Sunday, September 15, 2013

..resipi chapati dan kuah dhal..

Got the recipe from a friend of mine..when attending a workshop at Century Pines Resort, Cameron Highlands..

CHAPATI

KUAH DHAL

Bahan-bahan ( 6 orang )

· 1 cawan kacang dal

· 2 batang carrot dihiris (jangan nipis sangat)

· 1 biji terung sederhana besar dihiris (jangan nipis sangat

· 2 biji kentang dibelah

· sedikit serbuk kunyit

· **1 inci halia diracik

· **2 biji bawang putih diracik

· **3-4 biji bawang kecil dimayang

· **sedikit daun kari

· **sedikit bunga cengkih, bunga lawang & kulit kayu manis

· **1 sudu kecil biji sawi (mustard seed)

· 3 biji cili hijau dihiris (jangan nipis sangat)

· minyak untuk menumis

· garam & gula sesedap rasa

Cara-cara

1. Rebus kacang dal dalam periuk sehingga empuk, masukkan serbuk kunyit.

2. Bila kacang dal dah agak agak empuk, masukkan carrot & kentang ke dalam rebusan dal tadi & teruskan merebus sehingga kesemuanya empuk.

3. Kemudian masukkan pula terung & cili. Cili seeloknya dipotong besar. Teruskan merebus lagi sehingga terung masak.

4. Dalam kuali yang lain, panaskan minyak kemudian tumiskan bahan bahan yang bertanda ** sehingga layu & naik bau.

5. Kemudian curahkan ke dalam rebusan sayur sayur tadi.

6. Rasakan garam & gula ikut selera masing masing masing & siap!!

 

No comments:

Post a Comment