Got the recipe from a friend of mine..when attending a workshop at Century Pines Resort, Cameron Highlands..
CHAPATI
KUAH DHAL
Bahan-bahan ( 6 orang )
· 1 cawan kacang dal
· 2 batang carrot dihiris (jangan nipis sangat)
· 1 biji terung sederhana besar dihiris (jangan nipis sangat
· 2 biji kentang dibelah
· sedikit serbuk kunyit
· **1 inci halia diracik
· **2 biji bawang putih diracik
· **3-4 biji bawang kecil dimayang
· **sedikit daun kari
· **sedikit bunga cengkih, bunga lawang & kulit kayu manis
· **1 sudu kecil biji sawi (mustard seed)
· 3 biji cili hijau dihiris (jangan nipis sangat)
· minyak untuk menumis
· garam & gula sesedap rasa
Cara-cara
1. Rebus kacang dal dalam periuk sehingga empuk, masukkan serbuk kunyit.
2. Bila kacang dal dah agak agak empuk, masukkan carrot & kentang ke dalam rebusan dal tadi & teruskan merebus sehingga kesemuanya empuk.
3. Kemudian masukkan pula terung & cili. Cili seeloknya dipotong besar. Teruskan merebus lagi sehingga terung masak.
4. Dalam kuali yang lain, panaskan minyak kemudian tumiskan bahan bahan yang bertanda ** sehingga layu & naik bau.
5. Kemudian curahkan ke dalam rebusan sayur sayur tadi.
6. Rasakan garam & gula ikut selera masing masing masing & siap!!
No comments:
Post a Comment