapat merasa skit ke'best'an tu jadi la.. Mimpinya, tetiba je balik umah, my parents dah siap²kan persediaan nak kawin untuk esoknya, ahaks..me myself tak tau pape pun..tapi actually tau jugak seskit tapi x bape sure..esoknya I call him tanya x gi keje ke and asked for confirmation..n he said..dia x gi la keje and yess today is the day..tak kan x jadi kot..hmm..pastu bla²..kami dinikahkan..haha..kenduri kecik² je..kenduri besar buat later..yang best Tun Dr Mahathir datang..haha..siap bawakkan roti jala..my favourite tu..camne eh dia tau..tapi sume tu mimpi je la.. How I really really wish my dream will come true..although rasa cam impossible..mission impossible..:) As per yesterday, dah start jenjalan dgn Kak Sha..pusing satu round je tu pun dah rasa mengah..ni la bahana lama x jalan..pastu balik umah pening lak..hari ni insyaallah..jalan lagi..tapi sorang je la..
Semalam, nampak myvi putih depan school awam, hensem la..spoiler dia smart..nak tgk dekat² segan lak..pastu smlm gak nmpk lagi sebijik myvi putih yang dah calar..isk..kene jaga sungguh² ni..camne ye..ok la..nanti ada story best² sambung lagi..

Wednesday, January 3, 2007

..tiga januari dua kosong kosong tujuh..

Happy New Year!! Kejap je dah 2007..well..bertambahnye tahun..means bertambahnya umur..hmm..azam tahun ni apa ye..one of them is nak capai azam tahun lepas..ahaks..selain tu..adalah tambah azam baru 2007 ni..hopefully tercapai la..susah gak nak capai actually..tapi ada gak yang boleh capai, contohnya kete baru yang x tau keluar bila..tapi tahun 2007 ni la jugak..kalau boleh dapatle plat PHE2110, tapi kalau x dpt, x daya la..apa lagi azam ye..hmm..

-nak lebih dekatkan diri dengan Tuhan
-nak jadi lebih rajin dan rancang kerja dengan sistematik, x nak bertangguh..
-nak datang awal opis..
-nak jadi lebih berkeyakinan
-nak slim down..kurangkan berat dan yang dah terlebih ni..:) ~ start diet n jogging..pg esp..
-nak jadi wanita ayu..hihi..
-nak shopping untuk diri sendiri, new image..tp lepas dh hilang 10kg le..
-kalau boleh nak tamatkan zaman bujang tahun ni, kalau ada jodoh la..*tapi calon lum ada..mana nak tau miracle..:þ, I always pray for it*
-nak gumbirakan hati mak n bapak..
-nak belajar masak betul²..
-nak serius sambung balik apa yang terbengkalai..
-control budget, jangan terbabas..n selesaikan hutang yang ada..isi minyak pakai cash..
-rajin basuh kete bila dapat kete baru esok..kete warna putih..need extra care..
-rajinkan diri masuk peraduan..
-apa lagi ye..hmm..pape je la..yang boleh meningkatkan diri..

banyaknye..boleh tercapai ke semua ni ye..insyaallah boleh kot..kalau² ada lagi..nanti² tambah..setakat ni..tu je la yang terpk..hari ni tak buat keje sangat..ingat nak buat planning utk staf..tengok balik bidang tugas dan update mana² yang patut..but the mood is not there yet..n hari ni gak nak balik kulim..x bawak baju tdo umah makcik..hehe..esok² le..n hari ni, start jogging..sbb pagi dah start the day dgn roti canai..camne nak diet ni..isk..ok la..cite si bawal putih lum ada sambungan lagi sebab idea lum datang..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..labella..

kurus (71) life (69) emosi (59) soul food (37) ntah pape (25) lagu (21) movie (20) posa (18) love (16) artis (13) atkins (12) food (10) besday (9) motivation (8) ephyra (7) kahwin (7) volleyball (7) berita (6) new year (6) wordless wednesday (6) 30 days (5) raya (5) tunang (5) umah (5) cuti (4) info (4) ramadhan (4) Marc Jacobs (3) choc chip (3) fashion (3) relaks minda (3) resepi (3) resipi (3) budget (2) drama (2) fahrin (2) kasut clarks (2) korean drama (2) makan (2) quote (2) sale (2) sophie paris (2) tips (2) youtube (2) aerobik (1) ajl (1) aktitviti (1) anwar bebas (1) berlin (1) blogger (1) bonus (1) bunga (1) cantik (1) coach (1) cookies (1) cooking (1) gaji (1) holiday (1) hubby (1) iklan (1) jenjalan (1) jogging (1) keje (1) kenduri (1) korea (1) music (1) my things (1) nangis (1) novel (1) paris (1) pendapat (1) prof muhaya (1) rare (1) rencana (1) sbpa (1) segmen (1) shawl (1) solusi (1) spec n umah (1) sport (1) uk (1) venice (1) vera wang (1) wedding (1) work (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...