..something to remind us..


Terima kasih ya ALLAH! Terima Kasih! Alhamdulillah, nikmat yang Engkau berikan kepada ku amat banyak! Syukran ya ALLAH!

Life isn’t about getting and having, it’s about giving and being. ~ Kevin Kruse

Friday, January 1, 2010

..happy new year 2010..


Happy New Year..2010...selamat tinggal 2009 yang penuh kepahitan..semoga 2010 menjanjikan sesuatu yang membahagiakan..

Normally dalam tahun baru..akan cite tentang azam la kan..hmm..bagus untuk letakkan target yang nak dicapai pada tahun ni..

Azam saya..

@ Nak loose weight..target saya by 28 February..I can loose 10kg..and another 5kg by 31 March..
--> Tindakan: Pegi gym 3 kali seminggu under personal instructor..dan jaga makan mengikut menu yang diberikan.

@ Rancang setiap kerja yang dilakukan dan siapkan tanpa bertangguh.
--> Tindakan: Teruskan penggunaan features dalam Ms Outlook dan Samsung Omnia saya..

@ Teruskan pelajaran di peringkat Master
--> Tindakan: Dah dapatkan supervisor dan tajuk since bulan Oktober tapi belum siapkan proposal..kene siapkan dalam weekend ni.

@ Kurangkan shopping
--> Tindakan: Dah shopping seksiap hujung tahun 2009..haha..

@ Simpan duit lebih banyak setiap bulan sebelum bayaran rumah bermula
--> Tindakan: Limitkan perbelanjaan kepada yang perlu sahaja.

@ Selesaikan hutang credit card
--> Tindakan: Duit claim yang belum dapat lagi akan digunakan untuk tujuan ini.

@ Pergi umrah pada bulan Mac
--> Tindakan: Kumpul duit extra dan tingkatkan pembacaan dan pengetahuan bagaimana menunaikan ibadah tersebut.

@ Rajin bangun untuk solat sunat di awal pagi
--> Tindakan: Tidur awal setiap malam.

@ Teruskan amal solat sunat dhuha
--> Tindakan: Cari masa di antara waktu kerja.

@ Baca Yassin setiap pagi
--> Tindakan: Bangun awal dan seterika baju siap² untuk seminggu(salu iron baju pagi²..tu yang jadi tak sempat tu..) .

@ Baca Al-Quran setiap malam selepas Maghrib/Isyak
--> Tindakan: Mandi awal.

@ Amalkan rutin mengemas bilik kat rumah dan opis setiap hari
--> Tindakan: Bangun awal untuk siapkan semua.

@ Belajar masak..ingatkan nak belajar satu menu seminggu (akan ditingkatkan)
--> Tindakan: Bermula lepas Februari, lepas tercapai target kurus.

@ Teruskan kelas menjahit kat Epal..lama dah tinggal
--> Tindakan: Start by first week of February.

@ Online business..nak jual gelang kristal..tak buat² lagi..huhu..
--> Tindakan: Start by 2nd week of February.

@ Rajin dan bersemangat
--> Tindakan: Bilik yang kemas yang menjadi pemangkin kepada semangat.

@ Kawal perasaan marah dan jangan lepaskan pada orang
--> Tindakan: Berfikir sebelum melepaskan kemarahan dan banyakkan istighfar.

@ Sabar, jangan kerap potong cakap orang dan bertindak defensive, dengar dan bagi komen kemudian
--> Tindakan: Banyakkan bersabar.

Banyaknye..tercapai ke eh..a'ah..lagi satu lupa...isk..target dari dulu sampai sekarang yang tak tercapai lagi..

@ Mendirikan rumahtangga
-->> Tindakan: Panjatkan doa kepada Yang Maha Esa agar ditemukan dengan pasangan yang sesuai dan menyayangi saya setulusnya kerana Allah SWT.


Erk.. besar lak font dia..hehe..tu menandakan saya memang serius untuk mengakhiri zaman bujang ni dan mohon ditemukan dengan seseorang..dan saya benar-benar berharap 2010 ini akan menokhtahkan penantian saya ini...Aminnn...

5 comments:

Anonymous said...

Insya Allah..
Semoga azam2 tu menjadi kenyataan..
Amin..

..owner of a lonely heart.. said...

Aminnnnn...yarabbalalamin...

Wahi said...

Some tips for losing weight:
1. Plain, cold water during and after meals helps.
2. Avoid sodas, sweet drinks at all times.
3. Eat more salads over meat, chicken or rice.
4. Skin your chicken before cooking.
5. Avoid elevators and escalators. Use the stairs.
6. Avoid seconds during meals. No tambah at all costs even when pressured.
7. Walk when you can. USM is small and hilly enough for that.
8. Don't starve yourself. Eat enough so that you don't feel that you need snacks.
9. Try eat your own cooking as much as you can. Outside food is always too much of something unhealthy.
10. Avoid fads like slimfast or similar diet drinks!

Ask me (email) if you need clarification on any of the above.
Good luck, and happy new year!

-wahi

Good luck!

JuE said...

all the best zura....
azam aku pon byk lom tercapai...
main target
1. keja baru.. i have to move my cheese
2. loose weight jugak le...

:D

..owner of a lonely heart.. said...

Thanks Wahi..and thanks Ati..Happy New Year..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..labella..

kurus (71) life (69) emosi (59) soul food (37) ntah pape (25) lagu (21) movie (20) posa (18) love (16) artis (13) atkins (12) food (10) besday (9) motivation (8) ephyra (7) kahwin (7) volleyball (7) berita (6) new year (6) wordless wednesday (6) 30 days (5) raya (5) tunang (5) umah (5) cuti (4) info (4) ramadhan (4) Marc Jacobs (3) choc chip (3) fashion (3) relaks minda (3) resepi (3) resipi (3) budget (2) drama (2) fahrin (2) kasut clarks (2) korean drama (2) makan (2) quote (2) sale (2) sophie paris (2) tips (2) youtube (2) aerobik (1) ajl (1) aktitviti (1) anwar bebas (1) berlin (1) blogger (1) bonus (1) bunga (1) cantik (1) coach (1) cookies (1) cooking (1) gaji (1) holiday (1) hubby (1) iklan (1) jenjalan (1) jogging (1) keje (1) kenduri (1) korea (1) music (1) my things (1) nangis (1) novel (1) paris (1) pendapat (1) prof muhaya (1) rare (1) rencana (1) sbpa (1) segmen (1) shawl (1) solusi (1) spec n umah (1) sport (1) uk (1) venice (1) vera wang (1) wedding (1) work (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...