..something to remind us..


Terima kasih ya ALLAH! Terima Kasih! Alhamdulillah, nikmat yang Engkau berikan kepada ku amat banyak! Syukran ya ALLAH!

Life isn’t about getting and having, it’s about giving and being. ~ Kevin Kruse

Wednesday, September 14, 2011

..hari ke-5..

Hari ni, insyaAllah posa hari ke-5. Baca email pagi tadi, rupa²nya hari ni ada jemputan jamuan raya dari CEDEC. Isk². Rasa macam nak bukak posa je sebab jamuan raya semalam tak bape puas. Dapat makan laksa je sebab dah abis. Bila nak tambah, laksa dah abis..tinggal kuah dan timun+bawang je. Isk..sadis..takpe²..tu namanya takde rezeki kan. Sudahnya balik tu saya makan biskut Weetameal cecah teh, dan satu bar kitkat chunky. Sempat lagi baca jumlah carb n kalori sebelum makan..haha..carb: 30gm, kalori: 248kJ...kalau x salah la.

Google tadi pasal hukum berbuka puasa qada'. Ni hasilnya...


Siapa yang berbuka puasa dalam bulan Ramadhan, wajib ke atasnya mengqadhakan puasanya itu dan dia tidak boleh dengan sengaja membatalkan qadha puasa wajibnya melainkan jika ada keuzuran yang dibenarkan syara’. Ini berdasarkan hadith dari Umm Hani’ r.’anha yang berkata:
“Wahai Rasulullah, aku telah berbuka sedangkan aku tadinya berpuasa? sabda Nabi kepada beliau: Apakah engkau tadi puasa qadha? Jawabnya: Tidak, Sabda Nabi saw: Maka tidak mengapa (tidak memudharatkan kamu) jika puasa itu adalah puasa sunat.” (HR Abu Daud dan telah disahihkan oleh al-Albani).
wallahu a’lam
Sumber dari http://soaljawab.wordpress.com/2008/09/01/hukum-buka-puasa-qadha-yang-wajib/

So..kesimpulannya..teruskanla puasa...hihi..takde rezeki lagi la jawabnye...
Kk..sambung cite semalam..bila balik rumah lak..makan bihun sup 2 mangkuk. Then..kenyang..rasa tak nak makan dinner dah..tetiba tengok mak masak sambal tumis udang+petai with masak lemak ketam..hish..makan la pulak..leh lak bertambah nasik..waduh²..apa nak jadi ni..

Tadi timbang dengan keadaan takut² dan yessss..memang naik 600gm...waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!

Posa hari ni, tingin lak nak makan pizza..ala pizza baru tu..yg ada banyak lapis..pizza chunky loaded..

pic credit to beautifulnara
Hmm..macam menarik dan memanggil² daku..waduh..bape berat yang naik pulak ni..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..labella..

kurus (71) life (69) emosi (59) soul food (37) ntah pape (25) lagu (21) movie (20) posa (18) love (16) artis (13) atkins (12) food (10) besday (9) motivation (8) ephyra (7) kahwin (7) volleyball (7) berita (6) new year (6) wordless wednesday (6) 30 days (5) raya (5) tunang (5) umah (5) cuti (4) info (4) ramadhan (4) Marc Jacobs (3) choc chip (3) fashion (3) relaks minda (3) resepi (3) resipi (3) budget (2) drama (2) fahrin (2) kasut clarks (2) korean drama (2) makan (2) quote (2) sale (2) sophie paris (2) tips (2) youtube (2) aerobik (1) ajl (1) aktitviti (1) anwar bebas (1) berlin (1) blogger (1) bonus (1) bunga (1) cantik (1) coach (1) cookies (1) cooking (1) gaji (1) holiday (1) hubby (1) iklan (1) jenjalan (1) jogging (1) keje (1) kenduri (1) korea (1) music (1) my things (1) nangis (1) novel (1) paris (1) pendapat (1) prof muhaya (1) rare (1) rencana (1) sbpa (1) segmen (1) shawl (1) solusi (1) spec n umah (1) sport (1) uk (1) venice (1) vera wang (1) wedding (1) work (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...